Τελεσίγραφο για εξεύρεση λύσης και υιοθέτησης των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος της εβδομάδας έστειλε στην Αθήνα το χθεσινό Eurogroup το οποίο αν και διαπίστωσε προόδο ήταν για μια ακόμη φορά... άκαρπο. 
Το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφές: Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όχι μόνο δεν θα εκταμιευτεί η δόση των 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει και ανακεφαλαιοποίηση.
Πλέον οι ελπίδες εστιάζονται στα επόμενα 24ωρα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Εφόσον όλα πάνε καλά, τα χρήματα των δόσεων θα εγκριθούν στο EuroWorking Group που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα για να λάβει τις αποφάσεις του. 
Τα μεγάλα αγκάθια φαίνεται ότι ήταν το θέμα των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων. Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα και όπως αποκαλύπτει το Εθνος, στο χθεσινό Eurogroup υπήρξε γαλλογερμανική σύγκρουση. Η γαλλική πρόταση προέβλεπε εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τα οποία θα ισχύουν για μια τριετία. Παράλληλα, και όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει θα δημιουργηθεί φορέας που θα εκτιμά τη φερεγγυότητα των δανειολειπτών ως προς την εξυπηρέτηση του δανείου τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δίνει ψευδή στοιχεία θα κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης. Η γερμανική πλευρά από την άλλη εμφανιζόταν ανυποχώρητη και τόνιζε ότι υπάρχουν πολλά φαινόμενα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και για αυτό δεν θα πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία. 
Πληροφορίες, ωστόσο,  αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές, Αθήνα και δανειστές, πλέον βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φόρμουλα που θα εφαρμοστεί (δίχτυ προστασία της πρώτης κατοικίας έως για το 65% των πρώτων κατοικιών επί μια τριετία) ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τέλους της εβδομάδας ή αρχές της επόμενης, η λύση για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια θα έχει οριστικοποιηθεί και θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Η φόρμουλα πάνω στην οποία θα χτιστεί η λύση για τους πλειστηριασμούς θα κινείται πάνω στη πρόταση που έβαλε στο τραπέζι η γαλλική πλευρά. 
Από όλες τις πληροφορίες προκύπτει ότι το ποσοστό των κατοικιών που θα προστατευτούν από τους πλειστηριασμούς θα πέσει αισθητά, από 65% ως και στο 56%, κατά μέσο όρο, των ιδιοκτητών (η πρώτη ελληνική πρόταση προστάτευε το 99% των περιπτώσεων). 
Οπως αναφέρει επίσης η Καθημερινή, συγκεκριμένα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι των πλειστηριασμών εξαιρούνται όσοι έχουν σωρευτικά:
  • Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ για άγαμο. Το ποσό αυξάνεται για έγγαμους κατά 50.000 ευρώ και για κάθε παιδί –έως τρία το ανώτατο– κατά 25.000 ευρώ. Για 5μελή οικογένεια το ποσό ανέρχεται στα 305.000 ευρώ.
  • Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (1.347 ευρώ τον μήνα για 4μελή οικογένεια), το οποίο πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή 1,7 φέτος (27.478 ευρώ ετησίως), 1,6 το επόμενο έτος (25.862 ευρώ) και 1,5 στο τρίτο έτος (24.246 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52% αντιστοίχως. Εναλλακτικά, προτείνεται να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια. Επίσης, η Αθήνα προτείνει να γίνεται κάθε χρόνο αναθεώρηση του συστήματος, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.