Η πρόβλεψη για τον θάνατο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν υπάρξουν άμεσα δημοκρατικές αλλαγές, σφράγισε την ομιλία του Εμάνουελ Μακρόν στην Πνύκα. Αφού πήρε τον λόγο, μετά τον χαιρετισμό του Αλέξη Τσίπρα, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, στα ελληνικά, τονίζοντας
«Οι Αθηναίοι επινόησαν τη Δημοκρατία. Το γεγονός ότι παίρνω το λόγο εδώ στο ίδιο μέρος, ενώπιόν σας είναι -το ξέρω- ένα πολύ μεγάλο προνόμιο. Γι αυτό ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και τις ελληνικές αρχές, αλλά και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που με κάλεσε να μιλήσω από εδώ.»
Συνεχίζοντας στα γαλλικά, ο Εμάνουελ Μακρόν, σημείωσε:
«Λίγες είναι οι χώρες που όπως οι δικές μας μπόρεσαν να μεταλαμπαδεύσουν αξίες που δημιουργούν την Ευρώπη. Που τόσο βαθιά έχουν ενσωματώσει την ταυτότητά τους και τον πολιτισμό τους. Αξίες που έχουν δημιουργήσει την Ευρώπη.
Εδώ επινοήθηκε το σύγχρονο κράτος. Εδώ η πόλη της Αθήνας, δημιούργησε τη νέα της πορεία. Και πρέπει να αναρωτηθούμε εμείς οι Ευρωπαίοι, τι έχουμε κάνει. Οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν τη διακυβέρνηση στους πολλούς, θεωρώντας πως οι αποφάσεις λαμβάνονται καλύτερα έτσι.
Εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουμε εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία. Στην Πνύκα, υπήρχε δημόσιος διάλογος, διαφωνία. Στην Ευρώπη σήμερα, η Δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία, απειλούνται. Η κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αφορούσε την Ελλάδα, είναι αποτυχία της Ευρώπης.
Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε το ευρωπαϊκό ιδεώδες, επειδή δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από την μια κρίση στην άλλη; Θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ελλάδα μπήκε στην κοινότητα, γυρνώντας σελίδα από τη δικτατορία.
Η Ευρώπη μπορεί αν δεν κάνουμε συνεχείς προσπάθειες να διαλυθεί. Και θα ήταν λάθος. Η παλαιά τάξη διαλύεται. Κανείς δεν μπορεί να πει ποια θα είναι η νέα. Σ’ αυτόν τον κόσμο που οι παλιές συμμαχίες παρουσιάζουν πλήγματα, χώρες που θεωρούσαμε κυρίαρχες υποχωρούν και νέες δυνάμεις εμφανίζονται.
Συνεχίζουμε στην Ευρώπη, να ζούμε σε ένα ασφαλές λιμάνι, που μπορούμε να μιλάμε για δίκαιο και δικαιοσύνη. Χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την Ευρώπη. Να ξεκινήσουμε με μια αυστηρή κριτική του τι έγινε τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη γενιά των Ευρωπαίων, στήριξαν την πρώτη ευρωπαϊκή δημιουργία. Η Ευρώπη είναι μοναδική εναλλακτική λύση. Αν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε τι συμβαίνει θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της.

Η άλλη επιλογή που θέλω να σας προτείνω σήμερα, είναι η ανάκαμψή της. Που θα βασίζεται σε αυστηρή κριτική. Πρέπει να την ξαναδημιουργήσουμε. Όχι με τεχνοκρατία και γραφειοκρατία. Να ξαναβρούμε την πρώτη δύναμη της ελπίδας, όπως μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.»