Νέος πρωθυπουργός στην Ισλανδία -Πρόωρες εκλογές μετά το σκάνδαλο των Panama Ρapers


Τα δύο κόμματα εξουσίας της Ισλανδίας προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που βρίσκονται στο δρόμο, ανακοινώνοντας πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός Sigmundur David Gunnlaugsson, ανακοίνωσε ότι παραιτείται και στη θέση του τοποθετήθηκε ο υπουργός Γεωργίας και Αλιείας , Sigurdur Ingi Johannsson.

Οι αποκαλύψεις των Panama papers που δείχνουν ότι τρία μέλη της κυβέρνησης και κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός συνδέονται με offshore εταιρείες εκατομμυρίων στον Παναμά επιτάχυναν την κυβερνητική κρίση. Αφού έδωσε μάχη για να πείσει ότι η offshore ήταν εντελώς νόμιμη, ο πρώην πρωθυπουργός αναγκάστηκε τελικά με μεγάλη δυσκολία να εγκαταλείψει τη θέση του. Αποφεύγει τα μίντια και μετά τις αποκαλύψεις δεν εξέφρασε τη λύπη του αλλά ούτε έδωσε εξηγήσεις.
Το βράδυ της Τετάρτης, 6 Απριλίου, δεν είχε ακόμη υποβάλλει επίσημα την παραίτησή του. Αντίθετα, είχε περάσει την ημέρα του να διαπραγματεύεται το μέλλον του με τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού. Απαίτησε να τον αντικαταστήσει ο M. Johannsson, ο αντιπρόεδρος του κόμματός του και υπουργός Γεωργίας, όπερ και έγινε. Πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τους βαθύπλουτους αλιείς της Ισλανδίας, ενώ στερείτε του οποιουδήποτε χαρίσματος. Υπερασπίστηκε με πάθος τον Gunnlaugsson και έκανε δεκτό ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα επανεκλεγεί βουλευτής και θα παραμείνει αρχηγός του κόμματος.
Το σύνολο της κυβέρνησης θα παραμείνει στη θέση της ως την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ακόμη και οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών, παρότι και τα δικά τους ονόματα βρίσκονται στα Panama papers με offshore εταιρείες.
«Δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Θα γίνουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός ενώπιον εκατοντάδων δημοσιογράφων από όλο τον πλανήτη.
Και γιατί δεν διέλυσε το κοινοβούλιο, όπως το ζητούν οι πολίτες που διαδηλώνουν;
«Εχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε» δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία για τις πρόωρες εκλογές. «Οι διαδηλωτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν το φθινόπωρο, εμείς τώρα είμαστε η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο» απάντησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, φανερά εκνευρισμένος, αφού μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού έχει γίνει τώρα και αυτός στόχος των χιλιάδων διαδηλωτών οι οποίοι βρίσκονται κάθε βράδυ μπροστά από το κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα.


Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.