Αναστολή της αποχής τους από τους πλειστηριασμούς αποφάσισαν τη Δευτέρα οι συμβολαιογράφοι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.
Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έχει αναβληθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, δοκιμάζοντας τις αντοχές τόσο των δανειστών, όσο και των ίδιων των τραπεζών. Χαρακτηριστική ήταν η έντονη αντίδραση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης ΤραπεζώνΝίκου Καραμούζη, που με ανάρτησή του στο Twitter εξαπέλυσε επίθεση σε όσους υπονομεύουν τη διαδικασία.
Οι πιέσεις προς τις τράπεζες είναι πλέον ασφυκτικές, καθώς οι στόχοι απομείωσης των NPΕs για το 2018 και το 2019 είναι πολύ πιο απαιτητικοί και το μείγμα της μείωσης θα πρέπει να αλλάξει ριζικά. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι πιστωτές πιέζουν έως και τριπλασιασμό των πλειστηριασμών το 2018, σε σύγκριση με το 2017 που διενεργήθηκαν λιγότεροι από 7.000 πλειστηριασμοί.
Για το λόγο αυτό, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των Θεσμών που ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα, νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως τις αρχές του έτους.
Η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών είναι στρατηγικής σημασίας για τρεις λόγους:
Πρώτον, οι τιμές των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν μέσω της πλατφόρμας θα αποτελέσουν τη βάση για να εκτιμηθεί η τρέχουσα αξία των εξασφαλίσεων έναντι των δανείων που έχουν οι τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό θα αποτελέσει «οδηγό» για τα σενάρια που θα εξετάσουν η ΕΚΤ και η EBA στα stress tests τον Φεβρουάριο, με στόχο την όσο πιο ακριβή εκτίμηση των προβλέψεων έναντι απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών.
Δεύτερον, οι τρέχουσες αξίες θα αποτελέσουν τη βάση για την πώληση των επιχειρηματικών δανείων στα funds. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, οι τράπεζες σχεδιάζουν το 2018 να προχωρήσουν σε πώληση των μικρών επιχειρηματικών δανείων σε «πακέτα», αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένας «οδικός χάρτης» προκειμένου να τιμολογηθούν οι προς πώληση απαιτήσεις, ώστε να νιώθουν και οι αγοραστές ότι έχουν στα χέρια τους μια ασφαλή εκτίμηση της αξίας των εξασφαλίσεων.
Τρίτον, καίριος παράγοντας για την επιτυχία των στόχων είναι να πειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές ότι εάν δεν εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα έχουν κυρώσεις.