Απάντηση στην τουρκική Navtex που δέσμευσε παρανόμως ζώνες της κυπριακής ΑΟΖ για ασκήσεις μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου, προκαλώντας έτσι τη διακοπή της πορείας του γεωτρύπανου Saipem 12000 της ιταλικής ENI, δίνει η Κύπρος, με δική της Navtex.
Το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας δέσμευσε περιοχή ευθύνης της Κύπρου που περιλαμβάνει και μέρος των τεμαχίων 3 και 13 της ΑΟΖ, για άσκηση με πραγματικά πυρά για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου κατά τις απογευματινές ώρες.
Η Navtex της Κύπρου, φαίνεται πως δεν είναι άσχετη με την παρουσία ιταλικής φρεγάτας στην περιοχή. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημείωσε πως «έχουν εκδοθεί δύο Navtex, η μία κατά παράκληση της UNIFIL, ενώ η άλλη αφορά τη ρωσική κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Μελετών, Χρίστος Ιακώβου, χαρακτήρισε την κυπριακή ενέργεια «δείγμα αντίδρασης στο διπλωματικό παρασκήνιο» ενώ απαντώντας σχετικά με το γιατί η Τουρκία προκαλεί αυτή την περίοδο, σημείωσε τρεις λόγους.
Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, είναι ότι οι ενδείξεις για την ποσότητα του φυσικού αερίου φαίνεται να το καθιστούν εμπορεύσιμο.
Ο δεύτερος είναι οι τριμερείς συνεργασίες στις οποίες προέβη η Κύπρος, οι οποίες δημιουργούν ένα ενεργειακό μπλοκ με την Τουρκία να μένει έξω.
Ο τρίτος είναι ότι η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να κλιμακώσει την προκλητικότητά της, καθώς το τεμάχιο 3 βρίσκεται κοντά στα κατεχόμενα.
Αντίδραση και από τη Ρωσία
«H Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω κορύφωση της έντασης», μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi.
Απαντώντας σε σχετική γραπτή ερώτηση του Agi, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, τονίζει: «Θεωρούμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να μην προχωρήσουν σε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των εντάσεων που ήδη υφίστανται στην ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκοντας την κατάσταση στην περιοχή. Ελπίζουμε οι ενδιαφερόμενες χώρες να δράσουν σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ζητάμε από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αναζητήσουν αποκλειστικά και μόνον ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.