Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΝΤ
Νέα 'ρουκέτα' στην Αθήνα έριξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέι Ράις, διαμηνύοντας ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και μετά από το 2018, για να συμμετάσχει το Ταμείο -όπως ζητάει το Βερολίνο- τότε θα χρειαστούν οπωσδήποτε κι άλλα μέτρα.
Παράλληλα εξέφρασε τις αμφιβολίες του ΔΝΤ για το κατά πόσο θα είναι επαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. 
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ράις δήλωσε ότι "το Ταμείο καλωσορίζει τα μέτρα, είναι ένα βήμα προς τα μπροστά, αλλά πιθανώς να μην είναι επαρκή για την ανάκτηση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα". 
Αναφορικά με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ότι η θέση του Ταμείου είναι πως ένας στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι κατάλληλος για την Ελλάδα και πως μπορεί να επιτευχθεί με τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους.
"Το ΔΝΤ δεν ζητά επιπλέον λιτότητα" είπε χαρακτηριστικά. "Στηρίζουμε ένα πρόγραμμα με στόχο 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτός είναι ο επιθυμητός στόχος μας" ωστόσο "αν οι Ευρωπαίοι και η Ελλάδα αποφασίσουν να προχωρήσουν με ένα υψηλότερο πλεόνασμα μπορούμε να το στηρίξουμε εφόσον υποστηριχθεί από διαρθρωτικά μέτρα. Ως ΔΝΤ πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τα μέτρα για το 3,5%". 
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Ταμείου, "έχουμε καταστήσει σαφές και δημοσίως ότι η προτίμησή μας είναι το 1,5% (…) Δεν θα πρέπει να υπάρχει αμφιβολία για τη θέση του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο ο στόχος αυτός, είναι ρεαλιστικός και περιλαμβάνει λιγότερη λιτότητα για τον ελληνικό λαό. 

Ο Ράις ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων. Στο πλαίσιο αυτό, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, λέγοντας χαρακτηριστικά 'ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα'.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.