nea-sunantisi-anastasiadi---akintzi-gia-to-kupriako 

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα ακούσουν από τους διαπραγματευτές τους τις κύριες διαφωνίες ανά κεφάλαιο, ενώ στη συνέχεια θα επιλέξουν πώς θα ανοίξουν τον νέο κύκλο συζήτησης θεμάτων και από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού.
Η συνάντηση πραγματοποιείται εν μέσω των διεργασιών για την προετοιμασία της νέας διάσκεψης για το Κυπριακό. Παρών θα είναι ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του σε Αθήνα και Άγκυρα.
Ο κ. Άιντε εξέφρασε την άποψη ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, λέγοντας ότι ο ίδιος είναι «ένας ρεαλιστής αισιόδοξος». Σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι «Χάμπερ-Τουρκ» είπε ότι για το θέμα των εγγυήσεων αναζητούνται απαντήσεις στα ερωτήματα πώς μπορούν οι εγγυήτριες δυνάμεις να συνεχίσουν την επόμενη περίοδο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μπορεί να βρεθεί μια μέση οδός».
Για την κατάθεση των χαρτών, εκτίμησε ότι ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή και πως κατά την άποψή του οι δύο χάρτες είναι «αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο». Τέλος, επισήμανε ότι οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν το θέμα της ασφάλειας από διαφορετική άποψη.
Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοψήφισμα στην Τουρκία» δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που έπρεπε να κάνει η Άγκυρα στο Κυπριακό τα έκανε.
Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ιμπραχίμ Καλίν ισχυρίστηκε ότι «η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο δεν ήταν ποτέ εναντίον της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά μια βαλβίδα ασφαλείας του νησιού κατά των πιθανών εξωτερικών απειλών». Η διατήρησή τους είναι σημαντική ιδιαίτερα για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, ισχυρίστηκε ο ίδιος.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.