Εκδήλωση μνήμης και τιμής στις γυναίκες θύματα της Γερμανικής Κατοχής στο χωριό  Καλή Συκιά Ρεθύμνου, πραγματοποίησε ο Δήμος Ιλίου, σε συνεργασία με την Ένωση Κρητών Ιλίου, με την προβολή του αποκαλυπτικού ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πυρπόληση των γυναικών στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου από Γερμανούς» των δημοσιογράφων ερευνητών Γιάννη Κανελλάκη και Μανώλη Παντινάκη, σε σκηνοθεσία Τάσου Μπιρσίμ, την Κυριακή 11 Μαρτίου 2018, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχιακού Μεγάρου «Βασίλειος Κουκουβίνος».

Το ντοκιμαντέρ έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει θετικές κριτικές για την ιστορική του αξία, αφού έφερε στο φως μια πρωτοφανή θηριωδία που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κατοχής, η οποία δεν έχει τύχει της ανάλογης αναγνώρισης και τιμής από την πολιτεία.
Συγκινητική στιγμή στην εκδήλωση αποτέλεσε η ζωντανή μαρτυρία της κυρίας Κωστάκη, μίας εκ των επιζώντων γυναικών, η οποία διηγήθηκε τα γεγονότα που συνέβησαν στις 6 Οκτωβρίου 1943, όταν μπροστά στα μάτια της πυρπόλησαν τη μητέρα της, μέσα στο φλεγόμενο σπίτι της. 

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος:
«Η πυρπόληση των γυναικών στην Καλή Συκιά Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια της κατοχής είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο η πολιτεία οφείλει να αναδείξει και να αναγνωρίσει. 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ένωση Κρητών Ιλίου για τη συνεργασία στη διοργάνωση αυτής της συγκινητικής εκδήλωσης τιμής και μνήμης, καθώς επίσης, να συγχαρώ τον Γιάννη Κανελλάκη και τον Μανώλη Παντινάκη για την έρευνά τους και το ιστορικής αξίας ντοκιμαντέρ που δημιούργησαν, αποκαλύπτοντας μια άγνωστη και αιματοβαμμένη πτυχή της ιστορίας μας.»

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.