Eτοιμάζονται από το υπουργείο Οικονομικών τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες να «τρέχουν» για να αρχίσουν να ταχυδρομούν από τις αρχές Οκτωβρίου τα νέα ειδοποιητήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων


Οι φορολογούμενοι καλούνται να καταβάλουν συνολικά 2,65 δισ. ευρώ, ώστε να έχουν τουλάχιστον τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε πέντε δόσεις, με αρχή φυσικά από τον επόμενο μήνα έως και τον Φεβρουάριο του 2016.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν έχει καμία σημαντική αλλαγή σε σχέση με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, ενδεχομένως πολύ μικρές παρεμβάσεις για άρση εξόφθαλμων αδικιών που δεν έχουν διορθωθεί, ενώ από το επόμενο έτος είτε ο ΕΝΦΙΑ παραμείνει, είτε αντικατασταθεί με νέο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), αναμένονται βελτιώσεις που θα αφορούν κυρίως τους μικροϊδιοκτήτες.

Μέχρι σήμερα, πάντως, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται και για φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014 αφορούν στην έκπτωση φόρου 50% που δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά.

Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος θα είναι ίδιος για το 2016, οπότε ανεξάρτητα από τις όποιες αυξομειώσεις που θα υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ο ΕΝΦΙΑ επί της ουσίας θα είναι ίδιος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.