Μετά τη... σπίθα που άναψε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, οπότε και εξέφρασε την ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, αυτή τη φορά ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανεβάζει και πάλι τους τόνους με δηλώσεις που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο.
«Το καθεστώς στο Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση» φέρεται να δήλωσε ο Γιλντιρίμ. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρωθυπουργός απάντησε στις κατηγορίες του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει «δωρίσει» στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά στις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας.
«Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι.».

00:00
00:00
Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πιστός στον... δρόμο που χάραξε ο Ταγίπ Ερντογάν, υπεραμύνθηκε της τροποποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης, επειδή η Ελλάδα, όπως είπε, δεν την εφαρμόζει σωστά στη μειονότητα της Δυτικής Θράκης.
«Παρόλο που τα δικαιώματα των ομοεθνών μας καθορίζονται ξεκάθαρα στη Συνθήκη της Λωζάννης, η Ελλάδα αποφεύγει να τα εφαρμόσει. Δεν επιτρέπει ούτε ακόμη και τη χρήση της λέξης “Τούρκος”, δεν επιτρέπει τον αυτο-καθορισμό της ταυτότητάς τους, δεν επιτρέπει την εκλογή μουφτήδων», είπε στη Βουλή.
Αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τη στάση του Ερντογάν κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Γιλντιρίμ ανέφερε: «Επομένως, πού είναι το λάθος να λέμε σε μία χώρα που δεν εφαρμόζει μία συνθήκη κατά γράμμα ούτε στο… σπίτι της, ότι πρέπει αυτή να αλλάξει; Αυτό σημαίνει εθνική στάση/ευθύνη».