Ένα νέο στοιχείο που επιβεβαιώνει τη σχέση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση γενετικών δυσμορφιών, κυρίως μικροκεφαλίας, στα έμβρυα, εντόπισε μια ομάδα Βραζιλιάνων επιστημόνων. Σύμφωνα με την παθολόγο Λουσία Νορόνια, ο ιός βρέθηκε στον εγκέφαλο νεογέννητων. 


"Διαπιστώσαμε την παρουσία του ιού στον εγκεφαλικό ιστό. Σχετίζεται με εγκεφαλίτιδες, όμως ακόμη δεν ξέρουμε πώς δρα" ο Ζίκα, είπε η Νορόνια, που είναι μέλος της Εταιρείας Παθολόγων της Βραζιλίας και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο PUC Παρανά.
"Ο ιός Ζίκα προκαλεί αλλοιώσεις στον εγκέφαλο και αυτό ενισχύει την υπόθεση ότι σχετίζεται με τη μικροκεφαλία" στα έμβρυα, υπογράμμισε.

Οι γιατροί της ομάδας της Νορόνια στο πανεπιστήμιο PUC Παρανά ήταν εκείνοι που εντόπισαν πρώτοι τον ιό στο αμνιακό υγρό εγκύων γυναικών.
"Λάβαμε δείγματα εγκεφαλικών ιστών από το Ίδρυμα Οσβάλντο Κρους. Τα ίδια δείγματα στάλθηκαν και στις ΗΠΑ, όπου οι ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) κατέληξαν στα ίδια συμπεράσματα: ότι ο Ζίκα βρίσκεται στον εγκέφαλο του εμβρύου", πρόσθεσε.

Ένα άλλο ερευνητικό ινστιτούτο της Βραζιλίας ανακοίνωσε πριν από δέκα ημέρες ότι εντόπισε τον ιό στα ούρα και στο σάλιο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να αποφανθεί με βεβαιότητα αν μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν επιβεβαιωθεί 462 κρούσματα μικροκεφαλίας σε έμβρυα, ενώ ο ετήσιος μέσος όρος είναι 150. Υπάρχουν επίσης άλλα 3.852 "ύποπτα" κρούσματα.

Ο ιός Ζίκα συνδέεται επίσης με το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ, μια νευρολογική νόσο που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή και τον θάνατο του ασθενούς. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.