Μετά την Κίνα, ο Τσίπρας αντιμέτωπος με τα προβλήματα -Εκλογικός νόμος και περικοπές στις συντάξεις

Επιστροφή στην καθημερινότητα, έστω και για ένα εικοσιτετράωρο, για τον πρωθυπουργό καθώς μετά την επιστροφή του από την Κίνα αναχωρεί και πάλι για το εξωτερικό και συγκεκριμένα για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στη Βαρσοβία, παρουσία των αρχηγών κρατών των μελών του Οργανισμού.
Ο κ. Τσίπρας αναμένεται εντός της ημέρας να έχει «κλειστές» συσκέψεις με τους εξ’ απορρήτων συνεργάτες του, ώστε να υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση αλλά και ανταλλαγή απόψεων τόσο για τα ανοιχτά ζητήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, αλλά και για τα επόμενα βήματα σε επίπεδο σχεδιασμού.
Αγωνία για τους «200»
Ο εκλογικός νόμος παραμένει ένα από τα βασικά θέματα στην πολιτική σκακιέρα. Σήμερα, ξεκινάει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, έχοντας διχάσει ήδη τα κόμματα.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο-τύποις- δείχνουν να παραμένουν αισιόδοξοι. Μέχρι την ώρα που θα έρθει άλλωστε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μεσολαβεί αρκετός χρόνος για να καθορίσουν όλοι την τελική τους στάση. Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι για τους ίδιους η εν λόγω πρωτοβουλία είναι κέρδος ούτως ή άλλως. «Μείναμε πιστοί στην υλοποίηση μία πάγιας δέσμευσης για τηνΑριστερά», φροντίζουν να θυμίζουν. Εξ’ αυτού του λόγου, η γραμμή είναι αποφεύγονται οι  υψηλοί τόνοι στις δημόσιες τοποθετήσεις υπουργών και στελεχών.
Μένει ωστόσο να φανεί, αν θα υπάρξουν μέχρι το τέλος Κοινοβουλευτικές εκπλήξεις ή και τυχόν διαφοροποιήσεις από το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι. Μέχρι στιγμής, στηρίζουν η Ένωση Κεντρώων και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Το ΚΚΕ θα στηρίξει την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του μπόνους. Ακόμα όμως κι αν συνυπολογίσει κανείς τις ψήφους της Χρυσής Αυγής και ενδεχομένως τη στήριξη των κκ Παναγούλη και Νικολόπουλου, τα νούμερα είναι και πάλι οριακά, αγγίζοντας τους 198.
Γκρίνιες για το ΕΚΑΣ-χαμένοι στα ισοδύναμα
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση αρχίζει και νιώθει στο πετσί της τις παρενέργειες του μνημονιακού προγράμματος. Για να διαχειριστεί δε το πρόβλημα επικοινωνιακά και να μετριάσει τη δυσαρέσκεια των συνταξιούχων, ανασύρει τη γνωστή αφήγηση περί ισοδύναμων.

Κατόπιν εορτής άλλωστε, ο υπουργός εργασίας Γ. Κατρούγκαλος μίλησε για αντισταθμιστικά μέτρα που αφορούν σε επιδότηση των λογαριασμών στη ΔΕΗ και στην ΕΥΔΑΠ ή τον ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να στηριχθούν οι συνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ. Εντωμεταξύ, περίσσεψε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής η γκρίνια από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι τελευταίοι γίνονται δέκτες παραπόνων.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.