Kαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά. Έκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ.Kαταιγιστικές εξελίξεις πυροδοτεί η κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία από τουρκικά μαχητικά την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η κοινή επιχείρηση κατά του ISIS.

Σε μια άμεση κίνηση απάντησης το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέστειλε κάθε στρατιωτική επικοινωνία και συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας με την Τουρκία, ενώ ο μεγαλύτερος ρωσικός οργανισμός τουρισμού αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα πακέτα διαμονής για ρώσους τουρίστες στην Τουρκία. Μάλιστα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ζημιές των πρακτόρων θα καλυφθούν από το κράτος.

Την ίδια στιγμή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως η κατάρριψη του αεροσκάφους αποτελεί «εχθρική ενέργεια», υποβάλλοντας διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της τουρκικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις της ρωσικής ηγεσίας, με τις εκτιμήσεις για το εάν τα «αντίποινα» της Μόσχας θα λάβουν και στρατιωτική μορφή να διίστανται. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας σε δημόσιες δηλώσεις του και έμπλεος οργής  χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ως πισώπλατο μαχαίρωμα από «συνεργούς της τρομοκρατίας» και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις των δυο χωρών. 

 

Μη-φιλική ενέργεια η κατάρριψη του αεροσκάφους

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσ ότι θεωρεί την κατάρριψη ενός αεροσκάφους Σουχόι Su-24 από μέρους της Τουρκίας «μη φιλική ενέργεια». «Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας αποτελούν μη φιλική ενέργεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, υπεβλήθη επίσημη διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα για το επεισόδιο. Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπογράμμισε τη θέση της Μόσχας πως το ρωσικό αεροσκάφος δεν παρεισέφρησε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης της αποστολής του εναντίον θέσεων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Επιπλέον, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατέστησε σαφές ότι οι επιχειρήσεις των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων δεν θα επηρεαστούν από την κατάρριψη του μαχητικού.

 

«Κεραυνοί» Πούτιν κατά Τουρκίας

Ο Πούτιν κατηγόρησε την Τουρκία πως αντί να επικοινωνήσει με την Μόσχα επέλεξε να φέρει το θέμα στο ΝΑΤΟ και να εμφανίσει την υπόθεση σαν η Ρωσία να κατέρριψε δικό της αεροσκάφος.  

Κατήγγειλε ότι μεγάλο μέρος από το πετρέλαιο που διακινεί το ISIS κατευθύνεται στην Τουρκία και μ'αυτό τον τρόπο η Αγκυρα στηρίζει οικονομικά τους τρομοκράτες. Ανέφερε μάλιστα πως το ρωσικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε μέσα σε συριακό έδαφος 4 χιλιόμετρα μακριά από τα τουρκικά σύνορα.

«Παρακολουθούμε εδώ και καιρό την κίνηση μιας μεγάλης ποσότητας πετρελαίου και προϊόντων του προς την Τουρκία από εδάφη που κατέχει το ISIS. Αυτό εξηγεί τη σημαντική χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι τρομοκράτες. Τώρα μας μαχαιρώνουν πισώπλατα χτυπώντας τα αεροσκάφη μας που πολεμούν την τρομοκρατία. Αυτό συμβαίνει παρά τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους για να αποφύγουμε ατυχήματα στο αέρα και όπως γνωρίζεται η Τουρκία είναι ανάμεσα σε αυτούς που υποτίθεται πως πολεμούν την τρομοκρατία μέσα στην αμερικανική συμμαχία», ανέφερε ο Πούτιν και πρόσθεσε: 

«Αν το ISIS βγάζει τόσα πολλά λεφτά -και μιλάμε για δεκάδες ίσως και εκατοντάδες εκατομμύρια, πιθανότητα δισεκατομμύρια- με το εμπόριο πετρελαίου και υποστηρίζονται από τις ένοπλες δυνάμεις μιας ολόκληρης χώρας, είναι ξεκάθαρο γιατί είναι τόσο τολμηροί και θρασείς, γιατί σκοτώνουν ανθρώπους με έναν τόσο αποτρόπαιο τρόπο, γιατί κάνουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο ακόμη και στην καρδιά της Ευρώπης»

Το ρωσικό τζετ SU-24 κατερρίφθη από τουρκικό F-16 πάνω από συριακό έδαφος, καθώς επέστρεφε στην αεροπορική βάση Hmeymim και συνεπώς δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, ανέφερε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς της Αγκυρας. 

 

Στηρίζει την Τουρκία το ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, στήριξη στην Τουρκία έδωσε το ΝΑΤΟ, μέσω των δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας. O Jens Stoltenberg έκανε εκκληση για ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση. 

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Καλώ σε ηρεμία και διπλωματία και αποκλιμάκωση», είπε χαρακτηριστικά ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την αλληλεγγύη του προς την Τουρκία.

Ερωτηθείς για το αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί της Άγκυρας ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ο Stoltenberg δήλωσε πως οι εκτίμησεις που υπάρχουν και από άλλα μέλη της συμμαχίας είναι συνεκτικές με τις πληροφορίες που έδωσε η Τουρκία.

Όπως δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής απευθείας επαφή μεταξύ ΝΑΤΟ και Μόσχας, επιβεβαίωσε ωστόσο έχουν υπάρξει επαφές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων πως το ρωσικό τζετ εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο πριν καταρριφθεί. Νωρίτερα, όπως μετέδιδε το Reuters, οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει πως η είσοδος του ρωσικού αεροπλάνου στον τουρκικό εναέριο χώριο διήρκησε λίγα δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, διπλωμάτες που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ανέφεραν πως παρά το γεγονός ότι κανείς από τους εκπροσώπους των 28 χωρών δεν υποστήριξε τις πράξεις της Ρωσίας, αρκετοί εξέφρασαν ανησυχία για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν συνόδευσε το ρωσικό αεροσκάφος έξω από τον εναέριο χώρο της. «Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για διαχειριστεί κανείς τέτοια περιστατικά», ανέφερε ένας διπλωμάτης στο πρακτορείο.

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.