Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε και πάλι η ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην περιοχή του Βοτανικού. Ειδικότερα, το ΣτΕ απασχόλησε το σκέλος της προσφυγής που αφορά τη λήψη αστυνομικών μέτρων για την ασφάλεια των έργων κατασκευής.
Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος «Η Αθηνά» και 153 κάτοικοι του Βοτανικού και της Αττικής, οι οποίοι δηλώνουν Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί.
Αναλυτικότερα, στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον σύμβουλο Επικρατείας Ευθύμιο Αντωνόπουλο και εισηγήτρια την πάρεδρο Ουρανία Νικολαράκου, συζητήθηκε σήμερα η αίτηση του εν λόγω συλλόγου κ.λπ., ο οποίος ζητεί να ακυρωθεί το από 13.12.2016 έγγραφο του διοικητική του Αστυνομικού Τμήματος Κολωνού με το οποίο αφενός δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο ανέγερση του τεμένους και αφετέρου υπάρχει αστυνομική δύναμη για την αποτροπή έκνομων ενεργειών σε βάρος των εγκαταστάσεων της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο.
Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χώρο του Βοτανικού και ειδικά στο τμήμα επί της Ιεράς Οδού 114, που υπάρχει ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας-Παναγιάς Ελευθερώτριας για να τελέσουν θεία λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και των συνταγματικών επιταγών.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης η κυρία Νικολαράκου ανέφερε καταρχάς ότι είναι υπό έρευνα εάν ο επίμαχος ναός έχει τεθεί νόμιμα σε δημόσια λατρεία και προσέθεσε ότι ο χώρος που βρίσκεται ο εν λόγω Ιερός Ναός ανήκει κατά κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο (μέχρι το 2010 το χρησιμοποιούσε το Πολεμικό Ναυτικό) και με το νόμο 4014/2011 προορίσθηκε για την ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους.
 
Loading ad
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του μέσα στο ερχόμενο έτος.
Υπενθυμίζεται ότι το τέμενος κατασκευάζεται σε έκταση 17 στρεμμάτων στον χώρο του παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, επί της Ιεράς Οδού στον Βοτανικό.
Περιλαμβάνει την κατασκευή μεταλλικού κτιρίου τεμένους, συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ., τα οποία κατανέμονται σε ισόγειο και ημιώροφο, χωρητικότητας 350 ατόμων, σε οικόπεδο έκτασης 17 στρεμμάτων.
  
Συγκεκριμένα, το κτίριο περιλαμβάνει λατρευτικό χώρο ανδρών (300 ατόμων), λατρευτικό χώρο γυναικών (50 ατόμων), βοηθητικούς χώρους ανδρών και γυναικών (αποδυτήρια), WC ανδρών και γυναικών, γραφείο ιμάμη και γραφείo μουεζίνη.
Την κατασκευή του τεμένους έχει αναλάβει κοινοπραξία εταιρειών ενώ το κόστος κατασκευής του ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ. 
Η χωροθέτηση τεμένους στον Ελαιώνα εγκρίθηκε το 2006 (ν.3512) με νέους όρους καθώς αποφασίστηκε να κατασκευαστεί αποκλειστικά με εθνικούς πόρους και να τελεί υπό τον έλεγχο του ελληνικού κράτους καθώς και το ότι ο ιμάμης θα ορίζεται από την ελληνική πολιτεία, η οποία θα έχει και την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο του τεμένους. 
Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν, αλλά το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε όλες τις προσφυγές που ασκήθηκαν. Ο διαγωνισμός κηρύχθηκε τέσσερις φορές άγονος και τελικά κατακυρώθηκε την πέμπτη φορά ύστερα από παρέμβαση της πολιτείας. Μέχρι όμως να υπογραφεί η σύμβαση, χρειάστηκαν ακόμα δύο νομοθετικές ρυθμίσεις, το 2015 και το 2016, για να κλείσουν επιμέρους ζητήματα.