Σε πολύ υψηλούς τόνους διεξάγεται η συζήτηση για τη Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία να θέτει θέμα Κουρουμπλή και τη Βουλή να απορρίπτει κατά πλειοψηφία το αίτημα να στηθεί μια κάλπη. 
Η διαδικασία που εξελίσσεται σήμερα 21 Φεβρουαρίου στη Βουλή είναι πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.
Λοβέρδος: Ενορχηστρωτής αυτής της πλεκτάνης ο πρωθυπουργός
«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη εξαπέλυσε βδελυρή εκστρατεία εναντίον του πολιτικού κόσμου και εμού προσωπικά», διεμήνυσε από τη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο πρώην υπουργός Υγείας εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ καταφέρθηκε με ιδιαίτερο μένος εναντίον των προστατευόμενων μαρτύρων τους οποίους δε σταμάτησε να αποκαλεί «αθλίους, κουκουλοφόρους και φερέφωνα»,
«Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να σηκώσει το βάρος της αποτυχίας του για την ισχυρή μου αντιπολιτευτική φωνή που κάνει ζημιά. Γιατί άσκησα σκληρή κριτική για το δημοψήφισμα, το τρίτο μνημόνιο, τις τηλεοπτικές άδειες, τη Σαουδική αραβικό, το ναυάγιο της επίσκεψης Ερντογάν και άλλα πολλά. Είναι ελάχιστος ο Τσίρπας για να φιμώσει τη δική μου φωνή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος..
«Με θρέφει η αντιπαράθεση από τα φοιτητικά μου χρόνια. Από εκεί μέχρι την ατιμία όμως υπάρχει τεράστια απόσταση. Πολιτεύτηκα εδώ και 18 χρόνια με διαφάνεια. Και κάποιοι αχρείοι προσπαθούν να με σπιλώσουν με τις φαιδρότητες όπως αποδείχθηκαν, τα βάναυσα ψεύδη των κουκουλοφόρων μαρτύρων. Δεν θα υπάρξει έλεος στα πολιτικά ζόμπι που παραπαίουν».
Αναφερόμενος στα όσα κατέθεσαν εναντίον του οι προστατευόμενοι μάρτυρες ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε: Το πρόβλημα δεν είναι ότι πιθανολογούν εκδοχές, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι καταθέτουν ασυνάρτητα γεγονότα. Και εξηγώ:
1. Το πρώτο που ανέφεραν είναι ότι συναντιόμουν με τον Φρουζή από το 2009, ανταλλάσσαμε μέηλ και τηλεφωνήματα όταν ήμουν υπουργός Εργασίας. Δε ντρέπεστε; Αναφέρεστε στο 2009 και το 2011 ενώ γνώρισα τον Κωνσταντίνο Φρουζή μετά την εκλογή του το 2012.
2. Το 2011 δεν ήξερα ούτε τον Φρουζή ούτε και κανέναν άλλον από τη Novartis. Κανείς δε μου είχε ζητήσει το παραμικρό, δε με πλησίασε ποτέ κανείς εκτός κι αν ήταν για εξώδικα και μηνύσεις γιατί έβλαπτα με τις αποφάσεις μου τις εισπράξεις τους. Το φάρμακο αυτό είχε επιλέξει και ο ΕΟΦ και οι υπηρεσίες του υπουργείου και κάναμε όλοι άριστα. Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που μπορούσε να γίνει χορήγηση από στόματος με μειωμένες παρενέργειες.
3. Λενε ότι είχα συναλλαγές με εταιρείες. Είστε με τα καλά σας; Η εταιρεία που μου χρεώνουν απάντησε ότι κανείς δεν έχει ούτε καν απλή γνωριμία μαζί μου.
4. Λένε ότι ο Μανιας και Μανιαδάκης ήταν σύμβουλοί μου. Κανείς από τους δύο δεν υπήρξε ούτε σύμβουλος ούτε συνεργάτης. Ο πρώτος ήταν εξωτερικός συνεργάτης του υπουργείου Εμπορίου που μεταφέρθηκε στο Υγείας και ο δεύτερος ήταν σε κάποια «επιτροπή σοφών» όπως τις αποκαλούν. Εγώ χρειαζόμουν κομάντο και με αυτούς λειτουργησα.
5. Μείωσα τις τιμές αλλά έκανα εξαιρέσεις στη Novartis λένε. Από εμένα όλες οι εταιρείες έχασαν δισ. εξαιτίας της πολιτικής μου. Οι ρουφιάνοι οι χαφιέδες λένε ότι σε 12 φάρμακα έγιναν εξαιρέσεις. Σας ενημερώνω ότι τα 7 από αυτά παρουσίασαν επί των ημερών μου συνεχείς μειώσεις ενώ τα δυο από αυτά διατήρησαν σταθερές τιμές.
Στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Υγείας διερωτήθηκε για το πώς υπήχθησαν οι «ψευδομάρτυρες» όπως τους αποκαλεί σε καθεστώς προστασίας, καθώς ο νόμος επιβάλλει να δίδεται προστασία όταν αποκαλύπτεται κάτι κρίσιμο και αυτό σε αυτή την περίπτωση δε μπορούσε να ελεγχθεί.
«Για να προστατευτεί ένας μάρτυρας πρέπει να κινδυνεύει. Εδώ από ποιον κινδυνεύουν οι μάρτυρες; Από υπουργούς; Οι ψευδομάρτυρες προστατεύουν την πλεκτάνη και τη συμμορία που τους μεθόδευσε».
Όπως τόνισε ο κ. Λοβέρδος, θα καταθέσει μήνυση κατά των κουκουλοφόρων αλλά και ενάντια σε όποιον ηθικό αυτουργό. «Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της πλεκτάνης και των μπράβων που την υλοποιούν». 
Σαμαράς: Ο Φρουζής αποκαλούσε «ανάλγητη» την πολιτική μου στο φάρμακο
Για το «τέλος της αστικής δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για την συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Παράλληλα όπως τόνισε τόσο για τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και για τον εκδότη της εφημερίδας που ασχολήθηκε εντατικά με την υπόθεση, τόνισε πως «δεν έψαξαν για τους ενόχους, τους επέλεξαν».
«Δεν ήρθα να διατρανώσω πώς είμαι αθώος, δε το έχω ανάγκη. Ήρθα να καταγγείλω τους κίνδυνους για τη χώρα και το πολίτευμα. Προειδοποιώ το σώμα ότι οταν αποδειχθεί πλήρως πως το κατηγορητήριο είναι στημένο, και οι καταγγελίες εναντίον μου και εναντίον αθώων υπουργών συκοφαντικές θα φανεί τι ολέθριο προηγούμενο πάει να δημιουργηθεί αφού κάθε κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανωνύμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Μιλάμε για το τέλος της αστικής δημοκρατίας» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Βενιζέλος: Δεν μπόρεσαν να αφηγηθούν μια σκαμπρόζικη ιστορία και για μένα
Για τον σκοπό της ανακίνησης της υπόθεσης Novartis, μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κατηγορείται για την εποχή που βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών, μεταξύ Ιουνίου 2011 και Μαρτίου 2012.
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε χαρακτηριστικά «Το θεμελιώδες ερώτημα. Γιατί γίνεται τώρα; Επειδή εμφανίστηκαν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες; Πολύ καλό για να είναι αληθινό.
Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε εδώ και ενάμιση χρόνο. Γιατί τώρα;
Αυτό γίνεται τώρα γιατί ο ριζοσπαστισμός σας στα θέματα της οικονομίας εξατμίστηκε. Μετατράπηκε σε συστημικότητα. Γίνεται τα καλύτερα delivery boys. Γλείφετε εκεί που φτύνατε. Το αφήγημα της καθαρής εξόδου, δεν προκύπτει, προσκρούει στις αγορές. Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος.
Η κυβέρνηση αναζητά την εύκολη διαφυγή, που είναι ο εκβιασμός των θεσμών. Είναι όμως η πιο ανεύθυνη διαφυγή. Στη Δικαιοσύνη η κατάσταση είναι ζοφερή».
Σαλμάς: Η Novartis πλήρωνε για να με πολεμούν
Ότι όχι μόνο δεν είχε καλή σχέση με τη Novartis, αλλά αντίθετα πως η εταιρεία πλήρωνε για να τον πολεμούν, ισχυρίστηκε ο πρώην υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Μάριος Σαλμάς.
Ο κ. Σαλμάς, ο οποίος βρέθηκε στο υπουργείο από τον Ιανουάριο του 2009 μέχρι και τις εκλογές του ίδιου έτους και έπειτα και πάλι το 2013, σημείωσε πως με τις δικές του ενέργειες αποκαλύφθηκαν οι αθέμιτες πρακτικές της Novartis και ως εκ τούτου, δεν είχε φανταστεί ότι θα βρισκόταν να απολογείται.
«Θα το δικαιολογούσα λέγοντας ότι έκανα πολλούς εχθρούς στη μάχη κατά της διαφθοράς. Αλλά αν είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι μέρος του προβλήματος, τότε ζητώ οι Έλληνες να μείνουν δίπλα μου ως το τέλος» σημείωσε ο ίδιος.
Ο ίδιος αρνούμενος να απαντήσει στις αοριστίες της ελληνικής δικογραφίας, ισχυρίστηκε ότι «το μόνο συγκεκριμένο που προκύπτει και από καταθέσεις στις ΗΠΑ, είναι ότι η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές μου αποφάσεις και πως πλήρωναν χρήματα για να με πολεμήσουν».
Ακόμα σημείωσε: «Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν κέρδισα, έχασα φίλους. Δεν έχω πάει ούτε ένα ταξίδι πληρωμένο από φαρμακευτική εταιρεία».
Παφίλης: Να καταθέσουν οι μάρτυρες επωνύμως
Στο γεγονός ότι πρέπει να καταθέσουν επωνύμως οι μάρτυρες, υπό την προστασία του κράτους και με συγκεκριμένα στοιχεία, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αθανάσιος Παφίλης. Επίσης, τόνισε ότι η κυβέρνηση κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, δημιουργώντας την αυταπάτη ότι «μάχεται τον καπιταλισμό».
Αναλυτικά ο κ. Παφίλης δήλωσε: «Ο λαός γνωρίζει σε τι κατάσταση βρίσκεται η υγεία. Η συζήτηση είναι επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Λέγεται συζήτηση περί σκανδάλων, που συνοδεύεται απο βαρύγδουπες εκφράσεις και τις χρησιμοποιούν κόμματα στυλοβάτες του συστήματος. Σκάνδαλο Novartis... Μήπως ζούμε σε άλλο κόσμο; Για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η συμφωνία για τη Siemens; Την τηρήτε; Όλα στο φως, λέτετ... Τόση υποκρισία; Δεν γνωρίζετε πώς λειτουργεί το σύστημα; Γιατί κοροϊδεύετε τον κόσμο; Όλοι σας. Γιατί λέτε ότι θα αποκαλυφθεί όλη η διαπλοκή; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Υπηρετούνται και άλλες σκοπιμότητες. Αποπροσανατολισμός από βασικά προβλήματα και άλλα πολιτικά παιχνίδια. Υπάρχει ένα άβατο. Ποιο είναι; Το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτό είναι στο άβατο».

Πολάκης: Προφυλάξατε τους κολλητούς και τις μεγάλες εταιρείες
«Όπου πηγαίνω τις τελευταίες ημέρες, τρεις κουβέντες ακούω: “Θα πάει κανείς φυλακή;”, “Υπάρχουν στοιχεία;”, “Προσέξτε!”», είπε κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
«Για πρώτη φορά κυβέρνηση δεν δίνει πολιτική κάλυψη σε κάτι που ο κόσμος έχει τούμπανο και «εμείς κρυφό καμάρι», τόνισε ο κ. Πολάκης, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.
«Αυτό που κουβεντιάζουμε είναι η κορυφή ενός από τα τρία παγόβουνα στα οποία προσέκρουσε και βούλιαξε η χώρα. Από το 1991 ως το 2010 δόθηκαν στη χώρα 260 δισ. ευρώ στο χώρο της υγείας. Από αυτά τα 160 ήταν δημόσια δαπάνη και τα 100 ιδιωτική. Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς το 30% της Δημόσιας και το 40% της Δημόσιας αποτελούν μαύρο χρήμα υπερτιμολογήσεων και παράνομων αμοιβών. Συμποσούνται σε 85 δισ. ευρώ. Προσθέστε τα 150 δισ. των εξοπλισμών και τα 100 των δημοσίων έργων και βγαίνει σχεδόν το σύνολο του χρέους».
Γεωργιάδης: Δεν θέλω να παραγραφεί κανένα αδίκημα – Να κάνει το ίδιο και ο Κουρουμπλής
Την διάθεση να δικαστεί για όλα τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ακόμα κι αν αυτά έχουν παραγραφεί δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, καλώντας και τον Παναγιώτη Κουρουμπλή,να κάνει το ίδιο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης που υπήρξε υπουργός Υγείας από τον Ιούνιο του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014, κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης να τον ακούσουν και να τον κρίνουν για όσα θα πει. Σημείωσε μάλιστα «Είμαι σε πολύ δύσκολη θέση. Η σημερινή κοινωνία, πιστεύει ότι οι πολιτικοί όλοι τα παίρνουν. Στην πραγματικότητα για τους πολιτικούς υπάρχει μάλλον τεκμήριο ενοχής. Θα πρέπει να κοπιάσω για να πείσω να φύγει αυτή η σκιά από πάνω μου».
Ο πρώην υπουργός Υγείας, υπογράμμισε εγκαλώντας τον Παναγιώτη Κουρουμπλή «Διαφωνώ με την παραγραφή της απιστίας. Εγώ θέλω να χρησιμοποιήσω τις ρήτρες του νόμου Καστανίδη. Θέλω να ζητήσω εγγράφως να δικαστώ και να μην κρυφτώ πίσω από καμία παραγραφή. Φαντάζομαι το ίδιο και ο κ. Κουρουμπλής και δεν καταλαβαίνω γιατί του στερείτε το δικαίωμα. Θα καλούσα και τώρα τον Κουρουμπλή να βρεθεί στην επιτροπή και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε ότι όποιος μιλά για παραγραφή είναι ένοχος. Ο μόνος που χρησιμοποιεί την παραγραφή, είστε εσείς».
Δημήτρης Σταμάτης: Πραγματική Προανακριτική, όχι διαιώνιση της λάσπης
Βολές εναντίον τόσο των χειρισμών της δικαιοσύνης, όσο και εναντίον των κυβερνητικών χειρισμών εξαπέλυσε μιλώντας στην Ολομέλεια ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Επικρατείας επί κυβερνήσεως Σαμαρά Δημήτρης Σταμάτης.
«Ασφαλώς και δεν ήρθε αμελλητί η δικογραφία», είπε ο κ. Σταμάτης, προσθέτοντας ότι θα έπρεπε να έχει φτάσει στη Βουλή από την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκαν ονόματα πολιτικών. «Οι εισαγγελείς όχι απλά περιέγραφαν τη δικογραφία, επί τρίμηνο, αλλά έκαναν και αλληλογραφία με το FBI. Έχει ξεφύγει από τις αρμοδιότητές της η εισαγγελική αρχή», είπε ο κ. Σταμάτης. Μάλιστα, ανέφερε ότι ονόματα πρωτοακούστηκαν στις 6/11/2017 και η εισαγγελέας δεν τα έστειλε στη Βουλή, μέχρι να ακουστούν τα ονόματα δύο πρώην πρωθυπουργών. 
Λυκουρέντζος: Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων

 «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν έχω κάνει τίποτα. Ουδεμία σχέση έχω με καμία φαρμακευτική», δήλωσε ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λυκουρέντζος, μιλώντας, το μεσημέρι της Τετάρτης, στη Βουλή.
«Αν αισθανόμουν την παραμικρή ενοχή δεν θα τολμούσα να εμφανιστώ», σημείωσε για να προσθέσει στη συνέχεια πως «Δεν με αφορούν όποιες εκτιμήσεις για παραγραφή αδικημάτων. Με αφορά η αποκάλυψη της αλήθειας για την υπεράσπιση της τιμής μου».
Όπως εξήγησε, υπηρέτησε για ένα χρόνο υπουργός Υγείας αλλά δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της γενικής διεύθυνσης υγείας και κατά συνέπεια η έκδοση δελτίων φαρμάκου. «Δεν υπέγραψα καμία απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων και δεν είχα προσωπική σχέση με κανένα στέλεχος από την αγορά φαρμάκου».
Όπως πρόσθεσε, δεν αναφέρεται στα στοιχεία του FBI αλλά ένας μάρτυρας λέει ότι προωθούσε προϊόντα συγκεκριμένης εταιρείας. «Όχι μόνο δεν το έκανα αλλά παρακολουθούσα κάθε εξέλιξη για να κρατήσω την φαρμακευτική δαπάνη στα οριζόμενα από το Μνημόνιο επίπεδα».
Πικραμμένος για Novartis: Να πάει μέχρι τέλους η υπόθεση και να παραδοθώ άσπιλος στην κοινωνία

Για ανυπόστατες κατηγορίες έκανε λόγο ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος .
Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της Novartis αναρωτήθηκε «στα 40 χρόνια που είμαι δικαστικός έχει ακουστεί ποτέ υπαινιγμός σε βάρος μου;».
«Οι κατηγορίες είναι απαράδεκτες» είπε και πρόσθεσε «κατακλύζομαι από αισθήματα οργής και αγανάκτησης».
«Επί υπηρεσιακής κυβέρνησής μου, ουδέποτε καταβλήθηκαν από το υπουργείο Υγείας ούτε στην εταιρεία αυτή ούτε σε άλλη εταιρεία. Εμείς δώσαμε χρήματα στον ΕΟΠΥΥ και τα Ταμεία».
Στουρνάρας: Συκοφαντούν τη σύζυγό μου με στόχο εμένα

«Βρίσκομαι στη Βουλή για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση της Novartis.
«Δίστασα για λίγο να έρθω στη Βουλή. Όμως η απουσία μου από το κοινοβούλιο θα μπορούσε να κριθεί ως καταφρόνηση των θεσμών. Η δικαιοσύνη έχει κάθε δικαίωμα να διενεργεί ελέγχους. Μήπως θα έπρεπε να παραιτηθώ για να διασφαλίσω πως η ΤτΕ είναι ανεξάρτητη; Στουρνάρας: Βρίσκομαι στη Βουλή για να επιβεβαιώσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. 
Κουτρουμάνης για Novartis: Δεν έχω σχέση με την υπόθεση
Πως είναι απόλυτα καθαρός και δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Novartis, ισχυρίστηκε ο πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κουτρουμάνης, στην ομιλία του στη Βουλή στη συζήτηση για τη συγκρότηση προκαταρκτικής επιτροπής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.
«Είμαι απόλυτα καθαρός. Ουδεμία σχέση έχω με το συγκεκριμένο σκάνδαλο» σημείωσε ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της τρικομματικής υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Παράλληλα σχολίασε το κλίμα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας «Δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες. Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν υπουργοί μιλούν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο».
Ο Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρθηκε στη δράση του, πριν την υπουργοποίησή του, τονίζοντας «Τουλάχιστον από το 2000 ως το 2009 που ανέλαβα καθήκοντα, με γραπτά κείμενα και παρεμβάσεις είχα αναδείξει τα μεγάλα προβλήματα, είχα μιλήσει για τη λεηλασία των πόρων των ταμείων, είχα μιλήσει για όλες τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι φαρμακευτικές και για την καθοδηγούμενη συνταγογράφηση».
Επιστρέφοντας στα της υπουργικής του θητείας τόνισε ότι «Άσκησα τα καθήκοντά μου υποδειγματικά με γνώμονα μόνο το δημόσιο συμφέρον. Ότι έχω κάνει στη ζωή μου το έχω κάνει με σκληρή δουλειά. Ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό για παράνομες πράξεις. Έχω βγει και χρεωμένος από την πολιτική. Ποτέ δε συνάντησα ποτέ κανέναν από την εταιρεία. Ο Φρουζής ήρθε ως πρόεδρος του ΣΦΕ στο υπουργείο. Ποτέ κατά μόνας, ποτέ δεν είχα επικοινωνία μαζί του».
Παπαγγελόπουλος: Απειλούνται ευθέως μάρτυρες και Τσίπρας για τη Novartis – Κόντρα με Γεωργιάδη
Το αδίκημα της δωροδοκίας δεν έχει παραγραφεί, τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξαπέλυσε και προσωπική επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας «Τι εννοεί όταν λέει ότι θα μας πάει μέχρι τέλους; Ελπίζω να μην εννοεί τη φυσική μας εξόντωση».
«Τώρα που το σκέφτομαι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να μιλήσει και με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για να ζητήσει από το FBI να σταματήσει την έρευνα» πρόσθεσε.
Όπως είπε, απειλούνται μάρτυρες, δικαστικοί ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis.
Μάλιστα, σημειώθηκε και κόντρα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τα λεγόμενα του κ. Παπαγελόπουλου.
«Να μου μιλάτε στον πληθυντικό και να μην κάνετε σόου» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Η συζήτηση αναμένεται να εξελιχθεί σε «μάχη» των πολιτικών αρχηγών.
Απορρίφθηκε το αίτημα για μια κάλπη
Tο αίτημα να στηθεί μια κάλπη απέρριψε κατά πλειοψηφία το πρωί της Τετάρτης η Βουλή. Προηγήθηκε ψηφοφορία δι’ εγέρσεως.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου είπε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις για να τονίσει ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.
Όσο για τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.
Επεισόδιο ανάμεσα σε Χριστοδουλοπούλου – Αθανασίου

Μια φράση της προεδρεύουσας Τασίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε τη ... μήνιν του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπου Αθανασίου.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου ακούστηκε να λέει «άει στο διάολο» με χαμηλωμένο μικρόφωνο, μετά από κόντρα που είχε με το βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου.
«Κύριε Αθανασίου τα νομικά αφήστε τα λοιπόν. Θέλετε να μιλήσετε νομικά, πολιτικά» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου ενώ προήδρευε της διαδικασίας.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου αρχικά αρνήθηκε ότι έκανε το σχόλιο και μετά είπε ότι θα διαγραφεί από τα πρακτικά.
Βούτσης: Η απόφαση για δέκα κάλπες είναι επί της ουσίας
Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών», είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως.
Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι, τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας, διευκρίνισε.
«Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Μαντάς: Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα 
«Δεν θα είχαμε αυτή τη συζήτηση, αν δεν υπήρχε το άρθρο 86 του Συντάγματος που περιγράφει τις διαδικασίες. Οι ευθύνες έχουν υπογραφές και ονοματεπώνυμα» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς στη συζήτηση για την Novartis και πρόσθεσε ότι η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ισοδυναμεί με έγκληση και όχι με κατηγορητήριο.
«Θα μπορούσαμε να δούμε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο, με τα ονόματα όμως» είπε ο κ. Μαντάς και πρόσθεσε ότι κανένα διαδικαστικό τερτίπι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Κουτσούκος: Να στηθούν 12 κάλπες
Προανακριτική Επιτροπή για όλους και για όλα, με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες, ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο κ. Κουτσούκος ζήτησε να στηθούν 12 κάλπες, και για τους Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό. Οι δύο ομιλητές στήριξαν το επιχείρημά τους στο ότι στην πρόταση, δεν περιγράφονται ορισμένα αδικήματα ενώ άλλα θεωρούνται παραγεγραμμένα χωρίς καν να αναφέρονται, ενώ επιπλέον «λείπουν πρόσωπα», όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος αναφέρεται ως ΚΠ «λες και ο υπουργός Υγείας είναι ανήλικο».
Βορίδης: Μία κάλπη, όχι δέκα 
«Ο κ. Κουρουμπλής είναι εμπλεκόμενος; Γιατί δεν έχουμε 11 κάλπες; Δεν έχουμε, γιατί για τον κ. Κουρουμπλή η πρόταση είναι πρόταση συγκάλυψης» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εντάσσεται στη «σκευωρία», μέρος της οποίας είναι «τρεις κουκουλοφόροι μάρτυρες» και γι΄αυτό στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν διατυπώνονται συγκεκριμένες κατηγορίες.
Συνεπώς, είπε ο Μάκης Βορίδης, πρέπει να στηθεί μια κάλπη περί της αρμοδιότητας της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Παφίλης: Να βγουν οι κουκούλες
Τη θέση πως πρέπει «να διεξαχθεί έρευνα για όλα τα πρόσωπα και για όλα τα αδικήματα» στην υπόθεση της Novartis εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
«Η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί μέχρι τέλους και να μην καταλήξει σαν την υπόθεση Παπαντωνίου. Ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, θα γίνει κανονική διαδικασία. Οι κουκούλες θα πρέπει να βγουν. Θα κληθούν μάρτυρες. Αν στην πορεία προκύψουν και άλλα πρόσωπα θα διευρυνθεί η έρευνα. Αν έχετε σκοπό να πάτε να κλείσετε την υπόθεση άρον άρον, εμείς σε τέτοιο θέατρο συμμετοχή δεν θα έχουμε» είπε ο κ. Παφίλης, σημειώνοντας ότι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα πρέπει να εξετάσει όλα τα αδικήματα, ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί, διότι ο λαός πρέπει να μάθει ότι το φάρμακο εντάσσεται στον τζόγο της αγοράς και ότι η ζωή του βρίσκεται στα χέρια των πολυεθνικών.
Δένδιας: Η Ολομέλεια να αποφασίσει για μια κάλπη
Τη θέση της ΝΔ πως «Η Ολομέλεια της Βουλής, ως κυρίαρχο όργανο, θα πρέπει να αποφασίσει για μια κάλπη που θα αφορά τη σύσταση ή όχι ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis» εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
«Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων δεν δεσμεύει την Ολομέλεια» είπε ο Νίκος Δένδιας, για να προσθέσει ότι στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης δεν υπάρχει εξειδίκευση κατά πρόσωπο και άρα «η απόφαση της Διάσκεψης είναι απολύτως λανθασμένη».
«Αυτή η πρόταση, όπως εισάγεται, δεν αντέχει σε καμία λογική και αγγίζει τα όρια της προσωπικής συκοφάντησης» είπε ο Νίκος Δένδιας και αναρωτήθηκε αν από την έρευνα που διενεργεί η Δικαιοσύνη προκύψουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα, τι θα κάνει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Γι’ αυτό, όπως υποστήριξε, πρέπει να στηθεί μια και μόνη κάλπη. Σημείωσε, ακόμη, ότι η κυβερνητική πλειοψηφία προσπαθεί να αμνηστεύσει τυχόν ευθύνες του Π. Κουρουμπλή και γι΄αυτό δεν πρότεινε 11 κάλπες, αλλά 10.
«Η σημερινή διαδικασία είναι μια θλιβερή διαδικασία και το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η Ολομέλεια για να προστατεύσει το κύρος του κοινοβουλίου είναι να λάβει απόφαση για μια κάλπη» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι γίνεται προσπάθεια να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, προειδοποιώντας ότι η ΝΔ θα επιδείξει εντονότατη αντίδραση αν η κυβερνητική πλειοψηφία επιμείνει στην πρότασή της.
Μάχη αρχηγών και εντυπώσεων
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται, σε συνέχεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη εβδομάδα, να αναφερθεί στην ουσία της υπόθεσης, δηλαδή στην αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και στην ειδική μεταχείριση συγκεκριμένων εταιρειών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, θα υποστηρίξει ότι υπήρχαν προνομιακές σχέσεις πολιτικών προσώπων με υψηλόβαθμα στελέχη φαρμακευτικών βιομηχανιών. Ειδικά για τη ΝΔ, αναμένεται να πραγματοποιήσει επίθεση και να απαντήσει στις αιτιάσεις της περί σκευωρίας, καταλογίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση προσπάθεια τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.