Αίσθηση προκαλεί η δήλωση Μπαλτά στη Βουλή ότι η χώρα δεν θα κινηθεί νομικά για τα γλυπτά του Παρθενώνα γιατί θα χάσει την υπόθεση.


Αποκλείει ενδεχόμενη δικαστική διεκδίκηση των γλυπτών του Παρθενώνα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Κληθείς κατά τη συζήτηση στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων νομοσχεδίου σχετικού με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους της ΕΕ ,να απαντήσει σε ερώτηση για τις κινήσεις του υπουργείου για την επιστροφή των μαρμάρων είπε πως η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε νομικές διεκδικήσεις γιατί εκτιμά ότι η χώρα μας θα χάσει το δικαστήριο.

«Η τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση κυρίως γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το σχετικό δικαστήριο» ήταν η αποστροφή του.

Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της ΝΔ Κ.Τασούλας χαρακτήρισε   «ανήκουστη και απαράδεκτη» την άποψη του κ. Μπαλτά « όχι μόνο γιατί ενισχύει την αστήριχτη επιχειρηματολογία των Βρετανών – αλλά γιατί προεξοφλεί άδικα και χωρίς λόγο κάτι για το οποίο η Ελλάδα  έχει πολλά επιχειρήματα»

« Η γνωμάτευση του δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου δεν προσέδωσε μόνο νομικές συμβουλές αλλά και μια ανεκτίμητη δημοσιότητα υπερ του αγώνα της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών. Η χώρα μας δεν είχε κανένα λόγο να στερηθεί μια νέα ευνοϊκή, παγκόσμια δραστηριότητα υπερ της επιστροφής των μαρμάρων που θα ενεργοποιούσε η κίνηση της κυβέρνησης να παραλάβει το πόρισμα – γνωμάτευση» ανέφερε ο κ. Τασούλας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε αναθερμάνει το ενδεχόμενο δικαστικής διεκδίκησης των γλυπτών «επιστρατεύοντας» τη λάμψη της  Αμάλ Αλαμουντίν  - Κλούνει η οποία ήταν  συνεργάτης μεγάλη δικηγορικού γραφείου του Λονδίνου.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.