Όλα όσα δεν έδειξαν οι κάμερες του debate  Τι είδε το paradimotika.gr πριν, κατά την διάρκεια και μετά την τηλεμαχία των αρχηγώνHighlight:  Η κυρία που αποθέωνε τον Αλέξη αλλά έβριζε την Φώφη

- Καλησπέρα σας, για να καλύψω το debate έρχομαι. - Περάστε και αφήστε το αυτοκίνητό σας όπου βρείτε. Ταυτοποίηση καμία. Κι όμως, δημοσιογράφοι τεχνικοί και εργαζόμενοι της ΕΡΤ φορούν ήδη στο πέτο το ειδικό καρτελάκι της διαπίστευσης.

- Από πού θα πάρω κι εγώ τη δική μου διαπίστευση;

- Δεν ξέρω... Θα σας πουν οι υπεύθυνοι αργότερα. Καθίστε στο προαύλιο και θα σας φωνάξουμε.

Ο διάλογος αυτός θα μπορούσε να έχει γίνει σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία ή σε γιατρείο - «καθίστε στο σαλονάκι και θα σας φωνάξουμε». Το προαύλιο της ΕΡΤ είναι γεμάτο με τεχνικούς και δημοσιογράφους, οι οποίοι δεν σταματούν να βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά τους, ενώ το διοικητικό δίδυμο Τσακνή-Ταγματάρχη περιμένει με αγωνία τους «υψηλούς» καλεσμένους. Σιγά-σιγά φτάνουν – πρώτα οι δημοσιογράφοι και μετά οι πολιτικοί αρχηγοί. Μοναδική εξαίρεση η Όλγα Τρέμη, η οποία έφτασε την ώρα ακριβώς που ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έβγαζε... διάγγελμα σε ζωντανή σύνδεση με τα δελτία των 20.00'.

Με το που περνάει και ο τελευταίος αρχηγός – ο «Πρωταγωνιστής» Σταύρος Θεοδωράκης – η εντολή της ασφάλειας είναι σαφής: «Μπορείτε να περάσετε μέσα». Πάλι σαν σε δημόσια υπηρεσία: χωρισμένοι σε δύο ουρές, για την παραλαβή μιας «κάρτας επισκέπτη» και την παράδοση της ταυτότητας...

Ακολούθως, το σκηνικό είναι γνώριμο, για όσους πέρασαν το κατώφλι του Ραδιομεγάρου και στα προηγούμενα debate.

Προορισμός ο 1ος όροφος, το λεγόμενο «μπαρ» για τους ΕΡΤικούς, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα πρόχειρο Κέντρο Τύπου.

Σε αντίθεση, όμως, με τις άλλες φορές, οι πόρτες είναι ερμητικά κλειστές. Απαγορεύεται διά ροπάλου η πρόσβαση στους διαδρόμους ή σε άλλους χώρους του Ραδιομεγάρου – πόσω μάλλον στο διάδρομο πίσω από το μπαρ, ο οποίος οδηγεί από το μακιγιάζ και το κεντρικό στούντιο των ειδήσεων (Στούντιο 1) στο Στούντιο 3. Η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στους φωτογράφους, οι οποίοι... συνοδεύονται και μόλις τραβούν τις απαραίτητες πόζες, απομακρύνονται και εκείνοι κακήν-κακώς.

Η μυστικότητα αυτή και τα υπερβολικά μέτρα ασφαλείας δίνουν τη θέση τους στην αγωνία για την 20λεπτη καθυστέρηση στην έναρξη της τηλεμαχίας. Και μαζί, στην παραφιλολογία. Αρχίζουν και κυκλοφορούν διάφορες «ράδιο-αρβύλες», για τον πραγματικό λόγο της καθυστέρησης. «Πλακώνονται μεταξύ τους», λένε κάποιοι. Άλλοι αποδίδουν την καθυστέρηση σε τεχνικό ζήτημα με το φωτισμό του στούντιο. Άλλοι μιλούν για «κονσέρβα» με 20λεπτη καθυστέρηση και όχι live μετάδοση. Και οι πιο τολμηροί – ή πλακατζήδες... – σπέρνουν τον πανικό, λέγοντας ότι «το debate τινάχθηκε στον αέρα και ακυρώνεται».

Στις 21.20', η αναμονή τελειώνει. Το debate ξεκινά και στο μπαρ του 1ου η ακουστική είναι άθλια, αφού ταυτόχρονα παίζουν LCD και συμβατικές οθόνες (χωρίς σεμεδάκια...), ραδιόφωνα και laptop. Το echo θυμίζει επαρχιακό ραδιόφωνο της δεκαετίας του '80, τα σουβλάκια και τα πατατάκια έχουν δώσει τη θέση τους στα πρώτα «ξύδια» και η ατμόσφαιρα θυμίζει τεκέ, αφού ο αντικαπνιστικός νόμος τηρείται απαρέγκλιτα για μία ακόμη φορά. Δυνατά και ελληνικά!

Σε κάποια γωνιά του μπαρ, κάθονται υπάλληλοι της ΕΡΤ. Άγνωστο αν είναι δημοσιογράφοι, τεχνικοί ή διοικητικοί, ωστόσο δείχνουν μέλι-γάλα με τον περιβόητο πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος κόβει τις βόλτες του. Με το που αρχίζει να μιλά ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μια γυναίκα από την ομήγυρη πετάγεται: «Σσσσ... Καλέ, να ακούσουμε»! Κανείς δεν της δίνει σημασία, όμως. Και η ίδια, δεν επιδεικνύει την ίδια ευαισθησία όταν μιλούν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ειδικά η Φώφη Γεννηματά, η οποία, για ένα περίεργο λόγο, την «ερεθίζει»: «Ούτε ένα συγγνώμη δεν ζήτησες. Κι εσύ και οι δικοί σου!», φωνάζει. Με την ίδια διάθεση αντιμετωπίζει τον Δημήτρη Κουτσούμπα: «Καλά-καλά, εσύ αγκαλιά με τον Λένιν μια ζωή θα μείνεις». Και όταν τελικά προσπαθεί να τη συγκρατήσει μια συνάδελφός της, εκείνη θρασύτατα απαντά: «Εγώ ήρθα να ακούσω τον Τσίπρα. Άμα δεν θέλεις, να πας να ψηφίσεις Λαφαζάνη. Α μα πια»...

Στο μεταξύ, τα σχόλια δίνουν και παίρνουν. Ο Μάκης Γιομπαζολιάς έχει γίνει ο σταρ της βραδιάς – τα επιφωνήματα ενθουσιασμού κάθε φορά που παίρνει το λόγο είναι ανάλογα με αυτά στο ΟΑΚΑ, όταν ο Κρισάντους πατάει περιοχή. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης χαρίζει στιγμές άφθονου γέλιου στο ρόλο «εντελαμαγκέν ντε Βοτανίκ». Και από κάτω, στο προαύλιο, τα αστυνομικά σκυλιά χτενίζουν για καλό και για κακό το χώρο, μετά το τηλεφώνημα για βόμβα. Υπόψιν ότι έχουν κλειδαμπαρωθεί οι εξωτερικές πύλες, οπότε, όποιος θέλει να βγει από το Ραδιομέγαρο, πρέπει να βγει κανονικά στην αναφορά.

Αργά και βασανιστικά, ο χρόνος κυλά και το debate τελειώνει. Ξανά η ίδια διαδικασία, αλλά αντίστροφα: από τον 1ο όροφο στο προαύλιο και από το προαύλιο στην υποδοχή του ισογείου, για την παραλαβή των ταυτοτήτων. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δούλεψαν πολύ οι σκάλες και όχι τα ασανσέρ – στο οποίο είχε μείνει για λίγα λεπτά στο debate του 2009 ο Κώστας Καραμανλής με τους συνεργάτες του – και αποφεύχθηκαν απρόοπτα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης φεύγει πρώτος, λύνοντας στο δρόμο προς το αμάξι τη γραβάτα του – και σιχτιρίζοντας από μέσα του τον Πάνο Καμμένο, μετά την κοκορομαχία που είχαν στο φινάλε της τηλεμαχίας.

Λίγο μετά τις 01.00', τα φώτα σβήνουν. Και θα ανάψουν ξανά το βράδυ της Δευτέρας, αλλά μόνο για δύο: Τσίπρα-Μεϊμαράκη, στη μονομαχία του Στούντιο 3.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.