Φωτογραφία: AP
Δώδεκα εντάλματα σύλληψης σε βάρος στελεχών της ομάδας ασφαλείας του Προέδρου Ερντογάν εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές.
Τα εντάλματα αφορούν σωματοφύλακες που θεωρούνται ύποπτοι ότι επιτέθηκαν τον περασμένο μήνα σε Κούρδους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια μιας ειρηνικής πορείας στην Ουάσιγκτον.
Συγκεκριμένα, οι 12 άνδρες κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την 16η Μαΐου το βράδυ μπροστά από την κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας, όπου ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είχε μεταβεί μετά τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με το πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι σωματοφύλακες και τα μέλη της αστυνομικής φρουράς του Τούρκου προέδρου αναγνωρίστηκαν σε βίντεο όπου καταγράφηκαν οι συμπλοκές, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της αμερικανικής πρωτεύουσας Πίτερ Νιούσαμ.
Ο Νιούσαμ περιέγραψε τις συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών του Ερντογάν και των Κούρδων ως «βίαιη επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών. Στις ΗΠΑ κι ιδίως στην Ουάσιγκτον θεωρούμε πως το δικαίωμα να διαδηλώνει κανείς ειρηνικά είναι ιερό» υπογράμμισε.
Παράλληλα, η αστυνομία της Ουάσιγκτον έχει ήδη ασκήσει διώξεις σε βάρος τουλάχιστον 4 υπόπτων τουρκικής καταγωγής, μεταξύ αυτών δύο Αμερικανών και δύο Καναδών.
Τουρκία: Προκατειλημμένη η απόφαση των ΗΠΑ 
Η Τουρκία έσπευσε να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ για την έκδοση των ενταλμάτων και επιμένει ότι «Αυτή η απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές αρχές είναι λάθος, προκατειλημμένη και χωρίς νομική βάση».
«Η φιλονικία μπροστά από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη προκλήθηκε από την αποτυχία των τοπικών αρχών ασφαλείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ... Οι Τούρκοι πολίτες δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για το περιστατικό που συνέβη» διαμήνυσε ο Πρόεδρος Ερντογάν, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το υπουργείο εξωτερικών της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.