Τη στρατηγική διαπραγμάτευσης για την διεύρυνση της ΕΕ προς τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσυφοπέδιο), παρουσίασε κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη συνέντευξη Τύπου τοποθετήθηκαν η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Ύπατη εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φ. Μογκερίνι και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., Γ. Χαν.
Η κ. Μογκερίνι δήλωσε πως τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν γεωγραφικά μέρος της Ευρώπης και υπενθύμισε πως ο λαός των Βαλκανίων έχει κάνει την επιλογή του να ενταχθεί στην ΕΕ, δίνοντας το στίγμα της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις της με τις έξι υποψήφιες χώρες «ότι η Ε.Ε. θέλει να μοιραστεί ένα κοινό μέλλον μαζί τους και ξεκινάει με το δεδομένο ότι μακροπρόθεσμα οι έξι χώρες θα ενταχθούν στην ΕΕ».
«Σκοπός είναι οι ήδη υπάρχουσες σχέσεις, όπως π.χ. οικονομικές διασυνδέσεις, να συντονιστούν όλο και περισσότερο και με τον καλύτερο δυνατό και προοδευτικό τρόπο ώστε να προκύψουν ευκαιρίες συνεργασίας, ανάπτυξη κοινών στρατηγικών για μια καλή ενσωμάτωση» σημείωσε η κ. Μογκερίνι.
Ανέφερε πως για μία ρεαλιστική προοπτική ένταξης και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επικεντρωθεί σε έξι συγκεκριμένους τομείς οι οποίοι θα πρέπει, από τη πλευρά των υποψήφιων χωρών, να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο προκατασκευαστικών εργασιών, με αποφασιστικότητα.
Οι έξι πρωτοβουλίες καλύπτουν όλους τους αναγκαίους τομείς «conditio sine qua non» για την ένταξη των 6 κρατών και είναι οι εξής: το κράτος δικαίου, η ασφάλεια και η μετανάστευση, η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, οι μεταφορές, η ενεργειακή διασύνδεση και η ψηφιακή ατζέντα, η συμφιλίωση και οι σχέσεις καλής γειτονίας.