oikk
«Η αυτοδυναμία της ΝΔ περνάει μέσα από τη διεύρυνσή της στον κόσμο του Κοινωνικού Κέντρου», δηλώνει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, και εκτιμά ότι οι εκλογές «είναι αίτημα της κοινωνίας».
Για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Κεντροαριστεράς λέει ότι «πρέπει να υπάρξει ηγεσία που να ορίσει την πορεία του χώρου επ’ ωφελεία της πατρίδας και των πολιτών συνεισφέροντας σε σταθερό και δημιουργικό πλαίσιο για τη διακυβέρνηση της χώρας» και προσθέτει ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα.
Κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «είναι μαιτρ στην δημιουργία εικονικής πραγματικότητας», ενώ για τον τομέα ευθύνης του λέει ότι «η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποτελεί την πλέον ανίκανη των τελευταίων ετών».

1) Μετά την δεύτερη αξιολόγηση και την έξοδο στις αγορές βλέπετε σταθεροποίηση στην οικονομία και ανάπτυξη το 2018;

Η κατάσταση για τη χώρα είναι πολύ απλή αλλά δυστυχώς καθόλου καλή.
Μετά από τρία χρόνια καθυστέρησης, η Ελλάδα βγήκε ξανά στις αγορές υπό έλεγχο.
Η χώρα δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή την τριετία μεσολάβησαν δύο Μνημόνια, συνολική ζημιά ύψους 100 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία, αυξημένοι φόροι και εισφορές για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα. Το κόστος της τραγικής διαχείρισης της πρώτης Κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου – Βαρουφάκη εξακολουθούμε και σήμερα να το πληρώνουμε, ας μην το ξεχνάμε.

Παρά την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στην πραγματική οικονομία, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η έξοδος στις αγορές θα είναι ένα κρίσιμο θέμα για την ανάπτυξη της χώρας. Απαιτούνται όμως γενναίες μεταρρυθμίσεις για να πάρει ουσιαστικά μπροστά η οικονομία και αυτές δεν τις βλέπουμε στην πράξη.
Είναι μια καλή ευκαιρία όμως να σημειώσουμε μερικές αλήθειες:
Από την τελευταία δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, η χώρα άντλησε συνολικά 3 δις ευρώ, όσα και τον Απρίλιο του 2014. Μόνο που τότε όλο το ποσό αφορούσε νέα έκδοση, ενώ στην τελευταία το «νέο χρήμα» είναι περίπου το μισό.
Το επιτόκιο της έκδοσης ήταν  υψηλότερο από αυτό που δικαιολογούσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Αν υπήρχε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους και η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, οι όροι θα ήταν καλύτεροι. Όλα τα παραπάνω αφορούν το χθες, μια και το σήμερα είναι δυστυχώς πάλι το ίδιο άσχημο για τον μέσο Έλληνα.
Οι  πολίτες βρίσκονται  αντιμέτωποι με τα αυξημένα εκκαθαριστικά, τις μειωμένες συντάξεις και τους χαμηλότερους μισθούς. Είναι η σκληρή πραγματικότητα που δημιούργησε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του.

2) Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι του χρόνου θα μας βγάλει από τα μνημόνια.


Η Κυβέρνηση είναι μαιτρ στη δημιουργία  εικονικής πραγματικότητας,  επικαλούμενη πάντοτε επιλεκτικά στοιχεία. Το Μέγαρο Μαξίμου συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση με το χειρότερο σημείο της δικής της θητείας και χωρίς να λέει πόσο πίσω πήγε τη χώρα και πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, εάν δεν είχε μεσολαβήσει η δική της καταστροφική θητεία. Το κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η Κυβέρνηση δεν έχει σχέση με τα όσα βιώνουν οι πολίτες και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ο Τσίπρας έχει υποβάλλει τους πολίτες σε θυσίες που δεν θα ήταν απαραίτητες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο του 2015.
Αυτό το λέει η ίδια η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OJ L219, 2015/1410/19.08.2015) σύμφωνα με την οποία οι πράξεις και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, οδήγησαν σε αντιστροφή των προβλέψεων για ισχυρή ανάπτυξη, προκάλεσαν αβεβαιότητα, ανέστειλαν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επέβαλαν τα capital controls και οδήγησαν, τελικά, στη σύναψη τρίτου Μνημονίου. Ας μην δίνουν λοιπόν μαθήματα, οι πρωτεργάτες και οι υπεύθυνοι της οικονομικής εξαθλίωσης των Ελλήνων. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η Ελλάδα θα είχε βγει από τα μνημόνια εδώ και 3 χρόνια.


3) Νομίζετε ότι οι εκλογές στην παρούσα κατάσταση, όπως ζητάτε, θα βοηθήσουν την χώρα;


Η χώρα χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής. Με λιγότερους φόρους. Με στοχευόμενη μείωση των δαπανών του Κράτους. Με αλλαγές στο Κράτος και στην οικονομία, για να έρθουν επενδύσεις και μαζί η βιώσιμη ανάπτυξη. Δεν γίνεται ακόμα και σήμερα για να ανοίξεις μία επιχείρηση να σου ζητάνε 30 υπογραφές! Και αυτά, ακριβώς, θα αλλάξει η Νέα Δημοκρατία. Η διενέργεια εκλογών δεν είναι απλώς ένα κομματικό αίτημα προκειμένου ένας πολιτικός σχηματισμός να αποχωρήσει από την εξουσία και να τον διαδεχτεί ένας άλλος. Οι εκλογές αποτελούν αίτημα της ίδιας της κοινωνίας, ώστε να μπορέσει να “ανασάνει” και να μπορέσει να μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Προφανώς και η ΝΔ δεν έχει τρόπο για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει να εκφράζει την αντίθεσή της σε αυτή την αποτυχημένη κυβέρνηση.


4) Παρακολουθώντας κανείς την κριτική της αντιπολίτευσης σχηματίζει την εντύπωση ότι τίποτε καλό δεν γίνεται στη χώρα. Αντίθετα η κυβέρνηση εισπράττει εύσημα από διάφορες πλευρές στο εξωτερικό.


Θεωρώ ότι η κυβέρνηση «άργησε» να καταλάβει και προφανώς δεν έχει ακόμα αντιληφθεί το τί πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει. Έχασε πολύτιμο χρόνο, δεν προχώρησε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έχοντας ως μοναδικό στόχο την παραμονή στην καρέκλα. Η ΝΔ ασκεί υπεύθυνη αντιπολίτευση με την παράλληλη κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Κοιτάξτε για παράδειγμα την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου συγκάλεσε σύσκεψη για την οδική συμπεριφορά στο νησί και τις υποδομές με έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα του νησιού (ΒΟΑΚ).Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του ΕΚΑΒ, εθελοντικών ομάδων διάσωσης και πρόληψης, αθλητικών συλλόγων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εργαζόμενοι και  επιχειρηματίες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό,  παρουσιάστηκε το σχέδιο «Προσέχω» της Νέας Δημοκρατίας για την ασφάλεια στους δρόμους.
Πρόκειται για την απόδειξη του ότι η ΝΔ δεν μένει στο επίπεδο της στείρας αντιπολίτευσης.


5) Τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό στην Θεσσαλονίκη;

Τί μπορεί να περιμένει κάποιος από τον πρωθυπουργό του «παράλληλου» προγράμματος της Θεσσαλονίκης; Απολύτως τίποτα!
Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να ανέβει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και προετοιμάζει τη «νέα φουρνιά» ψεμάτων. Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξαπατά τους πάντες.
Τη μία μέρα, προαναγγέλλει ότι θα φορέσει γραβάτα και άλλα παρόμοια ανέκδοτα, για να πείσει τους βουλευτές και τα στελέχη του να ψηφίσουν τα δύσκολα μέτρα. Την άλλη μέρα, δραματοποιεί την κατάσταση επαναφέροντας αστάθεια στην οικονομία. Ουδείς πλέον τον πιστεύει και ουδείς μπορεί να παρακολουθήσει τις παλινωδίες ενός πρωθυπουργού σε παραζάλη, ο οποίος εξακολουθεί δυστυχώς όμως να βλάπτει τη χώρα.


6) Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στην δική του παρουσία στην ΔΕΘ σε συγκεκριμενοποίηση του προγράμματός της ΝΔ;

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας  ετοιμάζεται να ανέβει στη Θεσσαλονίκη και να μιλήσει στην ελληνική κοινωνία και στους νέους ανθρώπους, με τη γλώσσα της αλήθειας. Να απαντήσει ρεαλιστικά στις ανάγκες και τα προβλήματά τους.
Να παρουσιάσει το δικό του όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Ένα αξιόπιστο σχέδιο με θετικές προτάσεις και προτεραιότητες για το πως η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και πως θα υπάρξουν καλύτερες προοπτικές για όλους. Στο κέντρο του «γαλάζιου» σχεδίου βρίσκεται  το πως θα έρθουν δουλειές για όλους τους Έλληνες, πως θα απελευθερωθεί η οικονομία, πως θα προσελκύσει επενδύσεις, πως θα μειωθεί η γραφειοκρατία και η αβάσταχτη φορολογία. Θα παρουσιάσει τον Οδικό Χάρτη για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την κρίση, θα δείξει τον δρόμο για την Μεταμνημονιακή Ελλάδα


7) Από που θα προέλθουν οι περικοπές δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για μείωση της φορολογίας που υπόσχεστε;

Η μείωση της φορολογίας βρίσκεται πράγματι στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Ταυτόχρονα θα υπάρξει και μια ουσιαστική αναδιάταξη του κράτους με περιστολή δαπανών, όπου αυτό είναι εφικτό και πίστεψε με είναι. Όμως θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι για να μην υπάρχουν παρερμηνείες: Η ΝΔ δεν μιλάει για απολύσεις στο δημόσιο, όπως η κυβερνητική προπαγάνδα κάνει λόγο. Η ΝΔ μιλάει για αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιείται στο δημόσιο, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης. Μιλάμε για ένα αξιόπιστο, αποτελεσματικό και χωρίς σπατάλες κράτος υπέρ του πολίτη και για τον πολίτη!


8) Για τα εργασιακά δικαιώματα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ή ισχύει ότι “για να υπάρχουν δικαιώματα πρέπει να υπάρχει πρώτα εργασία”;

Προφανώς και πρέπει να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα, σε συνδυασμό με την ύπαρξη εργασίας. Δεν τίθεται θέμα ιεράρχησης, αντίθετα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

9) Η κυβέρνηση προχωρά τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια Υγεία, προβάλλοντας ότι αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια που διαφορετικά θα χάνονταν.

Δεν έχω κανέναν ενδοιασμό να το πω δημόσια. Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποτελεί την πλέον ανίκανη των τελευταίων ετών.
Διάλυση  στο δημόσιο  σύστημα  υγείας, ανυπαρξία πρωτοβάθμιας φροντίδας, διοικήσεις νοσοκομείων σε ρόλο κομματικών γκαουλάιτερ,  απίστευτη  ταλαιπωρία των πολιτών, απίθανες μεγαλοστομίες εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας συνθέτουν το απαράδεκτο σκηνικό στην δημόσια υγεία  που θυμίζει πλέον τριτοκοσμικό κράτος, δυσφημώντας κράτος και πολίτες.
Η ΝΔ  καινοτομεί στον τομέα της υγείας. Για πρώτη φορά σύλλογοι ασθενών και εκπρόσωποι φορέων του χώρου (γιατροί, νοσηλευτές κα) συνδιαμορφώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία, υλοποιώντας  μία στρατηγική μας επιλογή. Στόχος της ΝΔ είναι η κατάρτιση ενός ανθρωποκεντρικού προγράμματος, μέσα από το οποίο θα δίνονται λύσεις και διέξοδοι στα μεγάλα αδιέξοδα που παρατηρούνται σήμερα στην υγεία από τους τραγικούς χειρισμούς της δήθεν κοινωνικά ευαίσθητης  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό εγώ, μαζί με τον Ιάσονα Φωτήλα επισκεφθήκαμε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρουσιάσαμε τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου για την ανασυγκρότηση των δομών υγείας, ακούγοντας όμως παράλληλα  τις απόψεις και τις θέσεις των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Οι ιδέες τους ενσωματώνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα για την υγεία, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσο για την πρωτοβάθμια υγεία αλά ΤΟΜΥ του Ξανθού-Πολάκη είναι η επιτομή της κατασπατάλησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για να διορίσουν από το παράθυρο τον κομματικό τους στρατό χωρίς κανένα όφελος για τον άνθρωπο που έχει πραγματική ανάγκη τον οικογενειακό ιατρό που εμείς προτείνουμε στο πρόγραμμά μας.

10) Νομίζετε ότι είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό; 

Το ασφαλιστικό αποτελεί βραδυφλεγή «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μία «βόμβα», την οποία η κυβέρνηση όχι μόνο δεν προσπάθησε να εξουδετερώσει αλλά αντίθετα κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους ασφαλισμένους. Το κόψιμο των κύριων συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, το κόψιμο των επικουρικών και των αναπηρικών συντάξεων και των συντάξεων χηρείας μαζί με το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων έχουν υπογραφήΤσίπρα-Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου!!

11) Τι διακυβεύεται κατά την άποψή σας στην κεντροαριστερά;

Αναμφίβολα ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος παίζει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Πρέπει να υπάρξει ηγεσία που να ορίσει την πορεία του χώρου επ’ ωφελεία της πατρίδας και των πολιτών συνεισφέροντας σε σταθερό και δημιουργικό πλαίσιο για την διακυβέρνηση της χώρας. Το παράδειγμα του 2012-2015 με τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είναι ένα χρήσιμο παράδειγμα για όλους μας, χωρίς τα λάθη του φυσικά..

12) Βλέπετε αλλαγές στο τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης;

Η προσφατη εμπειρία του διαγωνισμού με τα βοσκοτόπια και τους κυβερνητικούς «κολλητούς» μας κάνει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για τις όποιες νέες εξελίξεις. Η κυβερνηση θέλησε να «χειραγωγήσει» το χώρο των ΜΜΕ, με προφανή στοχο τη δημιουργια ενός συστήματος διαπλοκής. Εδώ είμαστε για να δούμε και τον νέο διαγωνισμό.


13) Νομίζετε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία όπως διαβεβαιώνει;

Η απάντηση είναι απλή: Οσο πιο γρήγορα φύγει η συγκεκριμένη κυβερνηση, τόσο το καλύτερο για τη χώρα.



14) Η ΝΔ θα εκλεγεί αυτοδύναμη πιστεύετε;

Η αυτοδυναμία της ΝΔ περνάει μέσα από την διεύρυνσή της στον κόσμο του Κοινωνικού Κέντρου. Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που μπορεί να εγγυηθεί αυτή την πολιτική και εκλογική ανάπτυξη της ΝΔ.
Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για τη δημιουργία μιας πλατιάς δημοκρατικής και δημιουργικής πλειοψηφίας που θ’ αγκαλιάζει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου!

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.