Πρόκειται για μία απάτη που διεθνώς ονομάζεται «Business E-mail Compromise». Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι τρεις φερόμενοι ως δράστες απέκτησαν παράνομη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εταιρείας που προμηθεύει την επιχείρηση - θύμα, πείθοντας τους υπεύθυνους της δεύτερης ότι η αλληλογραφία που αντάλλασαν προερχόταν από τους νόμιμους προμηθευτές τους.
Στη συνέχεια, μεταβάλλοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπου η βορειοελλαδίτικη εταιρεία έπρεπε να καταβάλει το αντίτιμο των υποτιθέμενων συναλλαγών, οι τρεις αλλοδαποί κατάφεραν να αποσπάσουν το συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.
Μόλις έγινε αντιληπτή η απάτη, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης απευθύνθηκαν στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Β. Ελλάδος, ενώ ακολούθησε ηλεκτρονική έρευνα κατά την οποία εντοπίστηκαν τα ψηφιακά ίχνη των εμπλεκόμενων προσώπων.
Σε συνεργασία με τις ισπανικές διωκτικές Αρχές, συνελήφθησαν οι δράστες, που φαίνεται ότι δραστηριοποιούνται συστηματικά στην εξαπάτηση εταιρειών με τη συγκεκριμένη μέθοδο. 
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. ένα μέρος των 10.000 ευρώ επιστράφηκε στα θύματα της απάτης, ενώ γίνεται προσπάθεια για την επιστροφή του συνόλου του ποσού είναι σε εξέλιξη.