Ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το «σκληρό» δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που αποτελεί και την τελευταία μνημονιακή δέσμευση για φέτος, την ίδια στιγμής που οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είναι στα…. κάγκελα!


Η κυβέρνηση νομοθέτησε και πάλι με ταχύτατες διαδικασίες και έφερε στην Βουλή το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων, με τις διατάξεις που ανοίγουν την κερκόπορτα στα distress funds προκειμένου να αγοράσουν «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά ελληνικά δάνεια και από 15 Φλεβάρη και… πρώτη κατοικία!

Εξάλλου, χθες το βράδυ, Δευτέρας η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή και το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», προκειμένου οι διατάξεις να συζητηθούν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη και στην Ολομέλεια την Παρασκευή και την Δευτέρα.

Πρόκειται για μια σειρά από δράσεις και μέτρα κοινωνικής προστασίας, προκειμένου η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα πολύ δύσκολα και επώδυνα μέτρα, που έρχονται και με τα κόκκινα δάνεια τώρα, αλλά και στη συνέχεια με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών.

Το πρόγραμμα-«παυσίπονο» που προωθεί η κυβέρνηση

Με το πακέτο του παράλληλου προγράμματος στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν τομές και μεταρρυθμίσεις ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα παράλληλα με την κατά γράμμα τήρηση του Μνημονίου.

Στο σχέδιο νόμου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνονται οι εξής διατάξεις:

·         Ίδρυση Κέντρων Κοινότητας. Πρόκειται για τα λεγόμενα «ΚΕΠ Φτωχών» που θα λειτουργούν υπό τους ΟΤΑ για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες.

·         Καθολική υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων, ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και νόμιμων μεταναστών με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και ενίσχυση της νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

·         Παροχή δυνατότητας στους Δήμους για απαλλαγή ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από δημοτικούς φόρους και τέλη (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και υπόλοιποι δικαιούχοι των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης)

·         Χρονική επέκταση των παροχών – ηλεκτρικό ρεύμα, σίτιση και στέγαση – στους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

·         Διευκόλυνση των διαδικασιών για τον διορισμό γιατρών στο ΕΣΥ

·         Κίνητρα για να επιλέξουν οι ιατροί να κάνουν το αγροτικό τους σε απομακρυσμένες περιοχές και άγονα νησιά

·         Ίδρυση Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

·         Διορισμός των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ του 1997

·         Δημιουργία προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για τους ανέργους

·         Υποστήριξη νέων επαγγελματιών με κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ

·         Εξάμηνη αναστολή πλειστηριασμού για την ΒΙΟΜΕ

·         Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού των ΟΤΑ σε παραμεθόριες περιοχές αλλά και η δυνατότητα μεταφοράς του προσωπικού ΑΜΕΑ

·         Νομοθετική ρύθμιση για την αποτέφρωση των νεκρών

·         Δυνατότητα στο πλαίσιο της κινητικότητας να επιστρέψουν οι δημοτικοί αστυνομικοί από τα σωφρονιστικά καταστήματα

·         Επιλύεται το ζήτημα κατάπτωσης των εγγυητικών επιστολών σε αγρότες-εργοδότες

·         Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα επιδόματα επικινδυνότητας και ανθυγιεινής εργασίας

·         Επαναφορά ενισχυτικής διδασκαλίας σε γυμνάσια και λύκεια

«Μασάζ» στους βουλευτές του ο Τσίπρας

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας σε μια σαφή προσπάθεια να έχει σε εγρήγορση τους βουλευτές του και να μην έχει «διαρροές» στη ψηφοφορία, προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν τώρα τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, και αργότερα το ασφαλιστικό.

Προφανώς και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί μεγάλος αναβρασμός για τα μέτρα, που καλούνται να ψηφίσουν, ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό, αφού στο εσωτερικό του κόμματος η ομάδα των 53+ επανέρχεται στο προσκήνιο και επιθυμεί να κάνει αισθητή την παρουσία της με εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη όπου βασικός ομιλητής θα είναι το μέλος της ΠΓ Πάνος Λάμπρου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.