- Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενίσχυσης του Εθελοντισμού
- Απευθύνει παράλληλα “ευχαριστώ από καρδιάς” στους εθελοντές του

Τελική ευθεία για την “Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης” για τις αξίες του Εθελοντισμού και της συλλογικότητας από τον Δήμο Λυκόβρυσης Πεύκης. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου 2017, Ο Δήμος και το Γραφείο Εθελοντισμού του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Εθελοντισμού πραγματοποιεί τριήμερο εκδηλώσεων στις 2, 3 και 5 Δεκεμβρίου 2017.

Στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των  πολιτών για τον Εθελοντισμό, η προσέλκυση εθελοντών προκειμένου να εμπλουτιστεί το δίκτυο των εθελοντών του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης καθώς και η βράβευση των ήδη υπαρχόντων ενεργών συμπολιτών που στηρίζουν τις δομές και τα προγράμματα του Δήμου.


Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Τάσος Μαυρίδης: “Ο Εθελοντισμός είναι δείκτης πολιτισμού και εξυψώνει τις αξίες και τα ιδανικά της ανθρώπινης ζωής αναπτύσσοντας στους κόλπους του την έννοια της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού. Η αξία του Εθελοντισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να φέρει ουσιαστική αλλαγή και έργο για την κοινωνία μας! Ας την στηρίξουμε όλοι μαζί, διαδίδοντας το μήνυμα του Εθελοντισμού και την αξία της συλλογικότητας.

Ειδικότερα, η δράση του Δήμου και του Γραφείου Εθελοντισμού του περιλαμβάνει τις ακόλουθες υποδράσεις:

α) Καμπάνια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και προσέλκυσης των πολιτών με την ανάρτηση αφισών σε δημοτικούς χώρους και καταστήματα, επιχειρήσεις και Συλλόγους (10/11-30/11) και υπαίθριες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης:
- Σάββατο 2/11/2017 στην Πλατεία Σοφούλη - Πεύκη, 11:00 -14:00
- Κυριακή 3/11/2017 στην Πλατεία Ηρώων - Λυκόβρυση 11:00 -  14:00
Κατά τη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν δρώμενα για παιδιά σε συνεργασία με το Σώμα Αεροπροσκόπων και το Ειδικό Σχολείο Κωφών καθώς και διανομή  έντυπου υλικού για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

β) Συγκέντρωση τροφίμων μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης από γονείς και μαθητές των σχολείων του Δήμου. Η συγκέντρωση των προϊόντων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
- Σάββατο 2/11/2017 στην Πλατεία Σοφούλη - Πεύκη
- Κυριακή 3/11/2017 στην Πλατεία Ηρώων - Λυκόβρυση
- Δευτέρα 4 και Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017, στον χώρο του σχολείου

γ) Εκδήλωση  Βράβευσης των  εθελοντών του Δήμου την Τρίτη 5/12/2017 στο Δημοτικό Θέατρο στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.


Η προσφορά εργασίας των εθελοντών στις κοινωνικές δομές του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης
Οι κοινωνικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και τις μνημονιακές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν με την επιβολή αυστηρών πολιτικών λιτότητας, την περικοπή των δαπανών σε μισθούς και συντάξεις, και την εφαρμογή επώδυνων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας στην ανεργία, την ανέχεια και την φτώχεια.
Την ίδια στιγμή οι δήμοι, ως εγγύτεροι στους πολίτες, κλήθηκαν να προσφέρουν  περισσότερες υπηρεσίες αλληλεγγύης και φροντίδας. Μεταξύ των Δήμων και ο Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης. Ποικίλες νέες δράσεις προγράμματα και πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης δημιουργήθηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση και να υπάρξει ένα δίχτυ ασφαλείας όσον αφορά τη σίτιση, την υγεία, και την παιδεία των κατοίκων του δήμου που δοκιμάζονται περισσότερο από την κρίση. Έτσι δημιουργήθηκαν το κοινωνικό παντοπωλείο και η κοινωνική ιματιοθήκη, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό φροντιστήριο και ενισχύθηκαν τα πολυϊατρεία του Δήμου καθώς και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη και η λειτουργία των νέων αυτών υπηρεσιών ο Δήμος έχει ενεργοποιήσει ένα δίκτυο πολύτιμων συνεργατών, τους εθελοντές, οι οποίοι ακούραστα και πρόθημα βοηθούν τις υπηρεσίες στην υλοποίηση των κοινωνικών δράσεων:  


1. Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Ιματιοθήκης

Οι δύο αυτές δομές αποτελούν την πιο δυναμική πρωτοβουλία στο δήμο: συνεργάζονται με την τοπική κοινωνία (σχολεία, συλλόγους, επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ, επαγγελματικές ενώσεις, εκκλησία),αναπτύσσει συνέργειες με άλλες δράσεις και πρωτοβουλίες (όπως για παράδειγμα με το πρόγραμμα «Διάθεση Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες» ή το Δημοτικό Λαχανόκηπο) ενώ στηρίζουν τη λειτουργία τους  στους εθελοντές.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Ιματιοθήκη αποσκοπούν στην κάλυψη πρωτογενών αναγκών διαβίωσης ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και απειλούνται ή βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας. Μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου γίνεται η διάθεση ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα μακράς διάρκειας, είδη ατομικής υγιεινής κ.α.) καθώς και είδη ιματισμού και υπόδησης από την Ιματιοθήκη.
Από τις 15 Νοεμβρίου 2017 το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί στη Ρίμινι 10 (δίπλα το Πολυϊατρείο της Τοπικής Κοινότητας Λυκόβρυσης). Η Ιματιοθήκη θα λειτουργεί στη Χρ. Σμύρνης (κάτω από το δημοτικό θέατρο Πεύκης)

2. Τα συμβουλευτικά πολυϊατρεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Πεύκης και Λυκόβρυσης και το Κοινωνικό Φαρμακείο
Στον Δήμο λειτουργούν δύο συμβουλευτικά πολυιατρεία με σκοπό την παροχή δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών στους κατοίκους των Τοπικών Κοινοτήτων Πεύκης και Λυκόβρυσης καθώς και την προώθηση των θεμάτων που έχουν σχέση με την υγεία και τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Οι παρεχόμενη υγειονομική αρωγή προσφέρεται από εθελοντές ιατρούς και οδοντίατρους. Από το 2015 λειτουργεί επίσης κοινωνικό φαρμακείο το οποίο παρέχει δωρεάν φάρμακα και παραϊατρικά προϊόντα τα οποία εξασφαλίζονται μέσω συνεργασιών με τα τοπικά φαρμακεία, συλλόγους και ενεργούς πολίτες. Η λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου βασίζεται επίσης στην προσφορά εργασίας εθελοντή φαρμακοποιού, ο οποίος εξυπηρετεί άπορους και ανασφάλιστους κατοίκους δύο φορές την εβδομάδα.

3. Το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης
Λειτουργεί από το 2011 και παρέχει υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης, παρακολούθησης της ψυχικής υγείας και ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων για την καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.
Το κέντρο στελεχώνεται από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτές και ειδικούς παιδαγωγούς, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους .
Μέσα από δράσεις, ομιλίες, δημιουργίες ομάδων, ατομικές συνεδρίες και συνεργασίες με φορείς, η υπηρεσία αυτή στοχεύει στην πρόληψη, την ευαισθητοποίηση και την συμβουλευτική υποστήριξη.
Στα πλαίσια της πρωτογενούς πρόληψης, το κέντρο εκτός από τις ατομικές, ομαδικές και οικογενειακές συνεδρίες, συνεργάζεται και με τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΗ, όπως επίσης και με τη σχολική κοινότητα.

4. Το κοινωνικό φροντιστήριο
Το κοινωνικό φροντιστήριο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2014 με στόχο τη δωρεάν εκπαιδευτική στήριξη μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φτωχών οικογενειών. Οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες παρέχονται από εθελοντική ομάδα εκπαιδευτών διαφόρων ειδικοτήτων. Ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα και προετοιμάζονται  για τις πανελλήνιες εξετάσεις  ανέρχεται στους 80 περίπου ετησίως.

Πέραν της πολύτιμης στήριξης στις Κοινωνικές Δομές, οι εθελοντές συμμετέχουν  και σε άλλες δράσεις τεχνικής φύσης (χρωματισμός δημοτικών χώρων, τοποθέτηση υαλοπινάκων, επισκευή κάδων, κα), πολιτισμού (συμμετοχή σε δράσει και δρώμενα του ΠΕΑΠ και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης), πολιτικής προστασίας (φύλαξη δασών, βοήθεια ηλικιωμένων σε περίπτωση ακραίων καιρικών μεταβολών, κα).

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.