Αποτέλεσμα εικόνας για γιουνκερ μοσκοβισι
Η συνάντηση του Οικονομικού Φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέτι έμελλε να κινηθεί σε καλοκαιρινούς ρυθμούς με ανταλλαγή ιδεών, που όσον αφορά στην Ευρώπη θα αφορούσε το τι μέλλει γενέσθαι γύρω από τη συζήτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει θέσει στο ευρωπαϊκό τραπέζι ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Πραγματοποιήθηκε, άλλωστε, στις όχθες της λίμνης Κόμο τις πρώτες τρεις μέρες του Σεπτέμβρη, όπου βρέθηκαν ως θεσμικοί εκπρόσωποι της Ευρώπης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Πράγματι το φόρουμ, όπως έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν μια καλή ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων γύρω από το μέλλον του ευρώ. Η συζήτηση έγινε το Σάββατο, αλλά τα νερά τάραξε ο Πιέρ Μοσκοβισί όχι από το βήμα του Φόρουμ, αλλά με συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο γάλλος επίτροπος δήλωσε: «Πρόκειται για σκάνδαλο σχετικά με τις δημοκρατικές διαδικασίες, όχι επειδή οι αποφάσεις ήταν σκανδαλώδεις, αλλά διότι το να λαμβάνεις αποφάσεις με αυτό τον τρόπο για το μέλλον ενός λαού, το να επιβάλλονται λεπτομερείς αποφάσεις για τις συντάξεις, την αγορά εργασίας...». Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Μιλώ για τις κύριες λεπτομέρειες από τις οποίες εξαρτάται η ζωή μιας χώρας, οι οποίες αποφασίσθηκαν μέσα σε έναν οργανισμό, κεκλεισμένων των θυρών, από τεχνοκράτες, χωρίς τον παραμικρό έλεγχο εκ μέρους ενός κοινοβουλίου. Χωρίς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να γνωρίζουν τι πραγματικά λεγόταν, χωρίς σταθερά κριτήρια ή μια ενιαία γραμμή».
Από την ιταλική λίμνη ο Μοσκοβισί ετοίμασε τις βαλίτσες του με κατεύθυνση το Παρίσι, όπου θα συναντούσε τη Δευτέρα τον γάλλο πρόεδρο. Ήταν μια συνάντηση στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του Μοσκοβισί με τον Μακρόν. Οι δύο άνδρες συναντιούνται μια φορά περίπου το μήνα σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν. Αυτή τη φορά η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρισκόταν στην ατζέντα ενόψει της επίσκεψης Μακρόν στην Ελλάδα.
Όμως οι δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα δεν πέρασαν απαρατήρητες στις Βρυξέλλες. Ερωτηθείς στο μεσημεριανό τακτικό briefing ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις απόψεις Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή Γιούνκερ επιδίωξε να κατανεμηθεί ισότιμα το βάρος του προγράμματος, ενώ θύμισε ότι ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών όσο και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις ενημέρωναν τακτικά το Ευρωκοινοβούλιο για το πρόγραμμα. Με στόχο την ισότιμη κατανομή του βάρους η Επιτροπή προχώρησε στην αξιολόγηση του κοινωνικού αντίκτυπου του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) πριν από την οριστικοποίησή του τον Αύγουστο του 2015, επεξήγησε ο Σχοινάς.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, η Επιτροπή ζήτησε μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να διατυπώσει συστάσεις, υπό το πρίσμα των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών. Τόσο ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, έχουν εμφανιστεί επανειλημμένα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να ενημερώσουν τους ευρωβουλευτές και το κοινό σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα», είπε ο κ. Σχοινάς και κατέληξε λέγοντας ότι «η Επιτροπή Γιούνκερ επένδυσε πολλή προσπάθεια σε χρόνο και πόρους για να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πετύχαμε».
Κατά κύκλους στις Βρυξέλλες με τις δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα ο Μοσκοβισί δεν επεδίωκε να ασκήσει κριτική στην Κομισιόν, αλλά προς το ΔΝΤ και τη γερμανική κυβέρνηση. Εντοπίζουν δε την επιλογή του τάιμινγκ για τις δηλώσεις του – παρότι υπογραμμίζουν ότι ως επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχει συνυπογράψει τα προγράμματα στήριξης προς την Ελλάδα – στην προσπάθειά του να εξασφαλίζει τη στήριξη χωρών, όπως είναι η Ελλάδα για τη διεκδίκηση θέσεων στην μετά-Γιούνκερ εποχή και ενδεχομένως της προεδρίας της Κομισιόν μετά το πέρας της θητείας του λουξεμβούργιου προέδρου της Επιτροπής. Άνθρωποι, που παρακολουθούν από κοντά τα τεκτενόμενα στην Κομισιόν, υποστηρίζουν ότι οι φιλοδοξίες του γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών κινούνται εντός των Βρυξελλών. Όπερ και επεξηγούν την παρέμβασή του από τις όχθες της ιταλικής λίμνης.