Φωτογραφία: Ελληνική Αστυνομία


Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιείτο συστηματικά σε ληστείες και κλοπές σε σπίτια σε όλη την Αττική, τουλάχιστον από το έτος 2010, κατάφερε να εξαρθρώσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία Γεωργιανοί, από το έτος 2010 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της, διέπρατταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων των οικιών, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.
Σύμφωνα με το Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγο Χρήστο Παπαζαφείρη, “Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων”.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 30μέλη της οργάνωσης ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων 125 μελών της, τα οποία αναζητούνται. Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις 4 ληστείες και εκατόν τριάντα επτά 137 κλοπές σε οικίες, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών της οργάνωσης σε πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.
Εκτιμούμε ότι με την εξάρθρωση αποτρέψαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών, που είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επόμενους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών.
"Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που επιχειρούσαν οργανωμένα με σχέδιο, συγκεκριμένη μεθοδολογία, καταμερισμό περιοχών και διασύνδεση των μελών, έχοντας δημιουργήσει ένα εκτεταμένο δίκτυο διαρρηκτών. Εκτιμούμε ότι με την εξάρθρωση αποτρέψαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό διαρρήξεων και ληστειών, που είχαν προγραμματίσει να διαπράξουν τους επόμενους μήνες, λόγω και των καλοκαιρινών διακοπών.Παράλληλα θέλω να τονίσω ότι η επιχείρηση υλοποιήθηκε με άκρως επιτυχημένο τρόπο από τις Υπηρεσίες της Ασφαλείας, σημειώνοντας έτσι μια ακόμη σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας στο διαρκή αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος” τόνισε ο κ. Παπαζαφείρης.

Σε βάρος όλων εμπλεκομένων έχει σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα - κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων κλοπών και ληστειών καθώς και αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.
Εκτιμάται ότι, το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000,00) ευρώ.
Ενδεικτικά ορισμένες περιπτώσεις ληστειών και κλοπών, που διέπραξαν μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Συγκεκριμένα:
 • Την 19-12-2015 μέλη της οργάνωσης εισήλθαν, με την συνδρομή δύο αλλοδαπών γυναικών, εργαζομένων ως οικιακοί βοηθοί για την φροντίδα ημεδαπού, σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη και αφού τον δέσμευσαν με μονωτική ταινία, αφαίρεσαν κοσμήματα, λίρες και άλλα αντικείμενα συνολικής αξίας πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ περίπου.
 • Την 07-12-2015 μέλη της οργάνωσης, εισήλθαν σε διαμέρισμα στα Πετράλωνα, όπου με την απειλή κατσαβιδιού, ακινητοποίησαν ημεδαπή και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων τετρακοσίων (1400) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή.
 • Την 16-12-2015 μέλος της οργάνωσης, εισήλθε σε διαμέρισμα στην Κυψέλη και με την απειλή μαχαιριού, ακινητοποίησε ημεδαπή και της αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ, καθώς επίσης κοσμήματα και τιμαλφή η αξία των οποίων ξεπερνά τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.
 • Την 01-04-2015, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε αποθήκη στην Ηλιούπολη, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, καθώς επίσης και μεγάλο αριθμό ηλεκτρικών εργαλείων.
 • Την 18-07-2012, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στου Ζωγράφου, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής αξίας είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ.
 • Την 15-11-2012, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ημεδαπού και αφαίρεσαν ηλεκτρικές συσκευές, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας (10.000) ευρώ περίπου.
 • Κατά το χρονικό διάστημα από 31-07-2011 έως 06-08-2011, μέλη της οργάνωσης εισήλθαν σε διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη, ιδιοκτησίας ημεδαπής και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των τριακοσίων πενήντα (350) ευρώ, κοσμήματα και τιμαλφή συνολικής χρηματικής αξίας σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ περίπου.


Στο πλαίσιο της επιχείρησης, πραγματοποιήθηκαν συνολικά δεκαέξι (16) κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο (2) έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων:
Πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
 • Τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
 • κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές),
 • Τέσσερα (4) πιστόλια (ρέπλικα),
 • Χάρτες - σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών,
 • Αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.
 • Κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση».
 • Το χρηματικό ποσό των δύο χιλιάδων εκατόν είκοσι (2.120) ευρώ.Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Μάλιστα για να καθιστούν δυσχερή τον εντοπισμό τους, απέφευγαν να δηλώνουν τόσο στις Αστυνομικές όσο και στις Δικαστικές Αρχές, την πραγματική τους διεύθυνση, ενώ δήλωναν συνεχώς ενώπιον των Αρχών διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας, καθώς και εθνικότητας (κυρίως βουλγαρική).
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν ακολούθως για τακτική ανάκριση, ενώ οι έρευνες οι έρευνες συνεχίζονται, για την ταυτοποίηση τόσο των αγνώστων μελών της ομάδας όσο και παρόμοιων περιπτώσεων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.