LOGO-SELIDAS

Ψηλά στην ατζέντα του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) βρέθηκαν, στη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου, ζητήματα που σχετίζονται με τους δήμους, οικονομικά και θεσμικά, καθώς και όλα όσα αφορούν στη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Έθεσε στις προτεραιότητες της το προσφυγικό ζήτημα, αξιώνοντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό των προσφύγων, ενώ οργάνωσε   σειρά εκδηλώσεων, σεμιναρίων, συναντήσεων και συσκέψεων με φορείς, εργαζόμενους και στελέχη των ΟΤΑ.
Επίσης η ΠΕΔ-ΚΜ ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για το θέμα του ΟΑΣΘ και τις αλλαγές που επέρχονται, μέσω του νέου φορέα, αντέδρασε έντονα στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, αντιτάχθηκε σθεναρά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων, ενώ έκρουσε για μια ακόμη φορά το καμπανάκι του κινδύνου για τις δραματικές ελλείψεις σχολείων σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυσχιδούς δράσης της, η ΠΕΔ-ΚΜ, επεκτάθηκε και στο χώρο της υγείας, ενισχύοντας τον εξοπλισμό Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων σε δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, για την καλύτερη περίθαλψη και φροντίδα των πολιτών.
Κορυφαίο γεγονός του 2017, αποτέλεσε η διοργάνωση του Διήμερου Συνεδρίου, με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο σύγχρονο δημοσιονομικό περιβάλλον», με την συμμετοχή σύσσωμης της ηγεσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την παρουσίαση σειράς εξειδικευμένων εισηγήσεων από αρμόδιους Λειτουργούς και Στελέχη του Ελεγκτικού Συνεδρίου.  Τις εργασίες του Συνεδρίου, που για πρώτη φορά διοργανώθηκε εκτός Αθηνών, παρακολούθησαν ανελλιπώς περισσότεροι από 450 αιρετοί εκπρόσωποι και υπηρεσιακοί παράγοντες των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου.  Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν, από την ΠΕΔΚΜ, εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος σε ένα καλαίσθητο τόμο, που θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους Δήμους της Χώρας.
---Το Δ.Σ., με σειρά αποφάσεών του, ανέδειξε τις ελλείψεις της σχολικής στέγης ως το σημαντικότερο πρόβλημα των τοπικών κοινωνιών.
     Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους συνεχίστηκε η μαχητική παρουσία της ΠΕΔΚΜ στην πρώτη γραμμή των μετώπων:
--- για το νερό (συμπαράσταση στα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και συνεργασία με πρωτοβουλία «SOSτε το νερό»για δράσεις 2018 ενόψει της επετείου του δημοψηφίσματος).
--- για τις Αστικές Συγκοινωνίες (συμμετοχή στις συναντήσεις με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου και ΔΕΘ).
--- για το προσφυγικό (επίσκεψη αρμόδιου Υπουργού με Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ).
--- Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους συνέχισε την συνεργασία της με τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Μάλιστα με απόφαση του, το Δ.Σ του οργάνου ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη Μ.Ε.Α δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η ΠΕΔ-ΚΜ συμμετείχε :
--- στην Ενημερωτική Συνάντηση των Γενικών Συνελεύσεων των ΠΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ (Θεσσαλονίκη),
--- στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο ΚΕΔΕ (Ιωάννινα).
---Σε συνάντηση των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας με τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) για θέματα που άπτονται των σχέσεων και της συνεργασίας των δήμων με το Ταμείο.

Επίσης η ΠΕΔ-ΚΜ επέμεινε στην ανάγκη να ανακληθεί η ΠΝΠ για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και της αντίστοιχης εγκυκλίου του τότε ΥΠΕΣ κ. Βούτση περί αμελλητί συμμόρφωσης των Δήμων στις επιταγές της, προδήλως αντισυνταγματικής, ΠΝΠ.  Δυστυχώς δεν εισακούστηκε, - αντίθετα εκδηλώθηκε απόπειρα επαναφοράς της ΠΝΠ, χωρίς μέχρι τώρα κάποια άλλη συνέχεια.  Όμως, η οικονομική καταρράκωση των ΟΤΑ εξακολουθεί.
Η επί σειρά ετών παρατεινόμενη εκκρεμότητα των «παρατασιούχων» οξύνθηκε ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 2017:  η κεντρική εξουσία (οι αρμόδιοι υπουργοί) δεν ήθελαν ούτε καν να ασχοληθούν με τις έγκαιρες προειδοποιήσεις, τις εύστοχες επισημάνσεις και τα λογικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κι έτσι οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων έμειναν μετέωρες, μέχρις ότου, μετά και από τις γνωστές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με νομοθετική ρύθμιση δρομολογήθηκε η υπό εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί εμπροθέσμως (μέχρι 31-03-2018).
Κατά τη διάρκεια του 2017, το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ διατύπωσε αιτήματα για σειρά θεσμικών και οικονομικών ζητημάτων των Δήμων, όπως η απόδοση του ποσού που αντιστοιχεί στην καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, την έκδοση νέου κανονιστικού πλαισίου ίδρυσης, λειτουργίας, δυναμικότητας και προσαρμογής των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών των Δήμων, καθώς και για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, κ.α.
Η ΠΕΔ-ΚΜ διοργάνωσε σε συνεργασία με άλλους φορείς και υπηρεσίες Ημερίδες:

--- για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων,
--- για την Δημοκρατική Διακυβέρνηση των Μητροπολιτικών Περιοχών,
--- για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δάσος και τους Δασικούς Χάρτες,
--- για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού,
--- για την υλοποίηση των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα,
--- για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά,
--- για την Βιώσιμη Κινητικότητα ως Παράγοντα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
--- Υποστήριξε τις εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του Ευρωπαϊκού Δικτύου UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

 Κατά το 2017 η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ενίσχυσε Δομές Υγείας στην ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα στήριξε:

--- τα περιφερειακά ιατρεία του Δήμου Σιντικής, όπου πραγματοποιήθηκε και ειδική αποκεντρωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ.
--- το περιφερειακό ιατρείο του Επταλόφου του Δήμου Κιλκίς.
--- το Νοσοκομείο Χαλκιδικής (Πολύγυρος), με μηχάνημα αιμοκάθαρσης συνοδευόμενο από την ειδική τροχήλατη πολυθρόνα,
--- το Νοσοκομείο Πέλλας, (Μονάδα Έδεσσας), επίσης με μηχάνημα αιμοκάθαρσης συνοδευόμενο από την ειδική τροχήλατη πολυθρόνα,
--- το Νοσοκομείο Κιλκίς, με την ανακαίνιση του διαδρόμου της Ορθοπαιδικής Κλινικής του,
--- το Νοσοκομείο «Θεαγένειο», με μηχάνημα διπολικής διαθερμίας,
--- το Νοσοκομείο «Παπανικολάου», με μια κεφαλή διοισοφάγειου υπερήχου και δυο ηλεκτροκίνητες κλίνες.
--- το Κέντρο Υγείας Μουδανιών, με την χορηγία της "Μασούτης α.ε.".

--- Παρέδωσε ιατρονοσηλευτικό και τεχνικό εξοπλισμό και υλικά στο Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων του Δήμου Αλμωπίας.
--- Ενίσχυσε το Κέντρο Υγείας Αριδαίας με ιατρονοσηλευτικού και τεχνικού εξοπλισμού (χορηγία της «Μασούτης α.ε.»).

Ποικίλες δράσεις και έργα

Η ΠΕΔ-ΚΜ υποστήριξε την δράση και τις λειτουργίες:
--- της Τροχαίας Θεσσαλονίκης,
--- της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης,
--- του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, για την αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου-Σχολαρχείου,
--- του Δήμου Νέας Ζίχνης, για την ανακαίνιση της αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γαζώρου,
--- του Δήμου Χαλκηδόνος, για την οργάνωση του τοπικού εθελοντικού πυροσβεστικού σταθμού,
--- του Δήμου Παιονίας, για την εγκατάσταση τηλεοπτικού αναμεταδότη στους παραμεθόριους οικισμούς του,
--- της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, για τις κατασκηνώσεις της στην Χαλκιδική,
--- του Συλλόγου του Συνδρόμου DOWN Ελλάδος,
--- του «Σωματείου «Μεταμόρφωση» για την συμβουλευτική υποστήριξη εθισμένων ατόμων,
--- του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου, για την διοργάνωση του 8ου Διεθνούς Συμποσίου για την Αρχαία Μακεδονία,
--- της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης,
--- της Σχολικής Κοινότητας της Ίμβρου,
--- του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών «Ο Άγιος Λουκάς» Χαρίεσσας Ημαθίας.

---Οργάνωσε ομαδική επίσκεψη Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και στελεχών της Τ.Α της Κεντρικής Μακεδονίας στοθωρηκτό Αβέρωφ, και με σειρά αιτημάτων της συμβάλαμε στην παράταση της παραμονής του στην Θεσσαλονίκη.

--- δέχθηκε την επίσκεψη μελών Επιτροπής των Προέδρων των Ιταλικών Συνεταιρισμών που παρέχουν υπηρεσίες σε Δήμους και Κοινότητες της Ιταλίας. 
--- Στον τομέα της επιμόρφωσης των άμεσων συνεργατών της, των δημοτικών υπαλλήλων, η ΠΕΔ-ΚΜ συνδιοργάνωσε με τηνΕΕΤΑΑ σειρά εκδηλώσεων, ημερίδων, επιμορφωτικών προγαμμάτων κ.α, ενώ ανάλογες δράσεις, προγραμματίζονται και το 2018.
Οι δωρεές της ΠΕΔ-ΚΜ σε Ειδομένη και Αμφίπολη
--- Η ΠΕΔ-ΚΜ ενίσχυσε με το ποσό των 30.000 ευρώ το Δήμο Αμφίπολης για την κατασκευή έργων που εξυπηρετούν το ανασκαφικό έργο.
--- Ενίσχυσε με το ποσό των 30.000 ευρώ το Δήμο Παιονίας, κατά την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να διαμορφωθούν χώροι, κ.λπ., στην περιοχή της Ειδομένης.
--- Ενίσχυσε οικονομικά τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία.
Ακόμη η ΠΕΔ-ΚΜ:
---Συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Έτους Αριστοτέλη, συνεργασία με τους Δήμους Αριστοτέλη, Νάουσας και Χαλκιδέων, έκδοση ειδικού εντύπου αφιερωμένου στην μορφή και το έργο του Αριστοτέλη.
--- Συνεργάστηκε με την ΕΕΤΑΑ για την παροχή εξειδικευμένης επιμόρφωσης στα υπηρεσιακά στελέχη των Δήμων (σειρά επιμορφωτικών δράσεων αναπτύχθηκε καθ’ όλη την διάρκεια του 2016 και 2017).
--- Υποστήριξε, με την συνδρομή του ΥΠΕΣ, το πρώτο πανελλαδικό συνέδριο των Ομοσπονδιών των Συλλόγων Ρομ της Χώρας, που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο 2016 στην Θεσσαλονίκη
--- Συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αστική Ασφάλεια, (διεθνής οργάνωση Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, με αντικείμενο τα θέματα της αστικής ασφάλειας, της πρόληψης της εγκληματικότητας και της καταπολέμησης των αιτίων της παραβατικότητας).
--- Παρείχε υλικοτεχνικό εξοπλισμό απαραίτητο για την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων και την ασφαλή λειτουργία των δικύκλων της Τροχαίας.
--- Σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα», δημιούργησε το πολιτιστικό ντοκιμαντέρ «Μούσα Πολύτροπος» με θέμα τα Αρχαία Θέατρα της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ το σχετικό DVD έγινε δωρεά σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, διοργάνωσε την προβολή του DVD στους Δήμους Βέροιας και Σερρών, στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο.
--- Διοργάνωσε έκθεση με έργα του διακεκριμένου ζωγράφου Τριαντάφυλλου Ηλιάδη.
--- Συνδιοργάνωσε με τους Δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βέροιας εκδηλώσεων αφιερωμένων στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Εβραίων.
--- Συμμετείχε στην διοργάνωση, από κοινού με άλλους δημόσιους φορείς της Κεντρικής Μακεδονίας, της έκθεσης του αειμνήστου καθηγητή Ευθύμη Βαρλάμη, με θέμα «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου».
--- Εξέδωσε τη μονογραφία του καθηγητή του ΑΠΘ κ. Μιχαήλ Τρίτου για την ζωή και το έργο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, ενώ  προχώρησε σε δωρεάν διανομή του
βιβλίου σε δημόσιες βιβλιοθήκες και σχολεία της ημεδαπής και της ομογένειας.
--- Συμμετείχε στην έκδοση του έργου του κ. Μανόλη Βαλσαμίδη «για την Ελληνορθόδοξη Κοινότητα και τις αποφάσεις της Δημογεροντίας της Νάουσας και στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Σιντικής, με τις τιμήθηκαν οι ήρωες των οχυρών Ρούπελ και Ιστίμπεη.
--- Ενίσχυσε τον ομογενειακό Δήμο Δρόπολης (Αλβανία).

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.