Η έννοια της πολιτικής συναίνεσης είναι εσχάτως πολυφορεμένη. Πολλοί, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση την επικαλούνται, στην πράξη όμως δεν διαφαίνεται κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει τη διαμόρφωση μιας άλλου είδους συναίνεσης: αυτή με την κοινωνία, με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και επιδιώκοντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της ΝΔ, ει δυνατόν, και την αυτοδυναμία. 
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως έχει επισημάνει το Reader.gr, και παρά το ότι η ΝΔ δεν αφήνει αναπάντητες επιθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας με τη σειρά της σε έντονο ύφος τις κυβερνητικές επιλογές, ο πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να μείνει εκτός του διαμορφούμενου κλίματος πόλωσης, εκτιμώντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου με εκλογική χροιά. Κάπως έτσι, επιμένει στη στρατηγική του προγραμματικού λόγου, εξειδικεύοντας το πλαίσιο προτάσεων που κομίζει η ΝΔ, με έμφαση και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες που δεν αποτελούν παραδοσιακό ακροατήριο της Κεντροδεξιάς, σε μια επιχείρηση διαμόρφωσης momentumγια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
Υπό αυτό το πρίσμα, ευρισκόμενος χθες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε δύο ειδών μηνύματα: αφενός, ότι δεν θα επιτρέψει να διχαστεί η χώρα, τόσο σε ό,τι αφορά το δίπολο «Βορράς-Νότος» όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με το Σκοπιανό, αφετέρου επέμεινε ότι στόχος του είναι μέσω του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος να μειωθεί το χάσμα μεταξύ ανέργων και εργαζομένων. «Σήμερα οι ακραία φτωχοί στη χώρα μας είναι πρωτίστως αυτοί οι οποίοι δεν έχουν δουλειά. Το πρώτο μας μέλημα θα πρέπει να είναι η δημιουργία περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ ενδεικτικά.
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος της στρατηγικής του, ο κ. Μητσοτάκης προβαίνει σε μια σειρά ανοιγμάτων προς τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Επανέφερε την πρόθεσή του να καθιερώσει κατώτατο συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000, συνδυαστικά με την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ ανά παιδί, ενώ έχει ήδη δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τον «υποκατώτατο μισθό» των 510 ευρώ για τους νέους ως 25 ετών, εντάσσοντάς τους στις προβλέψεις του κατώτατου μισθού. Ακόμα, άφησε παράθυρο για μείωση και του ΦΠΑ στα νησιά και ιδιαίτερα σε αυτά που πλήττονται από το προσφυγικό, κάτι που αποτέλεσε και το βασικό αίτημα των νησιωτών της Λήμνου και της Λέσβου, τις οποίες επισκέφθηκε προχθές ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται, ότι προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για αύξηση τόσο του ύψους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, κατά 240 εκ., από τα 760 εκ. στο 1 δις ευρώ, αλλά και για την αύξηση του ύψους του επιδόματος ανεργίας κατά 200 εκ. ευρώ, συνδυαστικά με την ελαστικοποίηση των κριτηρίων απονομής του, ώστε να καλύπτει περισσότερο από το 12% των ανέργων που καλύπτει σήμερα. 
Την ίδια ώρα, βέβαια, επιμένει και σε μια σειρά άλλων δεσμεύσεων: από την κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε σε χθεσινή του συνάντηση με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της βορείου Ελλάδος, έως τη δέσμευση για εφαρμογή ενός απλού και αποτελεσματικού σχεδίου αξιολόγησης στο δημόσιο, με παράλληλους άξονες την κινητικότητα, την ψηφιοποίηση και τις συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς απολύσεις την ίδια ώρα. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.