Σύγκρουση μέχρις εσχάτων Μακρόν-Λεπέν στο τελευταίο debate πριν από την κάλπη - Κεντρική Εικόνα 

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε το debate μεταξύ Μακρόν-Λεπέν. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε την αντίπαλό του για σωρεία ψεμάτων, σημειώνοντας πως είναι «παράσιτο του συστήματος», ενώ η υποψήφια της Ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν τον χαρακτήρισε «υποψήφιο της ελίτ» και εκπρόσωπο της «άγριας παγκοσμιοποίησης».
Μακρόν και Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους, μεταξύ άλλων, σε ευρωπαϊκά ζητήματα, θέματα τρομοκρατίας, αλλά και στην οικονομία, παρουσιάζοντας το όραμά τους για την επόμενη ημέρα της Γαλλίας.
Ο Μακρόν, τον οποίο οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν φαβορί για τη νίκη στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών την Κυριακή, σημείωσε ότι όραμά του είναι η αναβίωση του πνεύματος της «γαλλικής κατάκτησης» και περιέγραψε τις προτάσεις του για φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θα επανεκκινήσουν, όπως είπε, τη γαλλική οικονομία, με τη Λεπέν να επαναλαμβάνει από την πλευρά της ότι επιθυμεί την εισαγωγή ενός «έξυπνου προστατευτισμού» και την αποχώρηση της Γαλλίας από το ευρώ.
Η Λεπέν κατηγόρησε τον Μακρόν ότι δεν έχει κανένα σχέδιο για την ασφάλεια και είναι επιεικής με τον «ισλαμικό φονταμεταλισμό», με τον Κεντρώο υποψήφιο να απαντά ότι οι προτάσεις της αντιπάλου του, όπως το κλείσιμο των συνόρων της Γαλλίας, θα οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Μακρόν κατηγόρησε την Λεπέν ότι η στρατηγική της «είναι απλώς να λέει πολλά ψέματα».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού BFM, συνολικά 63% όσων ερωτήθηκαν βρήκαν τον φιλοευρωπαϊστή πρώην υπουργό Οικονομικών πιο πειστικό από την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου, οπότε θεωρήθηκε ότι κέρδισε τις εντυπώσεις.
Ενδιαφέρον στοιχείο ότι τα δύο τρίτα των ατόμων που ψήφισαν για τον αριστερό Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των εκλογών απάντησαν ότι ο Μακρόν ήταν πιο πειστικός, όπως και το 58% όσων είχαν υποστηρίξει τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.