Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επαναφέρει τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.
«Ανακοινώνω σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη πυρηνική συμφωνία του Ιράν», δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.
«Σε λίγo θα υπογράψω το προεδρικό διάταγμα για την έναρξη της επαναφοράς των κυρώσεων των ΗΠΑ ενάντια στο ιρανικό καθεστώς. Θα επιβάλλουμε το ύψιστο επίπεδο οικονομικών κυρώσεων» πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε έτοιμος και πρόθυμος να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με το Ιράν, όταν η Τεχεράνη θα είναι έτοιμη και τόνισε ότι επιθυμεί μια αληθινή και βιώσιμη λύση στην πυρηνική απειλή του Ιράν.
Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015, επί Μπαράκ Ομπάμα. «Οι υποσχέσεις ήταν ψεύτικες, δεν τηρήθηκαν. Η συμφωνία ήταν καταστροφική. Ήταν η χειρότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ» τόνισε.  
«Έχουμε αποδείξεις ότι ήταν ψέμα η υπόσχεση του Ιράν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα έχει μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η συμφωνία δεν θα φέρει ποτέ την ειρήνη», είπε.
Παράλληλα, κατηγόρησε το Ιράν ότι χρηματοδοτεί τρομοκράτες, κάνοντας αναφορά σε Χεζμπολάχ, Χαμάς, Ταλιμπάν και Αλ Κάιντα.
Εντός 90-180 ημερών η επαναφορά των κυρώσεων
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι ο Τραμπ υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο διατάσσονται οι υπηρεσίες να επαναφέρουν όλες τις κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, οι οποίες είχαν αρθεί από τον τέως πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα επιβάλλει εκ νέου ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων αναφορικά με το Ιράν έπειτα από μια μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών και θα περιλαμβάνουν κυρώσεις που θα στοχεύουν τον πετρελαϊκό τομέα του Ιράν και τις συναλλαγές με την κεντρική του τράπεζα.
Επίσης ανέφερε ότι οι κυρώσεις αναφορικά με τις αεροπορικές εξαγωγές στο Ιράν, το εμπόριο μετάλλων της χώρας και κάθε προσπάθεια της Τεχεράνη να αποκτήσει αμερικανικά δολάρια επίσης θα επιβληθούν εκ νέου
Αντιφράσεις στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ 
Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Τεχεράνης μετέδωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου είναι «παράνομη, παράτυπη και υπονομεύει τις διεθνείς συμφωνίες».
Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ «θαρραλέα» και «σωστή». Το Ισραήλ «εκτιμά βαθιά» την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου και χαρακτήρισε «συνταγή για την καταστροφή» τη συμφωνία του 2015.
Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μοπγκερίνι εκτίμησε αντιθέτως ότι η υπάρχουσα  διεθνής συμφωνία δουλεύει και παράγει αποτελέσματα, εξασφαλίζοντας ότι η Τεχεράνη δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
«Είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη από την σημερινή ανακοίνωση των νέων κυρώσεων», δήλωσε η Μογκερίνι. «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει», τόνισε αναφερόμενη στη συμφωνία. «Μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα, θα διατηρήσουμε αυτή τη πυρηνική συμφωνία».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έγραψε στο Twitter ότι οι πολιτικές του Αμερικανού προέδρου, τόσο για το Ιράν όσο και για το θέμα των εμπορικών δασμών, θα βρουν ενωμένους τους Ευρωπαίους και τα δύο θέματα θα συζητηθούν στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής.