Αποτέλεσμα εικόνας για κοινοβουλιο
Σε βελτιώσεις στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου προχώρησε, όπως είχε προαναγγελθεί, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη Βουλή.
Ωστόσο, δεν αποσύρεται η ρύθμιση για αλλαγή φύλου στα 15, καθώς οι παρεμβάσεις δεν επηρεάζουν τον κορμό και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
Επίσης, με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις εξειδικεύεται το επιστημονικό όργανο που θα εξετάζει τους ανήλικους που επιθυμούν να κάνουν διόρθωση φύλου. Η ρύθμιση αυτή έχει στόχο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις.
Κατέθεσε πρόταση νόμου μόνο για ενήλικες η ΝΔ
Δική της πρόταση νόμου, ώστε να μη χρεωθεί την άρνησή της να ψηφίσει εκείνο της κυβέρνησης, κατέθεσε ηγ Νέα Δημοκρατία. Με την πρόταση νόμου, σε περίπτωση ασυμφωνίας μεταξύ ταυτότητας φύλου, νοούμενη ως την αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο του και του καταχωρισμένου στα οικεία μητρώα φύλου, το πρόσωπο μπορεί, μια μόνο φορά, να ζητήσει τη διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στην προσωπική του επιθυμία και αίσθηση του σώματός του, καθώς και στην εξωτερική του εικόνα.
Η διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου γίνεται με δικαστική απόφαση, η οποία εκδίδεται με τη διαδικασία των άρθρων 782 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η δικαστική απόφαση εκδίδεται μετά από 2 αυτοπρόσωπες δηλώσεις του αιτούντος ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 μήνες.
Με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, τίθενται μια σειρά προϋποθέσεις, μια εκ των οποίων είναι το πρόσωπο που αιτείται τη διόρθωση να είναι ενήλικο.
Επίσης, θα πρέπει να μην είναι έγγαμο, να υπάρχει ιατρική βεβαίωση ότι η δήλωση του προσώπου που αιτείται τη διόρθωση είναι ενσυνείδητη και ότι προηγουμένως έχει λάβει όλη την απαραίτητη πληροφόρηση σχετικά με τις επιπτώσεις της αποδοχής της αίτησης του για διόρθωση.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του γιατρού, ότι από τη διόρθωση δεν επάγονται αρνητικές συνέπειες για ανήλικα τέκνα του αιτούντος, εφόσον υπάρχουν. Ακόμα προβλέπεται, ότι μεταξύ της πρώτης και δεύτερης συζήτησης ενώπιον του δικαστηρίου, θα πρέπει να παρακολουθεί τον αιτούντα γιατρός και να βεβαιώνει ότι εξακολουθούν να συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διόρθωση.
Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η Ένωση Κεντρώων
Την καταψήφιση από την Ένωση Κεντρώων, του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, έκανε γνωστό ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Γιάννης Σαρίδης, ζητώντας την απόσυρσή του και καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ, «ιδεοληψίες και σκοπιμότητες πάνω σε ένα κοινωνικό θέμα που διχάζει την ελληνική κοινωνία» όπως είπε.
 
«Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την προστασία των δικαιωμάτων αυτών των ατόμων. Επιφέρετε ένα ακόμα πλήγμα στην κοινωνική συνοχή, την ίδια στιγμή που η ελληνική οικογένεια πλήττεται πανταχόθεν. Η Ένωση Κεντρώων θα σταθεί σε κάθε ευκαιρία δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους. Ποτέ όμως δεν είπαμε, ότι εμείς θα στηρίξουμε παράλογα πράγματα. Πώς μπορεί στα 15 έτη το θέμα να είναι ψυχιατρικό και στα 18 να αντιμετωπίζεται ως απλή υπόθεση; Είναι παράλογο και ψεύτικο» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαρίδης.
Δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο ο Δ. Κρεμαστινός
 
Εν τω μεταξύ, ο Ε΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Δημήτρης Κρεμαστινός, σε συνέντευξή του δήλωσε, ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με τη σημερινή του μορφή.
Υπερψηφίζει το Ποτάμι
 
Από την πλευρά του το Ποτάμι, δια του ειδικού αγορητή της, Γιώργου Μαυρωτά, ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ επέκρινε όσους αντιτίθενται στην διασφάλιση των ανθρωπίνων ατομικών δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για αλά καρτ λαϊκισμό και κενές στερεότυπες, φιλελεύθερες αντιλήψεις.
 
«Τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας δεν κινδυνεύουν από την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων μιας μικρής ομάδας. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν από την κακή μας οδική συμπεριφορά που ξεκληρίζουν οικογένειες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρωτάς.
 
Ακόμα, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, ο κ. Μαυρωτάς σημείωσε, ότι δεν μπορεί τα θρησκευτικά δόγματα να είναι πάνω από τα κόμματα, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία έχει αποδείξει με το έργο της, ότι πιστεύει στην αλληλεγγύη και πρέπει να περιοριστεί στον ρόλο της αυτό.
Με αιχμές ξεκίνησε η συζήτηση 
Η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ οι οποίοι εξέφρασαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις και καταλόγισαν ο ένας στον άλλο πολιτικές σκοπιμότητες.  
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ανέτα Καββαδία, έκανε λόγο για ένα σημαντικό νομοσχέδιο, που έρχεται να θεραπεύσει παραβιάσεις θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων και να βάλει τέλος σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Παράλληλα, επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν και κυρίως κατά της ΝΔ, κάνοντας λόγο για ακραίες, συντηρητικές και ομοφοβικές απόψεις.
Η κ. Καββαδία χαρακτήρισε την άρνηση της ΝΔ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, ως «εντυπωσιακή κίνηση κυνισμού και περιφρόνηση του Κοινοβουλίου» σημειώνοντας, ότι περιμένουμε να δούμε πώς θα συμβιβάσει τις μετριοπαθείς απόψεις με τις ακραίες ομοφοβικές αντιλήψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της.
Αιχμές όμως άφησε, χωρίς να κατονομάσει, και για τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι αυτές οι κινδυνολογίες είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν για τον πολιτικό γάμο και για το σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς όμως να δικαιωθούν.
«Η αντιπαράθεση δεν αφορά τις δεδομένες ιδεολογικές μας διαφορές, αλλά τις σύγχρονες αντιλήψεις με το σκοταδισμό.
Εμείς θέλουμε αυτές οι μειοψηφίες να μπορέσουν να βγουν από το σκοτάδι στο φως και να διεκδικήσουν την καθημερινότητά τους με το όνομα που θέλουν» επεσήμανε.
Σχολιάζοντας δε τις αντιθέσεις για το όριο ηλικίας, η κ. Καββαδία έκανε λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία, τονίζοντας ότι αποκρύβεται ότι εκτός από τη σύμφωνη γνώμη των γονέων, θα υπάρχει και διεπιστημονική γνωμάτευση από δημόσιο νοσοκομείο.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του στο νομοσχέδιο, δηλώνοντας ότι θα το καταψηφίσει και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με μανδύα προοδευτισμού.
Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ορίζει ως προϋποθέσεις για την αλλαγή φύλου, την επιστημονική γνωμάτευση για την ενσυνείδητη επιλογή του ατόμου, τη δυνατότητα κρίσης μόνο μία φορά, τα δύο στάδια εξέτασης στο δικαστήριο και όριο ηλικίας τα 18 έτη.
Σχολιάζοντας τη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για ελιγμούς, ενώ τόνισε ότι τίθεται σοβαρά υπό αίρεση η συνοχή και η δυνατότητα της συγκυβέρνησης.
«Το πολιτικό πρόβλημα είναι εσωτερικό σας ζήτημα. Όμως, η συζήτηση έχει ουσία. Και το νομοσχέδιο που φέρατε με το μανδύα του προοδευτισμού είναι μια απόπειρα ατελής και προσχηματική» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος
Ποιοι διαφωνούν
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων. Από την πλευρά πάντως της συγκυβέρνησης, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ διευκρίνισαν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά την αλλαγή φύλου στα 15 με τον Κώστα Κατσίκη να εμφανίζεται κάθετα αντίθετος στη νομική αναγνώριση όσων θέλουν να αλλάξουν φύλο. Ενστάσεις επί της επίμαχης διάταξης έχουν εκφράσεις επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, Μάρκος Μπόλαρης και Γεωργία Γεννιά.
Μιχελογιαννάκης: Είμαι αντίθετος στην αλλαγή φύλου από τα 15
Να επανεξετάσει τη διάταξη για την ταυτότητα φύλου στα 15 έτη καλεί την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Σε δημόσια δήλωσή του, ο βουλευτής αναφέρει ότι «οι τρανσέξουαλ άνθρωποι έχουν το μικρότερο προσδόκιμο ζωής και αποτελούν μία κοινότητα που δέχεται συχνά δολοφονικές επιθέσεις σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Λατινική Αμερική, Τουρκία και αλλού».
«Είναι γνωστό ότι τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στον δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη και στις προνοιακές παροχές, ενώ υφίστανται ψυχολογική και σωματική βία. Μέχρι τώρα χρειάζονταν ψυχιατρική εξέταση και χειρουργική επέμβαση για να αλλάξουν φύλο, γεγονός που σήμαινε ακρωτηριασμό του ανθρώπου, που γνωρίζουμε ότι ο ΟΗΕ το καταδικάζει ως βασανιστήριο, η προσωπική αίσθηση του σώματος επιλέγεται ελεύθερα από το ίδιο το άτομο, τα παραπάνω καλύπτονται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και την παγκόσμια χάρτα δικαιωμάτων. Όμως, η δυνατότητα επιλογής στα 15 έτη της αλλαγής φύλου, ως γιατρός που γνωρίζω τη γενική ψυχολογία του ατόμου με βρίσκει αντίθετο, παρακαλώ την κυβέρνηση να επανεξετάσει το όριο ηλικίας» σημειώνει ο κ. Μιχελογιαννάκης.
Δημήτρης Καμμένος: Δεν θα ψηφίσω το νομοσχέδιο
Την πρόθεση του να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, γνωστοποίησε ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών και αυξάνοντας την πίεση προς τον Αλέξη Τσίπρακαι τον Πάνο Καμμένο, που δοκιμάζουν τις αντοχές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων με το εν λόγω νομοσχέδιο.
«Δεν θα το ψηφίσω το νομοσχέδιο», «όχι δεν θα το ψηφίσω» επανέλαβε κατά κόρον ο Δημήτρης Καμμένος μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
Επίσης, ο Καμμένος ανέφερε ότι «παίζουμε με τις ζωές των παιδιών» και εξέφρασε τον προβληματισμό του, για το τι θα γίνει στο σχολείο, όπου γίνεται bullying για πολλά πράγματα, όπως ρούχα, εμφάνιση, επίδοση στα μαθήματα.
Ο κ. Καμμένος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου που «αφήνει παράθυρο για γάμους ομοφύλων, επειδή δεν υπάρχει νόμος. Δηλαδή να πάει ένα ομόφυλος να δηλώσει ότι αλλάζει φύλο και να γίνει άντρας ή γυναίκα. Μετά να παντρευτεί και να τεκνοθετήσει. Είπα, πάρτο το νομοσχέδιο πίσω, να το δούμε όλοι μαζί» είπε ο κ. Καμμένος.
Ερωτηθείς για το ποιοι βουλευτές από το κόμμα του θα καταψηφίσουν, ο κ. Καμμένος είπε πως ξέρει ότι θα είναι ο κ. Κατσίκης και ο κ. Κόκκαλης. Ωστόσο, τόνισε, ότι δεν υπάρχει κομματική γραμμή αλλά ψήφος κατά συνείδηση και πως δεν ξέρει το τι θα κάνει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.
Μια σημαντική κοινοβουλευτική και πολιτική δοκιμασία αναμένει τις επόμενες ώρες τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κύπρο για τη Σύνοδο των Χωρών του Νότου και ετοιμάζεται για το ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και η ψήφισή του στη Βουλή αποτελούν γρίφο, εξαιτίας των διαφωνιών βουλευτών των δύο κυβερνητικών εταίρων και της απόφασης της αντιπολίτευσης να μη στηρίξει το νομοσχέδιο, αφού αρχικά διαφώνησαν με αυτό οι ΑΝΕΛ - υποχρεώνοντάς τους σε στροφή 180 μοιρών, τουλάχιστον σε επίπεδο κορυφής.