Συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο την κατάρτιση κοινού σχεδίου αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στους ποταμούς Έβρο και Στρυμόνα, ώστε να ενταχθεί στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπου ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας υποδέχτηκε τέσσερις Περιφερειάρχες της Βουλγαρίας, τον Γενικό Πρόξενο της γειτονικής χώρας, εκπροσώπους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και υπηρεσιακά στελέχη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα σημαντικά προβλήματα αντιπλημμυρικής θωράκισης, λόγω των χρόνιων ανεπαρκών χρηματοδοτήσεων στα δύο μεγάλα ποτάμια που διατρέχουν περιοχές και των δυο χωρών. Προβλήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα την ελλιπή διαχείριση των υδατικών πόρων, αλλά και πολύ σημαντικές επιπτώσεις από τις πλημμύρες κάθε χρόνο σε παραποτάμιες περιοχές τόσο της Βουλγαρίας, όσο και της Ελλάδας.

«Οι επιπτώσεις από την ελλιπή αντιπλημμυρική προστασία είναι πολύ μεγάλες σε ετήσια βάση. Οφείλουμε από κοινού με τη Βουλγαρία να καταρτίσουμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων, ώστε αφενός να διαχειριζόμαστε τις ποσότητες νερού σε αγαστή συνεργασία και με γνώμονα τις ανάγκες και τις απειλές κάθε εποχή του έτους και σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, αφετέρου να περιορίσουμε τα πλημμυρικά φαινόμενα, που μέχρι σήμερα κοστίζουν σε ανθρώπινες ζωές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες, στις περιουσίες των κατοίκων στις παραποτάμιες περιοχές, αλλά και στην τοπική και εθνική οικονομία. Για την πρόταση έχουμε προσδιορίσει συγκεκριμένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα οποία θα κατασκευαστούν με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και στο Στρυμόνα και στον Έβρο, επ’ ωφελεία τόσο των ελληνικών Περιφερειών, όσο και των βουλγαρικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του συγκεκριμένου σχεδίου και για τις δυο χώρες είναι 17 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες κι από τις δυο χώρες για το έμπρακτο ενδιαφέρον τους σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για το οποίο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δίνει πολυετείς αγώνες, ώστε να αντιμετωπιστεί», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν, εκτός του κ. Τζιτζικώστα οι Περιφερειάρχες του Haskovo Stamislav Dechev, του Blagoevgrad Biser Mihailov, του Smolyan Nedialko Slavov και του Kardzhali Iliya Iliev, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη Vladimir Pisanchev, αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης.

Οι Βούλγαροι Περιφερειάρχες είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Τζιτζικώστα και τον ευχαρίστησαν για το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας που έχει αποκατασταθεί ανάμεσα στις δυο πλευρές, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ευχαρίστησε ειδικά τους εκπροσώπους της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του διασυνοριακού προγράμματος Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία και της Διαχειριστικής Αρχής του Interreg για το συντονισμό και την πολύ καλή προετοιμασία της κοινής σύσκεψης και των κοινών ενεργειών ανάμεσα στις Περιφέρειες των δύο χωρών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.