Τους επικεφαλής 140 επιχειρήσεων – κολοσσών υποδέχεται την Δευτέρα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο παλάτι των Βερσαλλιών. Η συνάντηση αυτή, που τιτλοφορήθηκε από τον Μακρόν ως «Choose la France», έρχεται δύο ημέρες πριν το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και ο Γάλλος πρόεδρος ελπίζει στο κλείσιμο συμφωνιών για επενδυτικά σχέδια, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε 3 έως 5 έτη, συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει ότι μέσω του Φόρουμ στο Νταβός και της σημερινής συνάντησης θα πείσει για την «ελκυστικότητα» της Γαλλίας, να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις, και να πείσει τα ανώτατα στελέχη των πολυεθνικών πως τα συμφέρει, μετά το Brexit, να μετακινηθούν στη Γαλλία.
Το καλωσόρισμα θα γίνει από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ και δεκαπέντε μέλη της κυβέρνησης, με την ευκαιρία του μεσημεριανού γεύματος, στη χρυσοποίκιλτη αίθουσα υποδοχής του παλατιού. Θα ακολουθήσουν σε στιλ «speed dating» οι κατ' ιδίαν ολιγόλεπτες συναντήσεις των επιχειρηματιών με τους διάφορους υπουργούς. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, παρέμβαση για την τεχνητή νοημοσύνη από τον βραβευμένο μαθηματικό και νυν βουλευτή της πλειοψηφίας Σεντρίκ Βιλανί, και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι από τον τριπλό ολυμπιονίκη Τόνι Εστανγκιέ (κανό).
Με απόφαση του προέδρου, οι πόρτες θα είναι κλειστές για κάμερες και δημοσιογράφους, σε αντίθεση με προηγούμενες παρόμοιες συναντήσεις στις οποίες δινόταν ιδιαίτερη προβολή. Η επίσημη δικαιολογία είναι πως αυτό γίνεται για να υπάρξει άνεση και ελευθερία για «άμεσες ανταλλαγές και συζητήσεις». Ορισμένοι σχολιαστές όμως θεωρούν ότι ο Εμανουέλ Μακρόν,. ο οποίος κατηγορείται ήδη ως «πρόεδρος των πλουσίων», θέλει να αποφύγει τις εικόνες που θα επισφράγιζαν με τον τρόπο τους κάτι τέτοιο.
Ο Γάλλος πρόεδρος θα παρευρεθεί στο κλείσιμο της συνάντησης το απόγευμα, οπότε και θα απευθύνει ομιλία στα αγγλικά.
Προηγούμενα θα έχει ορισμένες διμερείς συναντήσεις, όπως με τον πρόεδρο της Google, η ακόμα με το υπ' αριθμόν 2 του Facebook. Ανάμεσα στους επικεφαλής των πολύ μεγάλων πολυεθνικών που δηλώνουν παρουσία, σημειώνουμε τους : Lloyd Blankfein (Goldman Sachs), Vasant Narasimhan (Novartis), Jamie Dimon (JPMorgan), James Quincey (Coca-Cola), Emmanuel Faber (Danone), Sundar Pichai (Google), Sheryl Sandberg (Facebook).
Το δείπνο, που ετοιμάζει ο διάσημος σεφ Αλέν Ντικάς, θα δοθεί στην πιο μεγάλη αίθουσα του παλατιού, στη «la galerie des Batailles», που διακοσμείται από 33 πίνακες με τις μεγάλες στρατιωτικές νίκες της Γαλλίας.