Με επιχείρημα του ΔΝΤ η Ελλάδα θα συζητήσει την απομείωση του χρέους



Ένα ακόμα χαρτί που θα βοηθήσει ώστε να ξεκινήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το θέμα της απομείωσης του χρέους έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για την  έκθεση που συντάχθηκε από την Ανεξάρτητη Υπηρεσία Αξιολόγησης του Ταμείου (Independent Evaluation Office – IEO)  και παρουσιάστηκε χθες από το διεθνές Νομισματικό Ταμείο .Μέσα σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων    ότι το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης, καθώς και άλλα που σχετίζονται με χώρες της Ευρωζώνης, υπήρξαν σημαντικά λάθη και καθυστερήσεις.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα υποβοηθητική στην όλη διαδικασία παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών αυτής της διαδικασίας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι  πιστεύουν μάλιστα ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι και το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να πειστούν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γι αυτό άλλωστε εξ αρχής τα στελέχη του ταμείου είχαν εκφράσει τις διαφωνίες τους σχετικά με το πρόγραμμα το οποίο δόθηκε στην Ελλάδα λέγοντας μάλιστα ότι δεν γνωρίζουν αν θα το χρηματοδοτήσουν .

Μέχρι το τέλος του μήνα πάντως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει τα 40 από τα 250 προαπαιτούμενα που συμφώνησε να εφαρμόσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανάμεσα τους είναι η αύξηση του  ΦΠΑ στο 26% για τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια για τα οποία φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί τα ισοδύναμα που χρειάζονται ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα δεν έχουν βρεθεί και τα ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν την υψηλή φορολογία των αγροτών.

Έτσι η εβδομάδα που θα ξεκινήσει αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την κυβέρνηση αφού προγραμματίζονται κινητοποιήσεις και αντιδράσεις  απ όλα τα μέτωπα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.