Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις προγραμματισμένες συνομιλίες με τη Νότια Κορέα και προειδοποιεί ότι θα ακυρώσει και την προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου πολυαναμενόμενη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ-Ουν με τον Ντόναλντ Τραμπ. με αφορμή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, τις οποίες ερμήνευσε ως «πρόκληση».
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA) δήλωσε ότι οι ασκήσεις «Max Thunder» μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ είναι απλά μια «πρόβα για μια εισβολή στο Βορρά και μια «πρόκληση» στις αναθερμασμένες ενδο-κορεατικές σχέσεις».
Οι προγραμματισμένες για τις 16 Μαΐου συνομιλίας, ήλθαν ως επακόλουθο της ιστορικής συνάντησης του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν και του Νοτιοκορεάτη ομολόγου του, Μουν Τζε-ιν στις 27 Απριλίου, κατά την οποία υπέγραψαν τη Διακήρυξη για Ειρήνη, Ευημερία και Ενοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε πάντως ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τυχόν αλλαγή της στάσης της Βόρειας Κορέας και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει τις προετοιμασίες ενόψει τη συνόδου.