Έγινε αισθητός μέχρι και στην Αττική - Συνεχείς μετασεισμοί - Φόβοι για επανάληψη του σεισμού του 1993-Μικρές ζημιές σε σπίτια


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9 το βράδυ της Δευτέρας στην δυτική Πελοπόννησο, 11 χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου ο σεισμός σημειώθηκε στις 8.55 το βράδυ και το επίκεντρο εντοπίζεται 11 χλμ. νοτιοανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας. Το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σεισμός είχε εκτός από ένταση και διάρκεια.

Το συγκεκριμένο ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 5,6 Ρίχτερ σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι οποίοι επισημαίνουν ότι χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση το επόμενο 48ωρο. Οι ίδιοι εκτιμούν πως εκτός απροόπτου η δόνηση ήταν η κύρια και δεν θα ακολουθήσει μεγαλύτερη.

Ακολούθησαν μικροί μετασεισμοί μεγέθους έως 3,1 Ρίχτερ. Δεν έχουν αναφερθεί πάντως ζημιές ή τραυματισμοί μέχρι στιγμής.

Η σεισμική δόνηση ανησύχησε κατοίκους του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων περιοχών της Ηλείας, που τρομαγμένοι βγήκαν απ' τα σπίτια τους. Παράλληλα έγινε αισθητός σε περιοχές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά και στην Αθήνα.

Ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο έγινε ο σεισμός ενώ η σεισμική δόνηση ανησύχησε τους κατοίκους του νησιού καθώς είχε μεγάλη διάρκεια. Στην πυροσβεστική υπηρεσία του νησιού δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Τσελέντης: "Η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό του 1993"

Την ανάγκη παρακολούθησης του φαινομένου, δεδομένου ότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού έχει αρκετά ρήγματα, επεσήμανε μιλώντας στους patrastimes ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών τόνισε πως το μικρό εστιακό βάθος, αναμένεται να δώσει πολλούς μετασεισμούς, ενώ πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη δόνηση δεν έχει καμία σχέση με τον καταστροφικό σεισμό που είχε σημειωθεί το 1993.

Ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αναφέρονται μέχρι στιγμής, από μηχανικούς που είναι στην περιοχή σύμφωνα με το PatrasTimes. Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος. Επίσης, όπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, για τις πρώτες αναφορές από την περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.