Για ανάγκη λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών έκανε λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.


«Κάνουμε εθνικά βήματα, είναι μια δέσμη μέτρων, από ζώνες τράνζιτ μέχρι τη γρήγορη εφαρμογή των νόμων, και πάνω από όλα να εντείνουμε την απέλαση αιτούντων άσυλο που οι αιτήσεις τους έχουν απορριφθεί», είπε η Μέρκελ πριν από συνάντηση που είχε με συντηρητικούς βουλευτές στο Βερολίνο.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας συμφώνησαν το Σαββατοκύριακο για τη δημιουργία ζωνών τράνζιτ στα σύνορα με την Αυστρία όπου θα απαγορεύεται η είσοδος στους μετανάστες που δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν άσυλο.

Όμως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ο εταίρος τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν υποστηρίζουν το σχέδιο αυτό. Πάντως, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γάμπριελ έσπευσε να τονίζει πως για το εν λόγο ζήτημα πως θα ήταν ανόητο να υπάρχουν διαφωνίες, καθώς το ζήτημα αφορά το 2,4% των προσφύγων που φθάνουν στην Γερμανία.

«Η Γερμανία δεν είναι πλέον εύκολη χώρα», προειδοποίησε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να λάβουν πολιτικό άσυλο σημείωσε εξάλλου ο Γκάμπριελ, αναφερόμενος κυρίως στην διαφορά νοοτροπίας κυρίως σε ό,τι αφορά την εργασία, τόνισε ωστόσο ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τους υποδεχθεί και να τους ενσωματώσει.

«Η Γερμανία δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα, είναι ισχυρή και υπό αυτή την έννοια είναι σε θέση να υποδεχθεί τους υποψήφιους για άσυλο, οι οποίοι υπολογίζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI). Διευκρίνισε παράλληλα ότι «η Γερμανία δεν είναι πλέον μια εύκολη χώρα», καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν γίνεται κανείς παγκόσμιος πρωταθλητής στις εξαγωγές χωρίς μια σχετικά περιοριστική νοοτροπία στον τομέα της εργασίας». 

Επισήμανε ακόμη ότι όλα όσα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την ζωή στην Γερμανία συνοψίζονται στα 20 πρώτα κεφάλαια του Συντάγματος, αλλά πρόσθεσε και ότι ασφαλώς δεν περιμένει από τους πρόσφυγες να γίνουν εμπειρογνώμονες του γερμανικού Συντάγματος αμέσως μετά την έλευσή τους στη χώρα, ενώ κάλεσε τους Γερμανούς ξένης καταγωγής να λειτουργήσουν ως διαμεσολαβητές και να εξηγήσουν όσα πρέπει στους νεοαφιχθέντες.

Αναφερόμενος στην γερμανική πολιτική για το θέμα των προσφύγων, ο κ. Γκάμπριελ ζήτησε «ισορροπία μεταξύ εμπιστοσύνης και ρεαλισμού» και πρόσθεσε ότι θα ήταν ανόητο να μην επιχειρηθεί η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας, σε μια Γερμανία η οποία απειλείται από έλλειψη εργατικού δυναμικού λόγω της γήρανσης του πληθυσμού. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.