H «ώρα της αλήθειας» για την Καταλονία έφτασε. Ο πρόεδρος της Περιφέρειας, Κάρλες Πουτζντεμοντ ενδέχεται να κηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής και αμέσως μετά να συλληφθεί ακριβώς γι αυτή του την απόφαση.
Ο Πουτζντεμοντ αναμένεται να μιλήσει στο καταλανικό κοινοβούλιο το βράδυ της Τρίτης, σχετικά με το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο όμως θεωρείται ως μη γενόμενο για την ισπανική κυβέρνηση, έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας.
Η ισπανική αστυνομία είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμη να επέμβει στις εξελίξεις, όπως άλλωστε έκανε και την ημέρα του δημοψηφίσματος, τραυματίζοντας 800 πολίτες και κλείνοντας περισσότερα από 300 εκλογικά κέντρα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, κάθε μονομερής ενέργεια από την πλευρά της Καταλονίας για την ανεξαρτησία, θα παταχθεί εν τη γενέσει της.
Η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας. Για «λόγους ασφαλείας», η αστυνομία έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στο πάρκο που περιβάλλει το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, απ' όπου θα εκφωνηθεί ο πολυαναμενόμενος λόγος του Πουτζντεμόν.
Οι κυριότερες αυτονομιστικές οργανώσεις στην Καταλονία έχουν καλέσει σε διαδήλωση μπροστά από το κοινοβούλιο «σε υποστήριξη και προάσπιση της κήρυξης της ανεξαρτησίας».
Η πίεση στον Πουτζντεμόν δεν είναι όμως μόνο πολιτική. Αντίθετα η CaixaBank SA η μεγαλύτερη τράπεζα της Περιφέρεια, ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει την έδρα της στη Βαλένθια, ενώ η Banco Sadabell στο Αλικάντε. H Gas Natural SDG από την άλλη, αναμένεται να μεταφερθεί στη Μαδρίτη.
Εκεί δηλαδή απ' όπου ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε πως σε περίπτωση μονομερούς κήρυξης ανεξαρτησίας, με όποια μορφή, ίσως προσπαθήσει να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977.
«Πυροσβεστική» παρέμβαση Τουσκ
Να μην προβεί σήμερα σε κάποια ανακοίνωση που θα κάνει αδύνατο το διάλογο στην Ισπανία κάλεσε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.
«Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την Καταλωνία και την Ισπανία, θέλω να απευθυνθώ στον πρόεδρο Πουτζντεμόν, πριν τη σημερινή του ομιλία, όχι μόνο ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και ως ισχυρός υποστηρικτής του μότο της ΕΕ "ενωμένοι στη διαφορετικότητα", ως μέλος μιας εθνικής μειονότητας και τοπικιστής, ως ένας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει να σε χτυπάει ένα αστυνομικό γκλοπ» δήλωσε ο πρόεδρος Τουσκ, προσθέτοντας ότι ζήτησε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας να αναζητήσει λύση στο διάλογο, μακριά από τη χρήση βίας.
«Γιατί πιστεύω ότι η δύναμη του επιχειρήματος είναι προτιμότερη από το επιχείρημα της βίας» είπε ο Ντ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι σήμερα θέλει να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο της κυβέρνησης της Καταλονίας να «σεβαστεί» τη συνταγματική τάξη και να μην ανακοινώσει μια απόφαση που θα κάνει το διάλογο «αδύνατο». «Ας αναζητήσουμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας διχάζουν», κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.