Επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε σήμερα ο Δήμος Πειραιά, για τα 63 θύματα – σμηνίτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς - του μεταγωγικού αεροσκάφους, τύπου C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας, που συνετρίβη   στο όρος Όθρυς, πριν από 28 χρόνια.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων  της Βουλής των Ελλήνων, του Δήμου Πειραιά, των Ενόπλων Δυνάμεων,  Συλλόγων, καθώς και συγγενών των θυμάτων, μπροστά  στο μνημείο των πεσόντων, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης.
Τιμές απέδωσαν άγημα και η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας, εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, στην ομιλία του, υπογράμμισε ότι σήμερα συμπληρώνονται 28 χρόνια, από τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τη συντριβή του αεροσκάφους C -130 στο όρος Όθρυς, όπου έχασαν τη ζωή τους και οι 63 επιβαίνοντες αεροπόροι.
Το δυστύχημα αυτό, τόνισε ο κ. Βοϊδονικόλας,  συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, αλλά πάνω απ’ όλους συγκλόνισε τις οικογένειες των θυμάτων που έχασαν τα παιδιά τους, τους συζύγους και τους πατεράδες τους.
Ο κ. Βοϊδονικόλας σημείωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια θλιβερή επέτειος για τις οικογένειες των θυμάτων και πρόσθεσε ότι η θυσία των 63 αεροπόρων, όπως και όλων όσων έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, μας γεμίζει θλίψη, ταυτόχρονα όμως -όπως είπε-  μας κάνει υπερήφανους.

Διατύπωσε την ευχή όλων, να μην υπάρξουν άλλες τέτοιου είδους απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και καμιά οικογένεια να μην ξαναζήσει στο μέλλον τέτοια τραγωδία.

Ο κ. Βοϊδονικόλας επεσήμανε ότι είχε θεϊκή εύνοια, να γνωρίζει καλά και δύο άλλους «νεομάρτυρες» ήρωες της πατρίδας και του Έθνους όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, τον συμπατριώτη του Παναγιώτη Βλαχάκο, που με απαράμιλλη αυτοθυσία έπεσε στα Ίμια μαζί με τον Χριστόδουλο Καραθανάση και τον Έκτορα Γιαλοψό και τον Κωνσταντίνο Πανανά,  που έπεσε στην Κίναρο, υπερασπιζόμενος το προαιώνια  Ελληνικό μας Αιγαίο. «Προερχόμενος και εγώ από τις Ειδικές Δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, θέλω να τονίσω: ήρωες είναι οι τιμώμενοι σήμερα πεσόντες, ήρωες είναι και όλοι οι πιλότοι μας που χάθηκαν στον  ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο» σημείωσε με έμφαση ο κ. Βοϊδονικόλας.

Στη συνέχεια, ο Αντιδήμαρχος τόνισε ότι ο  Δήμος Πειραιά τελεί κάθε χρόνο αυτή τη σεμνή τελετή,  όχι από τυπική υποχρέωση, αλλά από ιερό καθήκον, για να τιμήσει τους πεσόντες αεροπόρους, που έδωσαν τη ζωή τους υπηρετώντας με συνέπεια και αφοσίωση την πατρίδα. Χρέος μας είπε,  είναι να μην αφήσουμε σε καμία περίπτωση να πάει η θυσία τους χαμένη. Κι αυτό σημείωσε ότι θα γίνει μόνο εάν όλοι μαζί οι Έλληνες ενωμένοι προσπαθήσουμε να κάνουμε  το  καλύτερο για τη χώρα μας. Τέλος, ο κ. Βοϊδονικόλας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στη σημερινή τελετή.
Στεφάνια κατέθεσαν :
-Εκ μέρους του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταύρος Βοϊδονικόλας.
-Εκ μέρους του Προέδρου  της Βουλής των Ελλήνων, η  Βουλευτής Α΄ Πειραιώς και Νήσων, κα Ελένη Σταματάκη.
-Εκ μέρους του Αρχηγού ΓΕΑ,  ο Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, (Ι) Υποπτέραρχος, κ. Αθανάσιος Σαββόπουλος.
-Εκ μέρους του Συλλόγου Αποφοίτων Σ.Τ.Υ.Α. ο Σμήναρχος ε.α.  κ. Γεώργιος Μαριόλης.
-Εκ μέρους  του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, η κα Νικολέτα Βασιλάτου.
-Εκ μέρους  του Συλλόγου Αλληλεγγύης Οικογενειών των 63 θυμάτων του Αεροσκάφους  C-130, της Πολεμικής Αεροπορίας η κα Αναστασία Τσαγκαράκη.
 Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Αντιδήμαρχοι: κα Χαρβαλάκου - Γλύκα Αθηνά, κ.κ. Αργουδέλης Αλέξανδρος, Καλογερόγιαννης Παναγιώτης και  Σιγαλάκος Κυριάκος. Ο Κοινοτικός Σύμβουλος κ. Αλιφραγκής Ιωάννης.
Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων,  εκπρόσωποι συλλόγων   και πολλοί συγγενείς των θυμάτων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.