Την μεταφορά υπεράριθμων προσφύγων/μεταναστών σε «γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής» σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε από τη Χίο ο Νίκος Τόσκας.



Την μεταφορά υπεράριθμων προσφύγων/μεταναστών σε «γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής» σχεδιάζει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, από την Χίο. «Ο σχεδιασμός προχωράει στην σωστή κατεύθυνση και οι κάτοικοι της Χίου δεν θα πρέπει να ανησυχούν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κατά την επίσκεψη του στο hot spot της Χίου όπου έτυχε «θερμής υποδοχής» από τους πρόσφυγες.
Με συνθήματα «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της ΒΙΑΛ τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη  έξοδό του από το κέντρο.


Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 xθες το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνεδοευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.
Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό. Σε ερωτήσεις σχετικά με τη ύπαρξη εναλλακτικού σεναρίου σε περίπτωση που ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στο χοτ σποτ καταστεί μη διαχειρίσιμος ο Νίκος Τόσκας, είπε ότι εκτός των άλλων μελετάται η μεταφορά των υπεράριθμων προσφύγων και μεταναστών «σε γειτονικά νησιά που είναι άδεια μέχρι στιγμής».
Σχετικά με το αίτημα όσων διαμένουν υπό περιορισμό στο hot spot για μη επιστροφή στην Τουρκία ή στις χώρες προέλευσής τους ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη απάντησε χαρακτηριστικά πως «σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τι θέλει ο καθένας, είναι τι προβλέπουν οι διαδικασίες και οι συμφωνίες».




Απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο κ. Τόσκας φάνηκε ότι δεν είναι ενημερωμένος, αφού είπε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1100).
Περαιτέρω δε δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.

Πηγη:  astraparis.gr

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.