Αποτέλεσμα εικόνας για τσιπρας
Με το μυαλό να είναι στραμμένο στη Σόφια και τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ, η οποία θα σηματοδοτήσει εξελίξεις στο Σκοπιανό, αλλά και τον εκλογικό νόμο, με την κυβέρνηση να επιμένει πως δεν συζητά τίποτε πέραν του δικού της σχεδίου για κατάτμηση της Β' Αθήνας, ξεκινούν σήμερα διαπραγματεύσεις κορυφής στο Χίλτον για την τέταρτη αξιολόγηση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τους επικεφαλής των θεσμών, την ώρα που στο εσωτερικό συντηρείται η κουβέντα για τις συντάξεις και το αν μπορούν να αποφευχθούν οι περικοπές που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι.
Αν και όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται πως οι περικοπές που έρχονται από τον Ιανουάριο θα είναι σημαντικές και θα θίξουν τους περισσότερους συνταξιούχους, κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι θα δώσουν σκληρή μάχη με τους δανειστές για να «ξηλωθούν» τα μέτρα που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει, αφήνοντας έτσι παράθυρο να μην εφαρμοστούν οι περικοπές. Βεβαίως, τα μηνύματα Τσακαλώτου στους εταίρους και γενικότερα το εξωτερικό είναι διαφορετικά και υπαγορεύονται από τη λογική πως «τα συμφωνηθέντα, είναι συμφωνηθέντα». Άλλωστε, το βασικό μήνυμα που έχει εισπράξει η κυβέρνηση από τους δανειστές είναι πως το μόνο που μπορεί να κερδηθεί από την Αθήνα είναι «χώρος» μέσα από την υπεραπόδοση της οικονομίας, προκειμένου να προχωρήσει σε αντίμετρα και την ανακούφιση συγκεκριμένων ομάδων συνταξιούχων - όπως έκανε π.χ. το 2016 και το 2017 με το κοινωνικό μέρισμα.
Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως η όλη συζήτηση θεωρείται εξαιρετικά πρόωρη, καθώς η κυβέρνηση καλείται πρώτα να κλείσει με επιτυχία την τέταρτη αξιολόγηση και στη συνέχεια να ολοκληρώσει έγκαιρα και εξίσου με επιτυχία το πρόγραμμα τον Αύγουστο. Αυτό συνέστησε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τις ελπίδες, ωστόσο, των συνταξιούχων να γλιτώσουν τις περικοπές να παραμένουν «ζωντανές» μέσα από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τη Β' Αθήνας και τον εκλογικό νόμο, ιδιαίτερα εν όψει της αυριανής συνάντησης εργασίας στο υπουργείο Εσωτερικών όπου μάλλον θα δώσει το παρών τελικώς και η ΝΔ, αλλάζοντας στάση, η κυβέρνηση εμμένει πως δεν συζητά σ' αυτή τη φάση είτε το «γαλάζιο» αίτημα για την ψήφο των ομογενών είτε το συνολικό σχέδιο που θα παρουσιάσει για τον εκλογικό νόμο στη συνάντηση το Κίνημα Αλλαγής - και μάλιστα από δύο εκπροσώπους (ΔΗΣΥ και Ποτάμι).
Η στάση της κυβέρνησης προεξοφλεί ναυάγιο με το «καλημέρα», ενώ ενδιαφέρον είχε η αποστροφή Τζανακόπουλου για «επιστολική ψήφο των παιδιών που είναι θύματα του brain drain», την οποία παρουσιάζει η κυβέρνηση ως απάντηση στο αίτημα της ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Παρά τις ερωτήσεις που δέχθηκε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να αναλύσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου, το οποίο, ωστόσο, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις για τον τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε και την ασάφεια όσων υπονοεί τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από οργανώσεις της ομογένειας.