Αποτέλεσμα εικόνας για ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ REAL FM
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλημερίζω αμέσως τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλώς ορίσατε κύριε Πρόεδρε.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου, σε εσάς και στους ακροατές σας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε που είστε εδώ, στο στούντιο του Real Fm και νομίζω ότι η σημερινή συνέντευξη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον,  καθώς θα δεχθούμε και ερωτήσεις από τους ακροατές μας, που θα μας στέλνουν εδώ με mail τα ερωτήματά τους, τις σκέψεις τους, τις παρατηρήσεις τους. Θα ξεκινήσω με ένα θέμα που είναι κατ’ εξοχήν το θέμα της επικαιρότητας. Θα ξεκινήσω με το θέμα της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης. Χθες, είχαμε άλλη μία περίπτωση που μας σόκαρε. Μιλώ για την επίθεση με πυροβόλα όπλα εναντίον ενός πενηνταδυάχρονου επιχειρηματία, εδώ στην Κηφισιά. Και υπήρξε ένα πραγματικό σοκ για την κοινή γνώμη αυτή η ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία ασκεί σε υψηλούς τόνους κριτική στην Κυβέρνηση για τα θέματα της ασφάλειας και θέλω να σας ρωτήσω αν έχει περιθώρια να κάνει κάτι καλύτερο μια επόμενη Κυβέρνηση, από αυτό που συμβαίνει σήμερα. Με την έννοια ότι ξέρουμε όλοι μας ότι και οι πόροι απουσιάζουν και δυστυχώς είμαστε σε μια περίοδο που το έγκλημα έχει αλλάξει μορφή. Έχει αγριέψει.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Επιτρέψτε μου, κ. Χατζηνικολάου, να ξεκινήσω εκφράζοντας τον αποτροπιασμό μου για την άγρια χθεσινή επίθεση στην Κηφισιά και την απόλυτη συμπαράστασή μου στον συμπολίτη μας, ο οποίος δοκιμάζεται και δίνει, αυτές τις ώρες, την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του.  Να εκφράσω, επίσης, και τη δημόσια αγανάκτησή μου για τη δήλωση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος περιορίστηκε στο να περιγράψει μία κατάσταση, χωρίς -για άλλη μία φορά- να αναλάβει τις δικές του προσωπικές ευθύνες. Η αλήθεια, κ. Χατζηνικολάου, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει τα ζητήματα ασφάλειας, εδώ και πολύ καιρό, ανταποκρινόμενη  σε μια πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα οι συμπολίτες μας, όπου και αν κατοικούν, από την Κηφισιά μέχρι τη Σαλαμίνα -δεν το λέω τυχαία, χθες είχαμε ένα περιστατικό στη Σαλαμίνα- και από το Μενίδι μέχρι την Αγία Παρασκευή και από την Κρήτη μέχρι τα βόρεια σύνορά μας, αισθάνονται ανασφαλείς. Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση Δημοκρατίας και η πρώτη υποχρέωση του Κράτους  απέναντι στους πολίτες του. Και η Κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό έχει αποτύχει. Και εξηγώ γιατί έχει αποτύχει: Όχι μόνο γιατί το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και διότι ο ΣΥΡΙΖΑ και δια του αρμόδιου Υπουργού, έχει μία χαλαρή αντιμετώπιση της ίδιας της έννοιας της αστυνόμευσης. Το βλέπουμε σε όλα τα επίπεδα: Κατάργηση της ομάδος ΔΕΛΤΑ. Λιγότερη παρουσία της αστυνομίας στις γειτονιές. Απόλυτη ανοχή -και θέλω να το τονίσω αυτό- για το τι συμβαίνει σήμερα στον Κορυδαλλό και στις άλλες φυλακές. Γιατί, μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ποινικού εγκλήματος συντονίζεται σήμερα μέσα από τις φυλακές. Επομένως, με τους ίδιους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας και με περισσότερη πολιτική βούληση και με μία αναδιάταξη των δυνάμεων της αστυνομίας, είναι βέβαιο ότι μπορούμε να πετύχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όπως πετύχαμε και την εποχή που κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, που η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, τουλάχιστον, ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που είναι σήμερα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ένα μεγάλο ερώτημα των ημερών, με αφορμή την εγκληματικότητα, την αυξημένη εγκληματικότητα, είναι το ερώτημα αν ο πολίτης έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα και αν η λύση θα μπορούσε να είναι η οπλοκατοχή. Πρέπει να πω, μάλιστα, ότι λίγο πριν στην εκπομπή των συναδέλφων, του Καμπουράκη και του Λυριτζή, την πρωινή μας εκπομπή στο Real FM, o βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είπε ότι ίσως πρέπει να γίνονται και μαθήματα πολεμικών τεχνών πλέον στους ανθρώπους για να μπορούν να αμύνονται στα σπίτια τους. Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα της αυτοάμυνας. Έχουμε το πρόσφατο περιστατικό του ογδονταοκτάχρονου ο οποίος πυροβόλησε τους εισβολείς στο σπίτι του και εσύρθη με χειροπέδες στα δικαστήρια. Και γενικότερα πώς θα μπορούσε να οργανωθεί αυτό το θέμα της αυτοάμυνας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, άλλο αυτοάμυνα και άλλο αυτοδικία, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο ποινικός κώδικας στα άρθρα 22 έως 24 καθορίζει το πλαίσιο της νόμιμης άμυνας. Ενδεχομένως αυτό το πλαίσιο να χρήζει μίας επικαιροποίησης έτσι ώστε να μην έχουμε ακραία περιστατικά. Και αναφέρομαι στο ακραίο, όχι ως προς το γεγονός ότι ένας πολίτης αμύνθηκε, αλλά στην αντιμετώπιση αυτού του συμπολίτη μας, η οποία θεωρώ ότι ήταν ακραία και απαράδεκτη. Από την άλλη, όμως, θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Είναι η δουλειά της αστυνομίας και του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες και δεν υπάρχει τίποτα πιο επικίνδυνο από το να τραβήξει κανείς όπλο και να μην ξέρει ή να μην είναι αποφασισμένος να το χρησιμοποιήσει. Το λέω αυτό διότι δεν ξέρουμε ποτέ σε μία ληστεία ποιον έχουμε απέναντί μας. Ένα, λοιπόν, είναι η νομική κατοχύρωση του δικαιώματος της αυτοάμυνας. Και είναι κάτι τελείως διαφορετικό να προτρέπουμε τους πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα κινηθώ σε αυτή τη λογική. Είμαι πάρα, πάρα πολύ ξεκάθαρος: Είναι δουλειά της αστυνομίας και του Κράτους να προστατεύσει τους πολίτες. Από την άλλη, εάν το πλαίσιο για την αυτοάμυνα -το τονίζω- όχι την αυτοδικία, χρήζει μίας επικαιροποίησης, αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το δούμε. Αλλά σε καμία -σε καμία απολύτως περίπτωση- δεν θα προέτρεπα τους πολίτες, όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρούς ποινικούς και με πολύ δύσκολες καταστάσεις, να αισθάνονται ότι μπορούν να χειριστούν αυτές τις δύσκολες καταστάσεις παίρνοντας οι ίδιοι το νόμο στα χέρια τους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, θέλω να έρθω σε ένα άλλο μεγάλο θέμα των ημερών. Θέλω να μπούμε, σιγά-σιγά, στα εθνικά θέματα. Καταρχήν, να πω για τους φίλους και τις φίλες που μας ακούν ότι όσοι είστε στο σπίτι και έχετε αυτή τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε και εικόνα μέσω του Internet, η εκπομπή μας μεταδίδεται σήμερα και με εικόνα και από το real.gr και από το enikos.gr, μπείτε να δείτε τη συνέντευξη, να μπείτε στο studio, δηλαδή μαζί μας.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είμαστε και πιο χαλαροί. Θα δουν οι συμπολίτες μας. Δεν φοράμε σακάκια, δεν φοράμε γραβάτες, έχουμε σηκώσει και τα μανίκια μας.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, είμαστε σε ραδιοφωνική ατμόσφαιρα. Τώρα, κ. Πρόεδρε, έρχομαι στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης. Ένα θέμα που απασχολεί όλη την ελληνική κοινωνία. Θέλω να σας ρωτήσω εάν εσείς θα το χειριζόσαστε διαφορετικά ή όχι στην περίπτωση που ήσαστε στην Κυβέρνηση. Τι θα κάνατε; Και αν έχει δίκιο, κατά τη γνώμη σας, ο Υπουργός Άμυνας που μίλησε εξ αρχής για ομηρία;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς, δεν θα είχα ποτέ Υπουργό Εθνικής Άμυνας τον κύριο Καμμένο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βαρύ αυτό, γιατί το λέτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Γιατί θεωρώ ότι ο κ. Καμμένος δεν είναι απλά ανίκανος, είναι και επικίνδυνος σήμερα για τα εθνικά θέματα. Δεν φαίνεται να υπηρετεί κάποια κεντρική γραμμή, δεν ελέγχει αυτά τα οποία λέει, ασκεί εξωτερική πολιτική, που δεν είναι η αρμοδιότητά του, με αποκλειστικό γνώμονα την εσωτερική κατανάλωση. Ρίχνει αχρείαστα λάδι στη φωτιά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λέτε για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι μόνο. Δεν το λέω μόνο για τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του. Το λέω για τη συνολική του συμπεριφορά. Έχω στηλιτεύσει πολλές φορές και το στιλ του, τις στολές παραλλαγής και άλλες γραφικότητες. Μόνο που σήμερα τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και από τη γραφικότητα έχουμε περάσει σε ένα άλλο επίπεδο κινδύνου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, στολή παραλλαγής έχουν φορέσει πολλοί Υπουργοί κατά καιρούς.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι τουλάχιστον επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι, απαντώντας στον κύριο Ερντογάν με τον τρόπο που ενδεχομένως αυτός θα ήθελε,  πετυχαίνουν τη συσπείρωση γύρω από μία παραπαίουσα Κυβέρνηση. Ο Καμμένος δεν εξυπηρετεί σήμερα τα εθνικά συμφέροντα με τη συμπεριφορά του. Ο Τσίπρας, προφανώς επειδή είναι δεμένοι χειροπόδαρα, δεν μπορεί να τον απομακρύνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι μένει σε αυτή την κρίσιμη θέση ένας άνθρωπος ο οποίος ξεκάθαρα δεν μπορεί να ελέγξει αυτά τα οποία λέει. Και αν μπορούσα, αν μη τι άλλο, να κάνω μια σύσταση είναι να μιλάει λιγότερο και να ασχολείται περισσότερο με την αρμοδιότητά του, που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων. Με ρωτήσατε πριν τι διαφορετικό θα έκανα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, αλλά επίσης σας ρώτησα αν θεωρείτε ότι είναι σε ομηρία οι δυο Έλληνες αξιωματικοί όπως είχε πει ο κύριος Καμμένος από την πρώτη στιγμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι λέξεις. Από την πρώτη στιγμή εμείς ήμασταν αυτοί που αναδείξαμε τη σοβαρότητα του περιστατικού, όταν ο ίδιος ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ένα συνηθισμένο διμερές συμβάν. Αυτό, λοιπόν, το οποίο θα είχα κάνει διαφορετικά θα ήταν καταρχάς να μην  υποτιμήσω τη σημασία του περιστατικού. Πράγματι, είναι σοβαρό περιστατικό. Θα είχα από την πρώτη στιγμή κινητοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας, έτσι ώστε να έχω την απαραίτητη υποστήριξη στη διεκδίκηση του αυτονόητου, που δεν είναι άλλο από την επιστροφή των δύο αξιωματικών άμεσα. Διότι δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο και δεν δικαιολογείται η κράτησή τους σε μια φυλακή ύψιστης ασφάλειας. Σας θυμίζω ότι όλα αυτά ο κ. Τσίπρας τα έκανε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και αφού διαπίστωσε ότι το πράγμα έχει ξεφύγει από τον έλεγχό του. Και κάτι ακόμα: Θέλω να αναλογιστείτε, κ. Χατζηνικολάου, πως αισθάνθηκαν οι γονείς, τους οποίους είχα την ευκαιρία -δεν έχω μιλήσει για αυτό μέχρι σήμερα- σε μια συναισθηματικά φορτισμένη συνάντηση να τους δω, όταν επισκέφτηκα την Ορεστιάδα. Πώς αισθάνονται σήμερα αυτοί οι γονείς και ειδικά αυτές οι δυο μανάδες όταν ακούν τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να λέει ότι οι δυο στρατιώτες μας θα μείνουν σε φυλακές ενδεχομένως για 15 χρόνια. Τους σκέφτηκε αυτούς τους γονείς;  Δηλαδή με πόση απερισκεψία μπορεί να μιλάει ο κ. Καμμένος μόνο και μόνο για να ενισχύσει τη δική του προσωπική εικόνα, ως κάποιος ο οποίος δήθεν υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, χθες χαρακτήρισε τον Ερντογάν τρελό. Και είπε, επίσης, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κινείται με έναν τρόπο που δεν αξίζει να του απαντήσεις, που είναι εκτός λογικής, ότι έχει υπερβεί κάθε όριο. Πώς κρίνετε τη δήλωση αυτή, συμφωνείτε;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παντελώς άστοχη.  Είναι μια δήλωση η οποία σήμερα ρίχνει περιττό λάδι στη φωτιά. Εάν η Τουρκία έχει πραγματικά σκοπό να εντείνει το επίπεδο της έντασης δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να ενδίδουμε και να απαντάμε με μια φρασεολογία η οποία είναι ακόμα πιο σκληρή από αυτή που ενίοτε χρησιμοποιεί η ίδια η Τουρκία. Είναι λάθος αυτή η έκφραση, όπως ήταν λάθος και η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου που μιλούσε για σουλτάνους. Δεν χρησιμοποιείται σε επίσημες ανακοινώσεις, κ. Χατζηνικολάου, σε μια δύσκολη συγκυρία, μια τέτοια φρασεολογία. Δεν είναι υπεύθυνη στάση αυτή.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, από την άλλη πλευρά, μήπως θεωρηθεί ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Άμυνας σε μια δύσκολη στιγμή;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, κύριε Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε μια στιγμή κρίσης;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Από την πρώτη στιγμή στα θέματα τα εθνικά -και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα μου το αναγνωρίσουν όλοι, παρά μόνον ενδεχομένως οι κακοπροαίρετοι συμπολίτες- έχω τηρήσει μια υπεύθυνη στάση. Δεν χρησιμοποίησα ποτέ τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Και αν φτάνω στο σημείο να χρησιμοποιήσω τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησα σήμερα, το κάνω με πλήρη αίσθηση των όσων λέω και επειδή αντιλαμβάνομαι πλήρως ποιο είναι σήμερα το εθνικό διακύβευμα. Από την πρώτη στιγμή, δώσαμε το δικό μας αγώνα για να επιστρέψουν οι δυο αξιωματικοί στην Πατρίδα μας. Το έκανα στο εξωτερικό, το έκανα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το έκανα στο Κατάρ, το έκανα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Το οποίο -σας θυμίζω- πρώτο έβγαλε ανακοίνωση, συμπαρασύροντας με αυτόν τον τρόπο και τη Σύνοδο Κορυφής, θέτοντας το ζήτημα των δυο αξιωματικών σε πρώτη προτεραιότητα. Εγώ δεν παίζω με τα εθνικά θέματα. Γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολο, κύριε Χατζηνικολάου, σε μια κοινωνία της οποίας τα νεύρα είναι ήδη αρκετά τεντωμένα, να απευθυνθώ στα εθνικά πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων. Βλέπετε ότι δεν το κάνω και ζητώ αυτοσυγκράτηση από όλους. Και όταν λέω όλους, δεν εννοώ μόνο τους πολιτικούς. Εννοώ και τους δημοσιογράφους, εννοώ και πρωτοσέλιδα εφημερίδων τα οποία μας παρουσιάζουν περίπου στα όρια πολέμου με την Τουρκία. Ούτε αυτά είναι χρήσιμα. Έχουμε τουριστική περίοδο, η οποία έρχεται μπροστά μας. Υπάρχει πράγματι μια αυξημένη ένταση, δεν την υποτιμώ. Από την άλλη, λέω ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε και ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση και ενότητα. Φοβάμαι ότι και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά σήμερα η Κυβέρνηση δεν τα διαθέτει. Καταρχάς δεν διαθέτει εσωτερική ενότητα, να το τονίσω αυτό. Είναι μια Κυβέρνηση -φαντάζομαι θα με ρωτήσετε στη συνέχεια και για το Σκοπιανό- όπου ο καθένας έχει τη δική του ατομική στρατηγική. Και όπου ο κύριος Τσίπρας είναι ένας αδύναμος Πρωθυπουργός ο οποίος, μη μπορώντας να χειριστεί τον κ. Καμμένο και να τον αντικαταστήσει όπως θα έπρεπε να κάνει χθες, τον κρατάει στη θέση του, με αποτέλεσμα να μπλέκουμε σε αυτή τη διελκυστίνδα, την οποία μόλις περιέγραψα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, μιλήσατε για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεστε στα εθνικά θέματα. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί δεν δεχθήκατε να δείτε τον Υπουργό Εξωτερικών να σας ενημερώσει για το Σκοπιανό;  Οι άλλοι Αρχηγοί που τον δέχτηκαν δεν αντιλαμβάνονται το θεσμικό τους ρόλο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κύριος Κοτζιάς επικοινώνησε, με ένα SMS, με τον αρμόδιο Τομεάρχη μας, με τρόπο τον οποίο θεωρώ και αρκετά απρεπή επιτρέψτε μου. Ο ίδιος προσδιόρισε το πλαίσιο των επαφών. Δεν έχω αρνηθεί ποτέ καμία επίσημη ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό. Ενημερώνομαι από τον Πρωθυπουργό της χώρας. Σας διαβεβαιώνω ο κύριος Κουμουτσάκος είναι ένας εξαιρετικός συνάδελφος και θα με ενημερώσει με απόλυτη λεπτομέρεια για αυτά τα οποία θα του πει ο κύριος Κοτζιάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, λέτε ότι η συναίνεση δεν οικοδομείται αλά καρτ. Και άρα καταλαβαίνω ότι δεν συναινείτε σε μια σύσκεψη για τα εθνικά θέματα.  Το ερώτημά μου είναι αν χρειάζεται, αυτή τη στιγμή, με την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και με ανοιχτό το Σκοπιανό μία τέτοια σύσκεψη. Και επίσης το δεύτερο ερώτημά μου για το ίδιο θέμα, είναι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα αν υπάρχουν τόσες και τέτοιας έντασης αρνήσεις; Πως θα ζητήσετε αντιστοίχως μεθαύριο, όταν η Νέα Δημοκρατία θα βρεθεί στην Κυβέρνηση, συναινέσεις; Να το πω χοντρά, κύριε Πρόεδρε, για να έχω και την απάντησή σας. Μήπως ερχόμενοι στην Αντιπολίτευση αντιγράφετε το αντιπολιτευτικό στιλ ΣΥΡΙΖΑ της προηγούμενης περιόδου;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εγώ δεν έταξα 12 δις μέτρα, κύριε Χατζηνικολάου.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Όχι, λέω ως προς τις αρνήσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ούτε υποσχέθηκα ότι ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 751 ευρώ. Ούτε υποσχέθηκα 14η σύνταξη. Ούτε υποσχέθηκα ότι θα σκίσω τα μνημόνια. Άρα, οποιαδήποτε σύγκριση με το ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, προφανώς δεν αφορά εμένα και δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία. Έρχομαι όμως σε ένα θέμα το οποίο είναι ουσιαστικό και χαίρομαι που μου θέσατε το ερώτημα. Η συναίνεση για να οικοδομηθεί χρειάζεται δύο. Και σας θυμίζω ότι, από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προσήλθα στο Μέγαρο Μαξίμου με διάθεση να βρούμε κοινό τόπο για σημαντικά ζητήματα, όπως η συνταγματική αναθεώρηση. Θα επανέλθω στο θέμα αυτό στη συνέχεια. Ποια ήταν η απάντηση του κυρίου Τσίπρα συνολικά σε όλη αυτήν την προσπάθεια; Μία ανελέητη λασπομαχία. Μία ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μια συστηματική στοχοποίηση των πολιτικών του αντιπάλων και των οικογενειών τους, το τονίζω και αυτό, η οποία είναι απολύτως κατευθυνόμενη από το Μαξίμου και από τα υπόγειά του. Άρα, η δημιουργία ενός κλίματος, το οποίο μόνο ενωτικό δεν είναι. Δυστυχώς, είναι άκρως διχαστικό. Έχω πει ξεκάθαρα ότι ο σκοπός μου είναι να ενώσω τους Έλληνες και να αφήσω πίσω μου αυτήν την περίοδο της ακραίας τοξικότητας. Για αυτό και βλέπετε ότι και στο δικό μου πολιτικό λόγο επιμένω να μιλάω για το δικό μου σχέδιο, για το δικό μου όραμα, για το πώς η Ελλάδα μπορεί να ανασυγκροτηθεί και να αποκτήσει μία ευημερούσα οικονομία και μία αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Γιατί αυτές είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις και είμαι πάντα ανοιχτός. Δεν υπάρχει περίπτωση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -δεν έχει τυπικά την αρμοδιότητα- ή ο Πρωθυπουργός που έχει την αρμοδιότητα, επιλέξει να ζητήσει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τη Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς, κύριε Χατζηνικολάου, και θα προσέλθω, όπως προσήλθα πάντα σε κάθε ενημέρωση την οποία ζητούσε ο Πρωθυπουργός. Αλλά θέλω να σας θυμίσω τι είπε ο Πρωθυπουργός στην τελευταία συνομιλία που είχαμε στη Βουλή, όταν υποτιμητικά αντιμετώπισε την παρουσία του στη Βουλή, λέγοντάς μας περίπου ότι χάνει το χρόνο του μιλώντας στον αρχηγό της Αντιπολίτευσης και φυσικά δια του Κοινοβουλίου στον Ελληνικό λαό. Άρα, η συναίνεση η οποία είναι απαραίτητη -επιμένω σε αυτό- χρειάζεται δύο. Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία διάθεση να πετύχει κανενός είδους συναίνεση. Το αντίθετο. Επιλέγει -και φοβάμαι ότι θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές- να πολώσει, να διχάσει σε μία απελπισμένη προσπάθεια να συγκρατήσει την εκλογική του κατάρρευση. Προφανώς και είναι χρέος μας και χρέος μου να υπερασπιστώ, όχι μόνο τη δική μου τιμή, αλλά και την αξιοπρέπεια της Παράταξης. Όμως δεν πρόκειται να τον ακολουθήσω στην ένταση του τοξικού λόγου και θα επιμένω να μιλάω για τα μεγάλα προβλήματα των πολιτών και να μιλάω θετικά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, ωστόσο για παράδειγμα στο Σκοπιανό εσείς στο παρελθόν, στο πρόσφατο παρελθόν, είχατε τοποθετηθεί υπέρ της σύνθετης ονομασίας. Τι άλλαξε από τότε; Γιατί σήμερα δεν συνοδοιπορείτε με την Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να πάρουμε, κύριε Χατζηνικολάου, τα πράγματα από την αρχή. Τι έκανε ο κύριος Τσίπρας όταν φάνηκε πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας επίλυσης του ζητήματος αυτού; Μήπως ενημέρωσε τους Αρχηγούς των Κομμάτων; Μήπως επιδίωξε μία συζήτηση στη Βουλή για να διαμορφώσει μία εθνική θέση; Μήπως εξήγησε γιατί στο ζήτημα αυτό δεν πρέπει να διχαζόμαστε, αλλά πρέπει να πάμε ενωμένοι; Χρησιμοποίησε το ζήτημα αυτό για να διχάσει την Αντιπολίτευση. Κινήθηκε με όρους μυστικής διπλωματίας και μας ενημέρωσε μόνο εκ των υστέρων. Δεν έκανε, όμως, μόνο αυτό. Δεν σεβάστηκε ούτε τις δικαιολογημένες -θα πω- ευαισθησίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, που μετά από 8 χρόνια κρίσης βλέπει τα εθνικά ζητήματα μέσα από μία αίσθηση αναζήτησης εθνικής υπερηφάνειας. Τους περιφρόνησε αυτούς τους ανθρώπους. Όσους διαδήλωσαν στα συλλαλητήρια τους χαρακτήρισε είτε ακροδεξιούς, είτε γραφικούς. Με άλλα λόγια δίχασε την κοινωνία. Εμείς, από την πρώτη στιγμή, τι είπαμε; Βάλαμε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Είπαμε, δεν μας αφορά μόνο το ζήτημα του ονόματος. Μας αφορά το ζήτημα του Συντάγματος. Κυρίως μας αφορούν τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και της ταυτότητας των γειτόνων μας. Να ξεκινήσουμε, λοιπόν, με αυτά τα ζητήματα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν λέει κάτι διαφορετικό η Κυβέρνηση σε αυτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση δεν έλεγε αυτά. Η Κυβέρνηση ξεκίνησε, μιλώντας μόνο για το όνομα. Εάν στην πορεία άλλαξε γραμμή και προσήλθε στη δική μας θέση για συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαία, αλλά όχι ικανή -το τονίζω- ως αναγκαία όμως συνθήκη για να προχωρήσουνε παραπάνω στις διαπραγματεύσεις, αυτό είναι επειδή εμείς βάλαμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα του Συντάγματος ως αναγκαία προϋπόθεση. Και αντιληφθήκαμε και κάτι το οποίο νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβάνονται σήμερα: Ότι τα Σκόπια καίγονται πιο πολύ από εμάς για να λύσουμε το θέμα.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μία συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει σύνθετο όνομα με χρήση του όρου Μακεδονία και αλλαγή των συνταγματικών άρθρων εκείνων που συνδέονται με αλυτρωτικές διαθέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Να μιλήσουμε, να πετύχουμε μια συμφωνία, αλλά δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς, διχάζοντας τους Έλληνες.  

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το ερώτημα είναι απλό: Εάν η Κυβέρνηση φέρει στη Βουλή μια συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει σύνθετο όνομα με χρήση του όρου Μακεδονία και αλλαγή των συνταγματικών άρθρων εκείνων που συνδέονται με αλυτρωτικές διαθέσεις, η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Δεν έχω, κύριε Χατζηνικολάου, προεξοφλήσει τη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά θέλω αυτή τη στιγμή να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, ότι η Κυβέρνηση πάνω στο ζήτημα αυτό, δυστυχώς, δίχασε την ελληνική κοινωνία και δημιούργησε ένα υπόστρωμα στην ελληνική κοινή γνώμη το οποίο καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία. Όμως, σας προσδιόρισα, με απόλυτη σαφήνεια, ποιο είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως θα την έκανα εγώ εάν ήμουν αρμόδιος, αν τη χειριζόμουν εγώ. Από εκεί και πέρα, επιφυλασσόμαστε να δούμε αν και τι θα φέρει η Κυβέρνηση.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύπρος. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα των κοιτασμάτων, στο θέμα των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ; Πως βλέπετε τις συζητήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί; Και αν πιστεύετε ότι στο βάθος όλης αυτής της έντασης που ζούμε τον τελευταίο καιρό με τους Τούρκους υπάρχει το θέμα του ορυκτού πλούτου και της εκμετάλλευσής του.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και υπάρχει. Οποιαδήποτε παρέμβαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί με εκκωφαντικό τρόπο από τη διεθνή κοινότητα. Από εκεί και πέρα, ο κύριος Αναστασιάδης, με μεγάλη γενναιότητα, έχει πει ότι ο ορυκτός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκει σε όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Και έχει μάλιστα επεξεργαστεί και σκέψεις για τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, που είναι κάτι το οποίο συνηθίζεται σε χώρες οι οποίες ανακαλύπτουν ορυκτό πλούτο. Από το οποίο ταμείο τελικά θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες, ελπίζουμε, μιας επανενωμένης Κύπρου. Να χρησιμοποιεί όμως ο κύριος Ερντογάν το ζήτημα αυτό για να εκβιάσει την Κύπρο ή την Ελλάδα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως -όπως το αντιλαμβάνεται αυτός- από μια θέση μειονεκτική, δεν είναι απλά μεγάλο λάθος όπως σας είπα. Είναι μια απαράδεκτη πρακτική, η οποία πρέπει να καταδικαστεί. Από εκεί και πέρα, χαιρετίζω το γεγονός ότι ο κύριος Αναστασιάδης συνομιλεί και πάλι με τον κύριο Ακιντζί. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον Κύπριο Πρόεδρο. Πιστεύω ότι και μετά την επανεκλογή του -η οποία ήταν, πιστεύω, και μια ψήφος εμπιστοσύνης στην οικονομική πολιτική που ακολούθησε η Κύπρος και η οποία έβγαλε την Κύπρο από τα Μνημόνια, όταν εμείς ακόμα είμαστε στο τρίτο και πάμε για το τέταρτο Μνημόνιο- έχοντας κερδίσει τη δεύτερη εκλογή του θα μπορέσει να στρέψει όλη του την ενέργεια στην επίλυση του μεγάλου εθνικού θέματος, τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κ. Πρόεδρε, νομίζω κλείσαμε και τον κύκλο των εθνικών θεμάτων. Σας άκουσα να λέτε ότι ακολουθεί τέταρτο Μνημόνιο μετά το τρίτο, δεν θα το αφήσω να πέσει κάτω, θα το κουβεντιάσουμε αναλυτικά στη συνέχεια. Πρέπει να πω ότι είχα πολλά μηνύματα από τη Θεσσαλονίκη και μου λένε «έχεις αργήσει ήδη να θέσεις το ζήτημα του νερού με όλη αυτή την ταλαιπωρία που περάσαμε τις τελευταίες μέρες». Θέλω να σας ρωτήσω αν στο ζήτημα του νερού πρόκειται η Νέα Δημοκρατία να πάει σε άλλες λύσεις από αυτές που σήμερα υπάρχουν. Γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι ένα debate, και μάλιστα έντονο, των τελευταίων ετών είναι το αν πρέπει οι ιδιωτικοποιήσεις να φτάσουν και στο θέμα του νερού.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς να πω, κύριε Χατζηνικολάου, και στους ακροατές μας στη Θεσσαλονίκη ότι στο ζήτημα που προέκυψε στη συμπρωτεύουσα, για άλλη μία φορά, περισσεύει η αλαζονεία και λείπει η ευθιξία. Το λέω γιατί σε μία σειρά από μεγάλες καταστροφές κανείς δεν παραιτήθηκε ποτέ. Είχαμε τόσους νεκρούς στη Μάνδρα και κανείς δεν είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Προφανώς δεν περίμενα τίποτα περισσότερο στο ζήτημα αυτής της πρωτοφανούς διακοπής της υδροδότησης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδος. Τώρα, έρχομαι στην ουσία του ερωτήματός σας. Κύριε Χατζηνικολάου, το ζήτημα που αφορά τις δημόσιες υποδομές έχει να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις υποστηρίξουμε και να τις συντηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις αυτές, όντας κρατικές, δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και - τολμώ να πω - δεν έχουν και το κίνητρο να το κάνουν. Κατά συνέπεια, είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής και θα διασφαλίζει ότι το νερό δεν θα γίνει αντικείμενο στενής οικονομικής εκμετάλλευσης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή, αλλά θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό σημαίνει και απολύσεις. Γιατί συνήθως όπου βλέπουμε να γίνονται ιδιωτικοποιήσεις έρχονται και απολύσεις για τη μείωση κόστους της λειτουργίας της επιχείρησης. Και αν σημαίνει επίσης και αύξηση τιμολογίων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Για να δούμε λίγο τι έγινε σε μία άλλη περίπτωση. Τι έγινε στον ΟΤΕ;  Την δεκαετία του ’80 θυμάστε ότι έπρεπε να περιμένουμε 5 και 10 χρόνια για να πάρουμε τηλεφωνική σύνδεση. Όταν μπήκε ιδιώτης επενδυτής στον ΟΤΕ δεν έγιναν απολύσεις. Υπήρχαν πράγματι προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όμως με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Αλλά ο ΟΤΕ σήμερα δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ πριν από 10 χρόνια. Είναι μια καινοτόμος επιχείρηση, η οποία επενδύει στις υποδομές. Κατά συνέπεια είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή συνδυάζεται αυτόματα με απολύσεις. Με τι θα συνδυάζεται όμως; Σίγουρα δεν θα συνδυάζεται με κομματικές προσλήψεις. Διότι το κίνητρο σήμερα του κυρίου Τσίπρα και όσων κυβερνούν και τοποθετούν απίθανους και άσχετους ανθρώπους στις διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων, δεν είναι πώς θα τις κάνουν πιο αποτελεσματικές προς όφελος των πολιτών. Είναι πώς θα τις χρησιμοποιήσουν για να εξυπηρετούν τα τοπικά τους ρουσφέτια. Αυτό, λοιπόν, το κίνητρο, σας διαβεβαιώνω ότι ένας ιδιώτης επενδυτής δεν θα το είχε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και η δική σας Παράταξη, κύριε Πρόεδρε, δεν έχει καλή προϊστορία στα θέματα αυτά.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να μην διαφωνήσω με αυτό, αλλά επειδή το κίνητρο υπάρχει πάντα, με  το πλαίσιο το οποίο περιγράφω, στρατηγικός επενδυτής μαζί με μία ισχυρή εποπτική Αρχή που θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν αυξήσεις στις τιμές του νερού,  ο επενδυτής θα βγάλει τα χρήματά του πρωτίστως από το γεγονός ότι θα ελέγξει την ίδια την ποιότητα του δικτύου. Ξέρετε ότι σήμερα οι διαρροές στα δίκτυά μας είναι της τάξης του 30%-40%; Ότι χάνεται δηλαδή το νερό αυτό; Χάνεται από δίκτυα τα οποία είναι παντελώς απαρχαιωμένα και τα οποία φυσικά η δημόσια επιχείρηση δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τους πόρους να μπορέσει να τα εκσυγχρονίσει. Λοιπόν, ας αφήσουμε στην άκρη όλα αυτά τα στερεότυπα. Εξάλλου παραβιάζω ανοιχτές θύρες. Εδώ η Κυβέρνηση αυτή ήταν κατά όλων των ιδιωτικοποιήσεων και είναι η πρώτη η οποία σπεύδει να πουλήσει τα πάντα. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε καμία σημαντική οικονομική μάχη επ’ αυτού. Το ερώτημα δεν είναι, λοιπόν, αν πρέπει να γίνει αυτό. Το ερώτημα είναι πώς θα γίνει με τον πιο σωστό τρόπο.  

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, μια που ανοίξαμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, να μείνω σε αυτό με άλλο ένα ερώτημα. Η Νέα Δημοκρατία μιλά διαρκώς, επίμονα, για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Θέλω να σας ρωτήσω. Πώς θα γίνει αυτό; Και σας ρωτώ διότι εδώ ακόμη και το Ελληνικό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει. Πώς θα αντιμετωπίσετε τα γραφειοκρατικά εμπόδια; Πως θα αντιμετωπίσετε τις συνεχείς παρεμβάσεις διαφόρων φορέων μέσω Δικαιοσύνης. Αρκεί η επιθυμία για αποκρατικοποιήσεις; Αρκεί το ότι το Κόμμα σας εμφανίζεται πιο φιλικό απέναντι στις ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με το ΣΥΡΙΖΑ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είναι αναγκαίο. Γιατί το λέω;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θέλω να πω, υπάρχει γραφειοκρατία και Δικαιοσύνη η οποία…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Δεν αρκεί, αλλά είναι αναγκαίο. Γιατί το λέω αυτό; Διότι τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη τα οποία ήταν και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήταν κάθετα αντίθετα με την προοπτική της αξιοποίησης του Ελληνικού. Κατά συνέπεια η Κυβέρνηση αυτή υπηρετεί μεν μία πολιτική, την οποία η ίδια μέσω στελεχών της υπονομεύει. Αυτό προφανώς στέλνει το τελείως λάθος μήνυμα και στην αγορά και στους διεθνείς επενδυτές και τελικά οδηγεί στην καθυστέρηση των επενδύσεων. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν έχω το χρόνο τώρα να το αναλύσω, για την απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των επιχειρήσεων και για τον τρόπο με τον οποίον μπορούμε, σε περίπτωση που δεν τηρούνται αποκλειστικές προθεσμίες, να δίνουμε αδειοδοτήσεις σε επίπεδο Υπουργών ή Υφυπουργών, παρακάμπτοντας τις καθυστερήσεις της δημόσιας διοίκησης, αλλά ταυτόχρονα όντας σύννομοι. Γιατί προφανώς ο νόμος, σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και προς όλους. Άρα, εμείς έχουμε και τη διάθεση και τη δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις και να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά και σήμερα κύριε Χατζηνικολάου, μιας και το συζητάμε, εταιρείες οι οποίες είναι προς αποκρατικοποίηση, καθυστερούν αυτές οι διαδικασίες. Γιατί; Διότι η Κυβέρνηση τις αντιλαμβάνεται ως μηχανές προσλήψεων. Αναφέρω συγκεκριμένο παράδειγμα: “Ελληνικά Πετρέλαια”. Οι εταιρείες αυτές είναι ή μηχανές για να γίνονται προσλήψεις περιττές ή μηχανές για να διοχετεύουν οι κυβερνώντες μέσω των διαφημιστικών τους budget, κονδύλια στα Μέσα τα οποία στηρίζουν την Κυβέρνηση. Πείτε μου ποιος επενδυτής θα έρθει να επενδύσει σε μία επιχείρηση, η οποία έχει αυτά τα χαρακτηριστικά; Προφανώς κανείς επενδυτής δεν θα θέλει να επενδύσει σε μία επιχείρηση με αυτά τα χαρακτηριστικά. Αν λοιπόν δούμε ποιο είναι το πραγματικό δημόσιο συμφέρον και ποιο  είναι αυτό; Όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα, καλές και αποτελεσματικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα επενδύουν και θα δημιουργούν θέσεις απασχόλησης, θα καταλάβετε ότι η δική μας λογική είναι τελείως διαφορετική από τη λογική της Κυβέρνησης.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, λέτε και κάτι άλλο. Λέτε ότι θα προχωρήσετε σε μείωση φόρων. Και το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Είναι αν αυτή τη μείωση φόρων μπορείτε να την κάνετε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, για την οποία τρόικα όλοι βλέπουμε ότι θα συνεχίσει να είναι κοντά μας πολλά χρόνια μετά τη λήξη των Μνημονίων.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που εμμέσως έρχεσαι στη γραμμή μου για 4ο μνημόνιο. Θα το συζητήσουμε μετά.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, θα το συζητήσουμε αυτό. Η εποπτεία είναι κάτι που ξέρουμε όλοι ότι θα συνεχιστεί. Αλλά, επίσης που θα βρείτε τα χρήματα αυτά, για να μειώσετε τους φόρους;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα απαντήσω. Πρώτον, ο κύριος Τσίπρας ακολούθησε μια πολύ συνειδητή πολιτική. Διέλυσε φορολογικά τη μεσαία τάξη, για να δημιουργήσει μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που χρειαζόταν, για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να μοιράσει επιδόματα σε αυτούς που θεωρεί εκλογική πελατεία. Γιατί κύριε Χατζηνικολάου το ’16 βγάλαμε ένα θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα, το περισσότερο μέρος του οποίου δεν πήγε στα επιδόματα, πήγε στους δανειστές μας; Βγάζουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα από αυτά που χρειαζόμαστε, διότι υπερφορολογούμε συνειδητά τη μεσαία τάξη. Είναι μία ταξική πολιτική ισοπέδωσης προς τα κάτω που πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε. Είναι η πρώτη μου παρατήρηση. Δεύτερη παρατήρηση: Υπάρχουν ακόμα και σήμερα που μιλάμε περιθώρια εξοικονόμησης των δαπανών.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως είμαστε δεσμευμένοι και μελλοντικά κύριε Πρόεδρε με υψηλά πλεονάσματα.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα έρθω σε αυτό. Υπάρχει η δυνατότητα και σήμερα, όχι ατελείωτη, αλλά έχουμε εντοπίσει δυνατότητα εξοικονόμησης δαπανών περίπου 1 δις  μέσα από εξορθολογισμό της λειτουργίας του Κράτους και πάντως μέσα από τη μη συνέχιση μιας πολιτικής που αυξάνει το κόστος του Κράτους. Έχει αυξηθεί το κόστος μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων κατά 500 εκατομμύρια. Προσλαμβάνουμε πολλούς συμβασιούχους με την προοπτική - θέλω να το πω σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι σήμερα δυστυχώς μπαίνουν σε ένα καθεστώς ομηρίας, τους κοροϊδεύει η Κυβέρνηση, τους λέει ψέματα - ότι «θα σας μονιμοποιήσω κάποια στιγμή», όταν ξέρει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δημιουργεί μία σειρά από περιττές θέσεις στο Δημόσιο. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι τμηματάρχες στο Υπουργείο Παιδείας αυξήθηκαν, από 200 στους 600.       Μα τι κάνουν όλοι αυτοί; Εγώ ήμουν ο Υπουργός που μείωσα τις θέσεις ευθύνης. Όλα αυτά είναι κόστος, το οποίο πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος από την τσέπη του. Και η τρίτη παρατήρησή μου είναι, ότι σαφώς μια φιλοαναπτυξιακή πολιτική - την οποία εμείς μπορούμε να δρομολογήσουμε - θα δημιουργήσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και κατά συνέπεια και περισσότερα έσοδα. Και θα επιμείνω πάρα πολύ εδώ, στη φορολογική συμμόρφωση. Λέω και στην επιχειρηματική κοινότητα, κύριε Χατζηνικολάου, καθαρές κουβέντες.  Θα μειώσω τη φορολογία, θα βελτιώσω το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα κάνω τη ζωή σας πιο εύκολη.  Αλλά - το λέω και σε εσάς γιατί δεν είστε μόνο δημοσιογράφος, είστε και επιχειρηματίας - τι ζητώ από εσάς; Απόλυτο σεβασμό στην εργασιακή νομοθεσία. Δεν θα κάνω καμία έκπτωση σε αυτό. Και είναι λάθος ότι η Κυβέρνηση δρομολογεί τη μείωση των προστίμων για την αδήλωτη εργασία. Θέλω να το τονίσω αυτό. Είναι λάθος αυτό το οποίο κάνει διότι δούλεψε αυτό το μέτρο, σκληρό μεν, το γνωρίζετε καλά, αλλά το μέτρο δούλεψε. Άρα, έχω την απαίτηση οι επιχειρηματίες να προσέχουν τους εργαζόμενους, να πληρώνουν τους φόρους τους, να επενδύουν στη χώρα τους και να σέβονται το περιβάλλον. Είναι μια καθαρή συμφωνία αλήθειας την οποία προτείνω στην επιχειρηματική κοινότητα και πιστεύω ότι θα την αγκαλιάσει και ο μικρός και ο μεσαίος και ο μεγάλος επιχειρηματίας. Και να πω και κάτι ακόμα: Σήμερα είμαστε σε ένα κρεσέντο κατασχέσεων.  Δεν υπάρχει περίπτωση η Εφορία να ζητά χρήμα και να μην το πάρει.  Ας κυνηγήσουμε πραγματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Έχουμε την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα να το κάνουμε σήμερα.  Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω, νομίζω είμαι ξεκάθαρος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Είστε σαφής σε αυτό. Θέλω να σας ρωτήσω γιατί μιλάτε για τέταρτο Μνημόνιο; Η Κυβέρνηση λέει ότι λήγει το τρίτο Μνημόνιο τον Αύγουστο, λέει μάλιστα ότι θα προχωρήσει στην έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς τη στήριξη κάποιας πιστοληπτικής γραμμής που θα την ανάγκαζε να πάει σε νέα συμφωνία με τους δανειστές και αυτό το επιβεβαιώνουν με δηλώσεις τους και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  Θέλω να πω μήπως αυτό είναι μια εσωτερική κριτική που δεν έχει βάση, δεν έχει ισχύ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Να δούμε τι λένε οι Ευρωπαίοι καταρχάς.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και για να δυσκολέψω την απάντηση ακόμη περισσότερο να πω ότι βεβαίως όλοι βλέπουμε και ξέρουμε ότι υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις για το ’19, το ’20 και για τη συνέχεια που κανείς υπό την ευρεία πολιτική έννοια θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει μνημονιακού τύπου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η έξοδος από το τρίτο Μνημόνιο μας οδηγεί στην είσοδο σε ένα τέταρτο. Σημαίνει ότι το τρίτο αφήνει την ουρά του, λέω εγώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Νομίζω ότι απαντήσατε μόνος σας. Πρώτον, τι λένε οι Ευρωπαίοι;  Ότι “καθαρή έξοδος” δεν υπάρχει. Είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα. Γιατί το λέω αυτό;

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το λένε αυτό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως το λένε, όλοι το λένε.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ποιος το λέει;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και ο κ. Ρέγκλιν το είπε, ο Πρόεδρος του ESM και ο Ν. Σεντένο ο νέος Πρόεδρος του Eurogroup.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Γιατί εγώ άκουσα τον Μοσκοβισί να λέει ότι είναι η έξοδος καθαρή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ο κ. Μοσκοβισί είναι ίσως ο μόνος ο οποίος υπερασπίζεται αυτή τη γραμμή ενδεχομένως για τους δικούς του λόγους, αλλά δεν λένε αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι μας διότι πολύ απλά δεν υπάρχει “καθαρή έξοδος”.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως και το ’14 που μιλούσε η Κυβέρνηση Σαμαρά για την έξοδο τότε από το δεύτερο Mνημόνιο μιλούσε για πιστοληπτική γραμμή.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά τώρα εμείς δεν μιλάμε για πιστοληπτική γραμμή και τονίζω ότι η χώρα πρέπει να διεκδικήσει...

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δημιουργούμε μαξιλάρι μόνοι ή όχι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Τι γίνεται λοιπόν;  Είναι περίπλοκο το θέμα, θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Πρώτον, η Κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει μέτρα για το ’19 και το ΄20.  Ποια μέτρα είναι αυτά;  Μειώσεις συντάξεων που ήδη έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται, επανυπολογισμός με βάση τη φόρμουλα αυτή, τη μαγική «φόρμουλα» Κατρούγκαλου. Μειώσεις συντάξεων..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Συγνώμη για τη διακοπή. Αποκλείετε να επιτύχει αποτελέσματα η Κυβέρνηση με τα οποία να ακυρώσει εντέλει αυτή τη μείωση συντάξεων; Σας το λέω γιατί άκουσα τον κ. Καμμένο για παράδειγμα, τον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, να λέει ότι δεν θα γίνει η μείωση των συντάξεων το ’19…

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Τις οποίες ψήφισε ο ίδιος.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ναι, γιατί θα πετύχουμε τέτοια αποτελέσματα το ’18 που θα τις ακυρώσουμε τις μειώσεις.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ναι, τις οποίες ψήφισε ο ίδιος. Λοιπόν, έχουμε ψηφισμένα μέτρα. Ποια είναι αυτά;  Να τα ξαναπούμε:  Μειώσεις συντάξεων, μείωση αφορολόγητου που σημαίνει ότι ένας συμπολίτης μας ο οποίος έχει σήμερα μισθό 500 ευρώ για πρώτη φορά θα πληρώσει φόρο εισοδήματος. Αυτοί είναι οι πιο αδύναμοι τους οποίους δήθεν θα προστάτευε ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος μας έχει πει πολλές φορές ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο.  Άλλος ένας ο οποίος είναι κολλημένος στην καρέκλα του. Δεν είναι μόνο ο κ. Καμμένος. Λοιπόν, από εκεί και πέρα, αυτά είναι ψηφισμένα μέτρα. Εάν ο κ. Τσίπρας πραγματικά εννοεί αυτό που λέει για “καθαρή έξοδο” να έρθει στη Βουλή να τα ξανά ψηφίσει. Τότε μόνο θα μπορεί να μιλάει για καθαρή έξοδο.  Δεν μπορεί να το κάνει διότι τα έχει υπογράψει. Άρα, τα μέτρα υπάρχουν. Τι δεν υπάρχει;  Η χρηματοδότηση.  Έχουμε τα μέτρα χωρίς τη χρηματοδότηση. Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήθελε λεφτά χωρίς Μνημόνιο, τώρα έχει Μνημόνιο χωρίς λεφτά. Έχει όλα τα μέτρα του Μνημονίου, αλλά δεν έχει τη χρηματοδότηση. Γιατί;  Γιατί η χώρα πρέπει να δανειστεί από τις αγορές. Και για να δανειστεί από τις αγορές, με λογικό επιτόκιο, πρέπει να έχει μια σοβαρή Κυβέρνηση η οποία θα πείσει τις αγορές ότι έχουμε σχέδιο για μετά το ’18.  Και εκεί είναι που αρχίζουν τα προβλήματα με τον κ. Τσίπρα, διότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Έχει αναγγείλει ότι τώρα θα ανακοινώσει αναπτυξιακό σχέδιο.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ξέρετε από πότε υπάρχει αυτή η δέσμευση;  Από το ’16. Το αναπτυξιακό σχέδιο το θέλουμε για να πείσουμε τους ευρωπαίους ότι είμαστε καλοί ή για να βάλουμε σε τάξη τα του οίκου μας, να δούμε προς τα πού πρέπει να πάει αυτή η χώρα; Ποιοι είναι οι κλάδοι τους οποίους θέλουμε να στηρίξουμε; Ποια είναι τα φορολογικά κίνητρα που θέλουμε να δώσουμε;  Όλα αυτά είναι άγνωστες έννοιες για τον κ. Τσίπρα, δεν ξέρω καν αν τις αντιλαμβάνεται, αν καταλαβαίνει, πως δουλεύει η πραγματική οικονομία. Το βέβαιο είναι ότι σχέδιο δεν υπάρχει. Διότι το μόνο μέλημα του κ. Τσίπρα είναι πώς θα μείνει λίγο παραπάνω στην εξουσία.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς έχετε σχέδιο για την επόμενη μέρα;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως και έχουμε σχέδιο και έχουμε..

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πλήρες σχέδιο;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Πληρέστατο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το οποίο θα μπορούσε να παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μα συγνώμη, εμείς αυτό κάνουμε. Θέλω να σας θυμίσω ότι μέσα από τη διαδικασία των προσυνεδρίων παρουσιάσαμε λεπτομερέστατες θέσεις συνοψίζοντας ένα κείμενο 80 σελίδων για όλα τα πεδία δημόσιας πολιτικής.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ξέρετε γιατί σας διέκοψα και έκανα την ερώτηση αυτή;  Γιατί τα μέτρα αυτά που όντως ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, θα τα βρείτε μπροστά σας και εσείς αν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές. Δηλαδή τα δημοσιονομικά όρια θα είναι πάλι προκαθορισμένα. Ξέρετε ποιο είναι το ερώτημα των Ελλήνων αν βγούμε τώρα μαζί στο δρόμο έξω και συναντήσουμε δύο τρεις φίλους το πρώτο που θα σας ρωτήσουν είναι θα έχεις περιθώρια να κάνεις πολιτική, Κυριάκο Μητσοτάκη ή τα δημοσιονομικά όρια είναι τόσο προκαθορισμένα που θα είσαι και εσύ εγκλωβισμένος σε αυτά;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Και εγώ θα ρωτούσα τους συμπολίτες μας, γιατί είναι εύλογο το ερώτημα: Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει δουλειές; Εμένα ή τον κύριο Τσίπρα; Ποιον εμπιστεύεστε πιο πολύ να παρουσιάσει ένα σχέδιο εμπροσθοβαρές το οποίο θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας; Γιατί αν δεν δημιουργήσουμε πλούτο, κ. Χατζηνικολάου, όλα τα υπόλοιπα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε. Είμαι πάρα πολύ προσεχτικός και έχω μιλήσει για την ανάγκη να επαναδιαπραγματευτούμε τα πρωτογενή πλεονάσματα, όχι αμέσως όμως. Αφού πρώτα κερδίσουμε αξιοπιστία και πείσουμε τους πιστωτές μας ότι είμαστε σοβαροί, ότι δεν ακυρώνουμε μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν γίνει και ότι έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον. Πιστεύω, υπό αυτή την προϋπόθεση, ότι οι πιστωτές μας θα μπορέσουν  να ξαναδούν το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο μας είχε εγκλωβίσει ο κ. Τσίπρας, αλλά εγώ δεν είμαι εδώ πέρα να σας πω ότι θα σκίσω τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κύριος Τσίπρας. Προσέξτε τη διαφορά. Λέω ότι αυτές οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις που δεσμεύουν τη χώρα, τις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Θα επιχειρήσω να τις συζητήσω με τους πιστωτές μας, όχι αμέσως, αλλά αφού έχω κερδίσει πρώτα την αξιοπιστία. Και αφού αποδείξω στις αγορές και στους πιστωτές μας ότι έχουμε οι ίδιοι εμείς σχέδιο για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε πλούτο και ευημερία στη χώρα για όλους τους Έλληνες. Άρα θα ζητήσω, λοιπόν, από τους συμπολίτες μας, γιατί θα γίνει αυτή η συζήτηση. Οι εκλογές θα γίνουν, όσο και αν ο κ. Τσίπρας το απεύχεται, αργά ή γρήγορα και αυτή η συζήτηση θα γίνει. Θα δώσουν οι συμπολίτες μας τρίτη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα έχοντας κάνει αυτά τα οποία έχει κάνει τα 3,5 χρόνια που κυβερνά ή μία πρώτη ευκαιρία σε εμένα και στη Νέα Δημοκρατία να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας, το οποίο είναι πολύ συγκεκριμένο, το οποίο δεν είναι στρογγυλό. Βλέπετε έχω πει αρκετά πράγματα σήμερα τα οποία έχουν γωνίες και είμαι σίγουρος ότι  προκαλούν και κάποιες αντιδράσεις. Αλλά είναι αυτά τα οποία πιστεύω, τα πιστεύω βαθιά και πιστεύω ότι μόνο εμείς σήμερα έχουμε πραγματικό σχέδιο, τη διάθεση και την πολιτική δύναμη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ένα τελευταίο ερώτημα σε αυτή την ενότητα. Θέλω να κλείσω αυτή την ενότητα με μία ερώτηση για το Δημόσιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα αυτό εμφανίζει μία θετική ατζέντα με υποσχέσεις για αναμόρφωση, με προσλήψεις. Εσείς, απέναντι, λέτε και πράγματα δυσάρεστα. Θέλω να σας ρωτήσω, καταρχήν, αν υπάρχει στην ατζέντα σας θέμα μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό. Αν θα κάνετε απολύσεις, δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων. Το έχω πει σε όλους τους τόνους.

Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να το κρατήσω το ηχητικό.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Βεβαίως. Μα δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω. Λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα απολύσεων. Υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης του Δημοσίου με λιγότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Και βέβαια περιορίζοντας και τον αριθμό των συμβασιούχων. Είμαι πολύ σαφής σε αυτό το οποίο λέω. Ποιος έχει θετική ατζέντα πραγματικά για το Δημόσιο; Καλό το ερώτημα, να το απαντήσω ευθέως. Όταν μίλησα πρώτος για την ανάγκη αξιολόγησης στο Δημόσιο θυμάστε τις αντιδράσεις που αυτό είχε προκαλέσει. Γιατί επιμένω στην αξιολόγηση; Διότι είναι η μόνη θετική ατζέντα για τους πάρα πολλούς άξιους και φιλότιμους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι σήμερα κρατάνε το Κράτος όρθιο. Και θέλω και μέσα από τη συχνότητά σας να τους ευχαριστήσω για την προσφορά τους. Αλλά αν δεν αξιολογηθούν πώς θα επιβραβευτούν για την ουσία της δουλειάς τους; Ο κάθε, λοιπόν, φιλότιμος και σκληρά εργαζόμενος δημόσιος υπάλληλος μπορεί να δει στη δική μας ατζέντα για το Δημόσιο μία καλύτερη προοπτική για τον ίδιο και για την ποιότητα της δουλειάς του. Τι έχει γίνει στα ζητήματα ηλεκτρονικής διαΚυβέρνησης; Είμαστε μπροστά στην τέταρτη ψηφιακή επανάσταση. Χρησιμοποιώ ένα κλισέ, αλλά εδώ ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Τι ακριβώς έχει κάνει αυτή η Κυβέρνηση στο επίπεδο αυτό; Γιατί κυβερνάει πια τρία χρόνια, κύριε Χατζηνικολάου, μην το ξεχνάμε αυτό. Λοιπόν, για να αναμορφώσουμε τη δημόσια διοίκηση πρέπει να βελτιώσουμε το ψηφιακό της αποτύπωμα. Αυτό θα βελτιώσει και την ποιότητα της δουλειάς των δημοσίων υπαλλήλων. Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για να μειώσει την γραφειοκρατία; Νομίζετε ότι είναι ευχάριστο για ένα δημόσιο υπάλληλο αντί να κάνει ουσιαστική δουλειά να ανακυκλώνει και να αναπαράγει τις ίδιες και τις ίδιες εγκυκλίους; Νομίζετε ότι είναι δημιουργική αυτή η δουλειά; Σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι. Μπορούν να κάνουν πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα οι δημόσιοι υπάλληλοι. ν

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.