Στα εργασιακά ρίχνει το βάρος η κυβέρνηση καθώς οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα έχουν μάλιστα άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία. Για αυτό τον λόγο άλλωστε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας δεν αρκέστηκε απλά στο να ανακοινώσει μια σειρά παρεμβάσεων αλλά ποσοτικοποίησε και τον στόχο ετήσιας αποκλιμάκωσης της ανεργίας στο 2,5%. 
Πηγές που γνωρίζουν τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, τονίζουν ότι υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει το βάρος στην εργασία. Οι αλλαγές που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση θα τονώσουν σημαντικά το «αριστερό της προφίλ», σημειώνουν. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι μνημονιακές πολιτικές που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα μόνο αυτό το προφίλ δεν έχουν  αναδείξει.  
Εκτιμούν λοιπόν ότι τα εργασιακά μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στο νέο αφήγημα που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Ένα «success story» διαφορετικό από αυτό του Αντώνη Σαμαρά, στο οποίο εξάλλου ο κ. Τσίπρας σήμερα αντιπαράθεσε απέναντι στα πεπραγμένα της δικής του κυβέρνηση.  
Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε την Τρίτη ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς. Δήλωσε ακόμη ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού από το υπουργείο Εργασίας προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από την μεριά των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 
«Θριαμβολογεί πάνω σε συντρίμμια» ανέφερε η Νέα Δημοκρατία για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας. Για «θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση» έκανε λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Το ταμείο στην απασχόληση είναι απογοητευτικό αναφέρει το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ μιλά για «δωράκια προς την μεγαλοεργοδοσία».
«Θέλει μεγάλο θράσος, να εμφανίζεται σήμερα ο πρωθυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας και να θριαμβολογεί πάνω στα ψέματα, τα συντρίμμια και τις πρωτοφανείς πληγές που άνοιξε στο "σώμα" της ελληνικής κοινωνίας, με θύματα τους άνεργους, τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους» σχολίασε ειδικότερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης. 
«Θεατρινισμούς ενός πρωθυπουργού σε απόγνωση, που έχει άγνοια για την αγορά εργασίας», χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Εργασίας, η αρμόδια βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Σε σχετική δήλωσή της αναφέρει, ότι «την ίδια στιγμή που -σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα- το 75% των νέων αποφασίζει ή σκέφτεται να φύγει από τη χώρα για να βρει δουλειά και μόνο το 15% ελπίζει, ο κ. Τσίπρας “πανηγυρίζει” για την πορεία της ανεργίας και “εξαγγέλλει” ως δήθεν νέα, προγράμματα τα οποία για πολλά χρόνια υλοποιούνται».
«Στο πεδίο της απασχόλησης δεν συντρέχει λόγος για πανηγυρισμούς. Δυστυχώς.» Μ’ αυτή τη φράση σχολιάζουν την παρουσία Τσίπρα στο Ποτάμι και συμπληρώνουν «Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν έχουν καταλάβει καθόλου πώς δουλεύει η αγορά εργασίας. Νομίζουν ότι με μεγαλοστομίες, περιορισμούς και απαγορεύσεις θα εξαναγκάσουν τις επιχειρήσεις σε προσλήψεις. Την ίδια ώρα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν κάθε επένδυση και να τρομοκρατήσουν κάθε προσπάθεια να στηθεί μια νέα δουλειά, να παραχθεί ένα νέο αγαθό ή υπηρεσία, να ξεκολλήσει η οικονομία από την ύφεση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του, αναφέρει «Ο πρωθυπουργός, που διατήρησε κι επέκτεινε όλη την αντεργατική μνημονιακή νομοθεσία, που -μόλις χθες- έθεσε σ’ εφαρμογή την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που ετοιμάζεται να "βάλει χέρι" ακόμη και στο απεργιακό δικαίωμα, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, πανηγυρίζει για τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, η οποία αυξάνεται, εξαιτίας της πολιτικής του».
 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.