Σύμφωνα με πειραματική έρευνα που διενήργησε η Eurostat, το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία προκάλεσε lockdowns ανά την ΕΕ, στην Ελλάδα, κάτω από το 2% των εργαζόμενων έχασε τη δουλειά του. Αντίθετα, στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 6,5%, ενώ στην Ιταλία ήταν μεταξύ 3,5 και 5%.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι απώλειες εκτιμώνται μεταξύ 2 και 3,5%.

Τριπλάσιος ο κίνδυνος απώλειας εργασίας για τους χαμηλόμισθους 

Στην Ελλάδα, πάνω από το ένα τέταρτο των εργαζόμενων είτε τέθηκε σε αναστολή απασχόλησης, είτε είδε το ωράριό του να περικόπτεται το β’ τρίμηνο, καθώς η χώρα εισήλθε σε lockdown ώστε να αποτραπεί η ευρεία διασπορά του ιού.

Όπως και σε όλες χώρες της ΕΕ, πιο ευάλωτοι στην Ελλάδα ήταν οι χαμηλόμισθοι, με τον κίνδυνο απώλειας θέσης εργασίας να είναι τριπλάσιος σε σχέση με τους υψηλόμισθους.

Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat, οι νέοι εργαζόμενοι (16-24 ετών) έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη δουλειά τους σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία ενώ οι εργαζόμενοι χαμηλής ειδίκευσης βρίσκονται σε μειονεκτική θέση στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, τη Φινλανδία και την Ουγγαρία.

Συνολικά, παρατηρείται ότι σε πολλές χώρες «ψαλιδίστηκαν« οι ώρες εργασίας, ενώ μικρότερο είναι το ποσοστό των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους.

Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν υψηλό κίνδυνο φτώχειας για τους εργαζόμενους ηλικίας 16-24 ετών και, ως εκ τούτου, είναι πιθανό να επηρεαστούν περαιτέρω από τον κορονοϊό.