Για όσους είχαν βρεθεί το βράδυ της 10ης Ιουλίου του 2007 στο Ηρώδειο- κατακλύζοντάς το- μοιάζει σαν να ήταν χθες. Δύο σπουδαίες μορφές της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Έλβις Κοστέλο και ο σοφιστικέ Αλεν Τουσέν εμφανίζονταν στο ελληνικό κοινό μεταφέροντας ατόφιο το μουσικό esprit της Νέας Ορλεάνης. 


Εκείνη τη βραδιά είχαν παρουσιάσει τα τραγούδια από το κοινό άλμπουμ τους «The River in Reverse» με αφορμή το σαρωτικό πέρασμα του τυφώνα «Κατρίνα» από την πατρίδα του διάσημου μπλουζίστα (ενώ είχαν ήδη συνεργαστεί το 1989 στο «Spike» του Κοστέλο).

Από τη Δευτέρα ο διάσημος πιανίστας Αλέν Τουσεν από τη Νέα Ορλεάνη, πέρασε από τη μνήμη στην καρδιά. Πέθανε σε ηλικία 77 ετών από ανακοπή καρδιάς , ενώ βρισκόταν στη Μαδρίτη για προγραμματισμένη συναυλία, ανακοίνωσε η οικογένεια του στο αμερικανικό δίκτυο WWL. 

Για τους ειδικούς της τζαζ παράδοσης (με όλα της τα παρακλάδια) υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα, χωρίς εδώ ο όρος να κακοπαθαίνει από την πολυχρησία. 

Πιανίστας, συνθέτης, στιχουργός και δισκογραφικός παραγωγός, ο Τουσεν ήταν γνωστός επειδή τη δεκαετία του 1960 εισήγαγε τις αρμονίες της ποπ μουσικής, τον ρυθμό της φανκ και την ενέργεια του rock'n roll στην τζαζ και την R&B της Λουιζιάνας. 

Πάρα πολλά τραγούδια του έγιναν γνωστά και πέρασαν στα χείλη του κόσμου μέσα από ερμηνείες καλλιτεχνών χάρη στα οποία έχτισαν καριέρες: από τους Rolling Stones («Fortune Teller») ως τον Γουόρεν Ζίβον («A Certain Girl»).

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.