Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας 25/09, στο ξενοδοχείο Grand Hotel, οι εργασίες της Διημερίδας «Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» που συνδιοργανώνουν το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Τη διημερίδα χαιρέτησαν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπολέως κκ Βαρνάβας, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Βαλεργάκης, η Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ανδρονίκη Θεοτοκάτου και η Αντιπρόεδρος κ. Άννα Λιγωμένου. Τη διημερίδα παρακολουθούν περισσότερο από 300 εγγεγραμμένοι αιρετοί και στελέχη Δήμων των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 26/09.  Το πρόγραμμά της δεύτερης ημέρας της Διημερίδας έχει ως εξής:



Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017
Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Λάζαρος Κυρίζογλου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας
& Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

10.00 -10.15 Πωλίνα Κουτσομπόη, δικαστική υπάλληλος, Phd
Ο διενεργούμενος από το Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγχος νομιμότητας.
Έλεγχος σκοπιμότητας: τα δυσδιάκριτα όρια μιας αμφιλεγόμενης
διάκρισης

10.15 – 10.30 Σοφία Κετζετζόγλου, δικαστική υπάλληλος, ΜΔ
Εφαρμογή του Π.Δ.80/2016 από τους Δήμους. Προβληματισμοί-
δυσχέρειες ενόψει και της ιδιαιτερότητας των δομών τους

10.30 – 10.45 Ελισάβετ Κουταβά, Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
Προληπτικός έλεγχος δαπανών που απορρέουν από
Προγραμματικές Συμβάσεις των Δήμων-Επίκαιρα θέματα
νομολογίας

10.45 – 11.00 Σοφία Μπαξεβανίδου, δικαστική υπάλληλος, ΜΔ
Ο προληπτικός έλεγχος των συμβάσεων των ΟΤΑ από το
Ελεγκτικό Συνέδριο-Προοπτικές διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου
ενόψει της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου δαπανών

11.00 – 11.15 Ζωή Αναστασίου, δικαστική υπάλληλος, ΜΔ & Βασίλης
Ντουβέλης, δικαστικός υπάλληλος, ΜΔ
Η μελέτη του φαινομένου της οικονομικής διαφθοράς από την
οικονομική επιστήμη. Καλές πρακτικές για την πρόληψη πιθανών
φαινομένων κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης.

11.15 – 11.30 Διάλειμμα - καφές
Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

Πρόεδρος: Γεωργία Μαραγκού, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου,
Πρόεδρος VI Τμήματος

11.30 – 11.45 Ιωάννα Τετώρου, δικαστική υπάλληλος ΜΔ &
Όμηρος Ψωμιάδης, δικαστικός υπάλληλος, ΜΔ
Παρουσίαση διαχειριστικού ελέγχου σε δημοτικό κοιμητήριο.


11.45 – 12.00 Σταυρούλα Ριφουνάδικαστική υπάλληλος, ΜΔ
Ο Εσωτερικός Έλεγχος ως μέσο διασφάλισης της ορθής
λειτουργίας των διαδικασιών των ΟΤΑ

12.00 – 12.15 Κωνσταντία Γκιουλετζήδικαστική υπάλληλος, ΜΔ
Παρουσίαση αποτελεσμάτων συγκριτικής ανάλυσης της εκτίμησης
των κινδύνων που εντοπίστηκαν σε τρεις δημόσιους φορείς κατά
τη διενέργεια δημοσιονομικών ελέγχων

12.15 – 12.30 Φώτης Θεοδωρίδης, Τμηματάρχης Ελεγκτικού Συνεδρίου
Νομολογιακές εξελίξεις των ελέγχων (προληπτικός, κατασταλτικός)
του Ελεγκτικού Συνεδρίου (οικονομικά έτη 2012-2015) μέσα από τα
στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο
των Ο.Τ.Α.

12.30 -13.15 Ερωτήσεις - Συζήτηση

13.15 - 13.30 Συμπεράσματα, Άννα Λιγωμένου, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού
Συνεδρίου, Πρόεδρος VII Τμήματος.

Ομιλία Λάζαρου Κυρίζογλου
Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης
Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και
Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Καλωσορίζουμε την Κυρία Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τις Κυρίες Αντιπροέδρους και όλο το εκλεκτό επιτελείο των Λειτουργών και Στελεχών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που για δυο ημέρες θα μας μεταγγίσουν το απόσταγμα των γνώσεων και της εμπειρίας τους, θα παρουσιάσουν πρόσφατες νομολογιακές επεξεργασίες και λύσεις, και θα συζητήσουν μαζί μας θέματα που ανακύπτουν από την καθημερινή συνεργασία των Δήμων μας με τις κατά τόπους Υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είναι, απ’ όσο γνωρίζουμε, η πρώτη φορά που διοργανώνεται εκτός Αθηνών μια τέτοιας έκτασης και βαρύτητας εκδήλωση, και αυτό συνιστά ιδιαίτερη τιμή αλλά και ευθύνη για την Περιφερειακή μας Ένωση, που θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την, κατά το ανθρωπίνως δυνατόν, οργανωτική αρτιότητα του παρόντος διημέρου.
Σας ευχαριστούμε, Κυρία Πρόεδρε, που ανταποκριθήκατε στο αίτημά μας να πραγματοποιηθεί, αποκεντρωμένα, εδώ στην Μακεδονία, αυτό το Συνέδριο, παρέχοντας έτσι. την δυνατότητα να βρεθούμε «επί το αυτό» οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα στελέχη των δήμων με την Ηγεσία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και με τους κατά τόπους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  
Το αίτημά μας ήταν απόρροια συχνών αιτημάτων των Δήμων μας, που διψούν για έγκυρη ενημέρωση, και που διακατέχονται από εύλογα ερωτήματα, απορίες και αγωνίες, αλλά δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις εργασίες του αντίστοιχου Συνεδρίου, το οποίο διοργανώθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο στην Αθήνα.  
Σας ευχαριστούμε, γιατί μέσα στο βαρύ πρόγραμμα των πυκνών υποχρεώσεών σας, προετοιμάσατε με τους άξιους συνεργάτες σας, μια εξόχως ελκυστική ημερήσια διάταξη με εισηγήσεις των οποίων ο τίτλος και μόνον διεγείρει το ενδιαφέρον και καλεί σε συμμετοχή κάθε αυτοδιοικητικό παράγοντα.
Η διαχείριση των οικονομικών αποτελεί την κορωνίδα της όλης δημοτικής λειτουργίας, καθώς σ’ αυτήν εκβάλλουν και σ’ αυτήν θεμελιώνονται όλες οι άλλες δημοτικές δραστηριότητες.  
Είναι διαρκής η μέριμνα, η έγνοια, η αγωνία των αρμοδίων αιρετών και υπηρεσιακών στελεχών των Δήμων μας για την ορθή τήρηση των κανόνων που διέπουν την διαχείριση αυτή.
Το απέραντο πέλαγος της πολυνομίας, οι με κινηματογραφική ταχύτητα εναλλασσόμενες τροποποιήσεις, οι παράλληλες και συχνά αλληλοαναιρούμενες διατάξεις, ο διάσπαρτος χαρακτήρας και η δυσνόητη διατύπωση πλήθους μεμονωμένων και αποσπασματικών ρυθμίσεων, προκαλούν δέος ακόμη και σε εκείνους εκ των δημοτικών αρμοδίων, οι οποίοι διαθέτουν μιαν εξοικείωση με τη νομική επιστήμη, τις διοικητικές διαδικασίες, την οικονομική λειτουργία και τους κανόνες του ελεγκτικού έργου, - πολύ δε περισσότερο αν συνδυαστούν με τα αλλεπάλληλα επίπεδα των ελέγχων, ο καθένας από τους οποίους επισείει, συνήθως ορθά αλλά ορισμένες φορές και ως εκ περισσού, και μια δαμόκλειο σπάθη.  
[επιτρέψτε μου εδώ μια παρέκβαση, για να αναδειχθεί μια κραυγαλέα περίπτωση νομοθετικού τραγέλαφου, που πηγάζει από τον νόμο 1608/1950, ο οποίος σε μια κρίσιμη εποχή, προ 70 ετών περίπου, καθιέρωσε, και δικαίως, αυστηρότατες ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος.  Σήμερα, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής, η εσχάτη των ποινών είναι τα ισόβια δεσμά. Αυτή η βαρύτατη ποινή προβλέπεται για την προστασία των ύψιστων εννόμων αγαθών που είναι η ανθρώπινη ζωή και η κρατική υπόσταση αλλά και όταν συντρέχουν οι επιβαρυντικές προϋποθέσεις του νόμου 1608, δηλαδή όταν το ποσόν της κατάχρησης υπερβαίνει το ισοδύναμο των 50 εκατ. δρχ., δηλαδή τα 146.735 €.  Έτσι, είτε πρόκειται για κάποιον κατά συρροή δολοφόνο, είτε πρόκειται για έναν φανατικό τρομοκράτη, είτε πρόκειται για κατάχρηση δισεκατομμυρίων ευρώ, είτε πρόκειται για 146 χιλ. ευρώ, η προβλεπόμενη ποινή είναι ίδια.  Αυτή η ισοπέδωση αποτελεί, αν μη τι άλλο, προσβολή των αρχών του νομικού μας πολιτισμού, και δικαιώνει την ρήση του Μοντεσκιέ, που διέκρινε δυο είδη διαφθοράς, αυτή που προκύπτει από το γεγονός ότι οι πολίτες δεν σέβονται τους νόμους, και αυτή που προκαλούν ή υποδαυλίζουν οι ίδιοι οι νόμοι.  Κλείνει η παρέκβαση και επανερχόμαστε στην σύντομη εισαγωγή μας].
Προβάλλει συνεπώς, όπως τονίζεται αδιαλείπτως απ’ όλους τους Δήμους μας, αδήριτη η ανάγκη για την διαρκή και την έγκυρη ενημέρωση τόσο των αιρετών εκπροσώπων, όσο και των καθ’ ύλην αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων, οι οποίοι καλούνται να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο που, πολλές φορές, βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την ίδια την φύση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Γιατί, όπως είναι γνωστό, σχεδόν πάντα η Κρατική Εξουσία νομοθετεί, αποφασίζει, παραγγέλλει και δρομολογεί εξελίξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι Κράτος.  
Ό,τι θεσπίζεται και ισχύει για το Κράτος δεν μπορεί να μεταφέρεται αυτούσιο στις λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
Οι Δήμοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας, καλούνται να δώσουν άμεσες και πειστικές λύσεις σε ζέοντα προβλήματα, δρουν όχι σε περιβάλλον εργαστηρίου ή σε συνθήκες σπουδαστηρίου αλλά κυριολεκτικά στο μέτωπο της προβλήματος, αντικρίζοντας στα μάτια τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο κάτοικο, συνομιλώντας προσωπικά με τον ίδιο τον αιτούντα δημότη, κρατώντας κυριολεκτικά από το χέρι και στηρίζοντας υλικά και ηθικά τον πάσχοντα συνάνθρωπο.
Η ανάγκη της ταχύτητας, της αμεσότητας, της αποτελεσματικότητας πρέπει εδώ και χρόνια να υποκύπτει στους αιφνιδιασμούς των οικονομικών περικοπών, στους περιορισμούς των προσλήψεων, και στις αγκυλώσεις της καλλικρατικής διάρθρωσης και των μνημονιακών προαπαιτούμενων, και ταυτόχρονα, -κι αυτό είναι το πιο σπουδαίο-, πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με την αυτονόητη τήρηση των κανόνων της νομιμότητας, της διαφάνειας, της δημόσιας λογοδοσίας.  
Η τήρηση των κανόνων αυτών δεν αποτελεί απλώς μια νομική υποχρέωση ή μια πολιτική δέσμευση.  
Συνιστά πανάρχαιο ηθικό πρόταγμα, με ομηρικές ρίζες, καθώς διαβάζουμε στην Οδύσσεια: «δε ζητεν τι τοι ν μεγάροισι κακόν τ᾿ γαθόν τε τέτυκται» [πρέπει να εξετάζει κανείς ό,τι καλό ή κακό μεσ’ στο παλάτι του έχει γίνει, - δ, 392].  
Κι αν το Δημαρχείο είναι το «παλάτι» του δήμου, του λαού, του κάθε δημότη, έχει δικαίωμα αλλά και καθήκον ο κάθε δημότης να εξετάζει κάθε τι, καλό ή καλό, που εκπορεύεται από την οικεία δημοτική αρχή.  
Στο πλαίσιο όμως της συντεταγμένης Πολιτείας, αυτό το καθήκον, ως προς την δημοσιονομική διαχείριση, έχει ανατεθεί, σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, στο Ελεγκτικό Συνέδριο, που αποτελεί το αρχαιότερο Ανώτατο Δικαστήριό μας:  σε δυο μέρες συμπληρώνονται 184 χρόνια από την υπογραφή του ιδρυτικού του διατάγματος, που δημοσιεύθηκε, όπως συνηθιζόταν τότε, στην ελληνική και την γερμανική γλώσσα, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με αριθμό φύλλου 32 του 1833, και που όριζε ότι «το Ελεγκτικόν Συνέδριο είναι ως ανωτάτη ως προς το διοικητικόν ελεγκτική αρχή» (§ 2) και ότι «εις την δικαιοδοσίαν του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπάγεται όλον το λογιστικόν του Κράτους, αυτό επιτηρεί τους υπολόγους υπηρέτας αυτού» (§ 3).  
«Εις την δικαιοδοσίαν» αυτή υπαγόμεθα, φυσικά, και όλοι οι Δήμοι, και μάλιστα θέλουμε να παραμείνουμε υπό την σκέπη και του προληπτικού ελέγχου, ο οποίος αποτελεί για όλους μας ασπίδα προστασίας.  
Επιθυμούμε και επιζητούμε τον έλεγχο, γιατί όπως σοφά υπενθυμίζει η Γραφή « γαπν παιδείαν γαπ ασθησιν, δ μισν λέγχους φρων» [όποιος αγαπά τη διδαχή, τη γνώση αγαπά, μα όποιος μισεί τον έλεγχο είναι ανόητος, - Παρ. 12,1], και, στο επίπεδο της ιστορικά θεμελιωμένης και συνταγματικά κατοχυρωμένης αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτός ο έλεγχος αποκλειστικά και μόνον ως έλεγχος νομιμότητας μπορεί να νοηθεί.  
Είναι αλήθεια πως πολλές φορές τα όριά του στην πράξη παρουσιάζονται δυσδιάκριτα, πως δεν λείπουν οι περιπτώσεις στις οποίες υπό τον μανδύα του ελέγχου νομιμότητας έχει ασκηθεί, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο εμφανώς, έλεγχος σκοπιμότητας, όμως όλες αυτές οι περιπτώσεις συνιστούν, αναπόφευκτο ίσως, σύμπτωμα των εγγενών ατελειών ενός συστήματος, που αναμφίβολα έχει ανάγκη σημαντικών διορθώσεων, απλουστεύσεων και βελτιώσεων.  
Και προς αυτή την κατεύθυνση, πέραν του εκπαιδευτικού και του ενημερωτικού της χαρακτήρα, θεωρούμε ότι θα είναι σημαντική η συμβολή της παρούσας διήμερης διοργάνωσης.
Για την οποία εκφράζουμε για μιαν ακόμη φορά τις θερμότατες ευχαριστίες μας προς την κυρία Πρόεδρο και προς όλες και όλους τους Λειτουργούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως ελάχιστη δε έκφραση αυτών των ευχαριστιών παρακαλούμε, Κυρία Πρόεδρε, να δεχθείτε, εκ μέρους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ένα αναμνηστικό, με την  μορφή του μεγίστου των Ελλήνων, του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος εκτός από κορυφαίος στρατηλάτης υπήρξε και άριστος διαχειριστής του δημοσίου χρήματος, δημιουργώντας μια μοναδική και ανεπανάληπτη στην Ιστορία αυτοκρατορία τόσο στο στρατιωτικό, το πολιτικό και το πολιτισμικό επίπεδο, όσο και στο οικονομικό επίπεδο.  
Παραλαμβάνοντας το δικό μας αναμνηστικό, Κυρία Πρόεδρε, παρακαλούμε να προβείτε κι Εσείς σε μιαν απονομή και να επιδώσετε μια τιμητική διάκριση της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών της Χαρίεσσας Ημαθίας, στον Σύλλογο Εθελοντών μιας μικρής Κοινότητας λίγων εκατοντάδων κατοίκων, που έχει καταφέρει να εγγράψει, μέχρι τώρα, πάνω από 3.500 μέλη, παρέχοντας την χαρά της προσφοράς, και ανακαινίζοντας τις ζωές και των δωρεοδόχων αλλά και των ίδιων των δωρητών.  
Η απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης συνδυάζεται με το γεγονός ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 19 Σεπτεμβρίου, ήταν η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, αλλά και με το γεγονός ότι ο Σύλλογος της Χαρίεσσας αποτελεί μια πραγματικά πηγαία και όντως χαρίεσσα πρωτοβουλία, μιαν αυθόρμητη τοπική προσπάθεια, με μεγάλη ακτινοβολία και διαρκώς εντεινόμενο έργο, κινητήρια δύναμη του οποίου είναι αποκλειστικά η αγάπη για τον συνάνθρωπο.  Και κινητήριος μοχλός όλης αυτής της προσπάθειας, τον οποίο καλούμε να παραλάβει την τιμητική διάκριση, είναι, μαζί με τους άξιους συμπολίτες του, ο κος Λευτέρης Παμπουχίδης, που διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος της οικείας Κοινότητας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του καποδιστριακού Δήμου Ανθεμίων, και Αντιπρόεδρος της πρώην ΤΕΔΚ Ημαθίας, δηλαδή ένας άνθρωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία δεν παύει να αποτελεί τον κατ΄ εξοχήν χώρο της κοινωνικής αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και της προσφοράς.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.