Με αφορμή την κρίση του προσφυγικού ζητήματος


Κατ ιδίαν συνάντηση με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μερκελ θα έχει σήμερα στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται για τη διεθνή διάσκεψη Δωρητών της Συρίας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Κύριο αν όχι και αποκλειστικό θέμα της συνάντησης θα είναι το προσφυγικό, το οποίο άλλωστε θα απασχολήσει και την εξαμερή σύσκεψη που θα γίνει στη συνέχεια και στην οποία θα μετέχουν πέραν του κ. Τσίπρα και της κυρίας Μέρκελ, ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Οι συζητήσεις αυτές στη βρετανική πρωτεύουσα γίνονται στην πιο κρίσιμη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς το πρόβλημα φαίνεται ανεξέλεγκτο και η Ευρώπη πιέζει όλο και πιο πολύ την Ελλάδα, τους χειρισμούς της οποίας αμφισβητούν στις Βρυξέλλες.

 

Είναι χαρακτηριστικό οτι στην έκθεσή της η Κομισιόν υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι η  Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της’ και μάλιστα από κάθε άποψη: κατά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη διαμονή και την κατά περίσταση την απέλαση. Και θεωρεί οτι η όλη κατάσταση αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τις άλλες χώρες μέλη της Σέγκεν.

 

Η Αθήνα καλείται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, τους επόμενους τρεις μήνες, να υλοποιήσει μια σειρά δράσεων, κυρίως με τα hot spot, ώστε να σταματήσει να επικρέμαται η απειλή περί εξόδου από τη Σέγκεν. Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση πιέζει τους εταίρους να έχουν μια πιο αποτελεσματική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, αλλά και να καταφεύγουν στην περιχαράκωση και την ενθάρρυνση ακραίων συμπεριφορών από ορισμένες χώρες απέναντι στο πρόβλημα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.