Γερμανία: «Χέρι» Σόιμπλε σε Γκάμπριελ για όσα είπε στην Ελλάδα 

Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος, στο Βερολίνο οι κυβερνητικοί εταίροι διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την καταλληλότητα των συνταγών κατά της κρίσης.
Η ετυμηγορία των βρετανών πολιτών αναζωπύρωσε στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης τη διαμάχη για τον ενδεδειγμένο τρόπο διεξόδου από την κρίση που ταλανίζει τη γηραιά ήπειρο. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να μην καλλιεργούν λανθασμένες προσδοκίες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τις απαιτήσεις που διατυπώνονται για ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω επιπρόσθετων κρατικών επενδύσεων. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του προς την Welt am Sonntag, δε βοηθά το να επαναφέρει κανείς «λανθασμένες ιδέες (…) για ανάπτυξη επί πιστώσει».
Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός απάντησε και στην κριτική που του ασκείται -τόσο εκτός όσο και εντός των συνόρων- για αδικαιολόγητη εμμονή στο δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της πολιτικής λιτότητας, λέγοντας ότι «το ζητούμενο δεν είναι οι περικοπές, αλλά η τήρηση των κανόνων που οι ίδιοι αποφασίσαμε για εμάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες που ανταποκρίνονται βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη θέση.
Βολές κατά Γκάμπριελ
Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα, ο κ. Σόιμπλε δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στον αντικαγκελάριο, λέγοντας ότι «όσα είπε ο κ. Γκάμπριελ στην Αθήνα, (…) ότι οι Γερμανοί ευθύνονται για τα ελληνικά προβλήματα, πραγματικά δεν μπορεί να το εννοούσε στα σοβαρά».
Υπέρ ενός ευρωπαϊκού συμφώνου ανάπτυξης για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη τάχθηκε την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο ZDF τόνισε ότι δεδομένων των 25 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρώπη, το ζητούμενο για τον ίδιο είναι οι επενδύσεις στις υποδομές, την έρευνα και την εκπαίδευση.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, όπως υπογράμμισε ο αντικαγκελάριος, δεν τάσσονται υπέρ της ανάληψης νέων χρεών, αλλά, καταρχήν, υπέρ της μάχης κατά της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, η οποία μπορεί να αποφέρει τα αναγκαία κεφάλαια.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.