Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε σήμερα την κόρη του και σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Ιβάνκα Τραμπ, μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου όταν πήρε την θέση του Αμερικανού προέδρου κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης με άλλους ξένους ηγέτες στη Σύνοδο της G20.
Η Ιβάνκα απαθανατίστηκε να κάθεται στην καρέκλα του πατέρα της κατά τη διάρκεια μια στρογγυλής τράπεζας κεκλεισμένων των θυρών, δίπλα από τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζίνπινγκ, την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η εμφάνιση της προκάλεσε αμέσως αντιδράσεις στο Twitter και σχολιάστηκε εκτενώς από τα γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλα έντυπα.
Τη Δευτέρα ο Τραμπ υποστήριξε την κόρη του, Ιβάνκα με ανάρτησή του στο Twitter λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «πολύ σύνηθες», σημειώνοντας ότι η οικοδέσποινα της Συνόδου συμφώνησε με αυτό.
«Η Ιβάνκα ανήκει στην αμερικανική αντιπροσωπεία» τόνισε η Μέρκελ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρηση μετάτ η λήξη των εργασιών της G20.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, υπερασπίστηκε επίσης την Ιβάνκα σημειώνοντας ότι η κόρη του προέδρου συχνά συμμετέχει στις συναντήσεις που η ίδια έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο, ιδίως όσες αφορούν τις γυναίκες και την επιχειρηματικότητα.
Αντιθέτως, ο Λόρενς Σάμερς, πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και οικονομικός σύμβουλος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι είναι σπάνιο οι επικεφαλής των κρατών και κυβερνήσεων να αποχωρούν εν μέσω των εργασιών σημαντικών Συνόδων κι όταν αυτό γίνεται οι υπουργοί Εξωτερικών ή άλλοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους αντικαθιστούν.
«Δεν υπάρχει προηγούμενο το ενήλικο τέκνο ενός επικεφαλής κυβέρνησης να τον αντικαθιστά» έγραψε χθες στην Washington Post. «Υπάρχει λόγος (για αυτό). Είναι προσβλητικό για τους άλλους (ηγέτες) που παρίσταντο και στέλνει ένα μήνυμα αδυναμίας προς τους άλλους ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους».