Στις 21:15 ώρα Ελλάδος, τέσσερα γερμανικά κανάλια, δύο δημόσια (ARD και ZDF) και δύο ιδιωτικά (RTL και SAT1) θα μεταδώσουν από το Βερολίνο τη μια και μοναδική τηλεμαχία ενόψει των γερμανικών εκλογών, μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς. Τέσσερις κορυφαίοι Γερμανοί δημοσιογράφοι, επίσης, θα ρωτούν ανά ζεύγη: αρχικά η Μάϊμπριτ Ίλνερ του ARD μαζί με τον Πέτερ Κλέπελ του RTL και η Σάντρα Μάισμπεργκερ του ZDF με τον Κλάους Στρουντς του SAT 1.

Η διαδικασία θα είναι ίδια με το 2013: οι δύο υποψήφιοι θα στέκονται για 95 λεπτά όρθιοι σε πόντιουμ και θα απαντούν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Στο στούντιο, στο Άντλερσχοφ, θα βρίσκονται επίσης περίπου 700 άτομα, δημοσιογράφοι, πολιτικοί σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι που θέλουν να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία. Φέτος, τα κανάλια θέλησαν να αλλάξουν ελαφρώς τη διαδικασία και να τη σπάσουν στα δύο: με βάση αυτό το σκεπτικό, οι δημοσιογράφοι θα χωρίζονταν στα δύο και κάθε ζευγάρι θα έκανε ερωτήσεις για 45 λεπτά. Πλην όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ και η σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ για τα ΜΜΕ Εύα Κρίστιανσεν δεν δέχτηκαν την εισήγηση των τηλεοπτικών σταθμών και υπό την απειλή της απόσυρσής της, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες δέχθηκαν να διατηρηθεί το format του 2013.

Είναι σαφές, πάντως, ότι το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο, λόγω και της μεγαλύτερης διάδρασης μέσω των social media. Με βάση έρευνα του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern, περίπου το 48% των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων δηλώνουν πως θα παρακολουθήσουν το ντιμπέιτ, σε αντίθεση με το 2013 που το παρακολούθησαν μόλις 18 εκατομμύρια τηλεθεατές. Μάλιστα, στην ίδια έρευνα, περίπου 1 στους 5 ερωτηθέντες απαντούν ότι η έκβαση της τηλεμαχίας θα μπορούσε να επηρεάσει την ψήφο τους στις 24 Σεπτεμβρίου.

Στη διαδικασία, πάντως, δεν συμμετέχουν οι υποψήφιοι των μικρότερων κομμάτων για την Καγκελαρία, οι οποίοι πάντως αιτήθηκαν συμμετοχής. Τα κανάλια, όμως, επέλεξαν να μην αλλάξουν τη μορφή του Fernsehduell, όπως λέγεται στα γερμανικά, μιας και αυτό βασίζεται στα αμερικανικά πρότυπα. Πλην όμως, θα υπάρξει εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση με όλους τους υποψηφίους για την Καγκελαρία στις 21 Σεπτεμβρίου, τρεις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Το ντιμπέιτ, πάντως, είναι η τελευταία ευκαιρία του Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς να μαζέψει τη διαφορά του από τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, η οποία είναι χαώδης και κινείται μεταξύ 15 και 20 μονάδων. Την προετοιμασία του έχει αναλάβει ένας πολύ γνωστός αυστριακός δημοσιογράφος, ο Μάρκους Πάιχλ, ενώ κορυφαία στελέχη του SPD, όπως ο πρώην υποψήφιος για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ θεωρούν πως το ντιμπέιτ μπορεί να είναι σημείο καμπής για την ανάκαμψη των Σοσιλαδημοκρατών. Άλλωστε, ο Σουλτς θεωρείται πως έχει εξαιρετικές ρητορικές ικανότητες, είναι πιο συναισθηματικός και παθιασμένος από την Άνγκελα Μέρκελ και μπορεί να συμπυκνώνει σύνθετους συλλογισμούς σε απλές διατυπώσεις.

Από την άλλη, όπως εξηγούν Γερμανοί επικοινωνιολόγοι, το ορμητικό του στυλ είναι δίκοπο μαχαίρι: αν παίξει στον ρυθμό της Άνγκελα Μέρκελ και την αντιμετωπίσει αμυντικά, κινδυνεύει να χάσει την ευκαιρία του να ξεχωρίσει, ενώ αντίθετα, αν περάσει σε ολομέτωπη επίθεση, τότε κινδυνεύει να του χρεωθεί έλλειμμα ψυχραιμίας, κάτι που για τους Γερμανούς ψηφοφόρους είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό. Συνεπώς, ο Μάρτιν Σουλτς αναζητεί έναν συνδυασμό εντυπώσεων και ουσίας, προκειμένου να επανενεργοποιήσει, αν μπορεί, το λεγόμενο Schulz-Effekt που είχε προκληθεί τον πρώτο καιρό της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του.

Από την άλλη, όπως λέει στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών στο Reader.gr, η Άνγκελα Μέρκελ αρκεί να μην χάσει. Ήδη κέρδισε την πρώτη μάχη, να μην αλλάξει η γνωστή γι’ αυτήν διαδικασία του ντιμπέιτ και ετοιμάζεται να εμφανιστεί στη σκηνή υπερασπιζόμενη αφενός τη διακυβέρνησή της, αλλά και τη σταθερότητα που υπόσχεται να προσφέρει για άλλη μια τετραετία στους Γερμανούς πολίτες. Άλλωστε, η Mutti Merkel έχει τον τρόπο της: στο ντιμπέιτ του 2013 και ενώ ο αντίπαλός της Πέερ Στάινμπρουκ είχε, ομολογουμένως, ακολουθήσει πλήρως τη στρατηγική του, εξουδετέρωσε τα επιχειρήματά του κλείνοντας με τη φράση «Με γνωρίζετε» (Sie kennen mich) προς τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Και γι’ αυτό της έδωσαν, τότε, και μια τρίτη θητεία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.