Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είχε στο περιθώριο των StudyDaysτου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που λαμβάνουν χώρα στο Μόναχο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κατάσταση στην Ιταλία να κυριαρχεί σε αυτό το τετ-α-τετ και τον κ. Ταγιάνι να ενημερώνει τον πρόεδρο της ΝΔ και για την ανησυχία στους ευρωπαϊκούς κόλπους για την εύθραυστη πολιτικά κατάσταση στη γείτονα χώρα. 
Εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι οι αναλογίες Ελλάδας-Ιταλίας είναι ενδιαφέρουσες, λόγω και της διαδικασίας που πέρασε η Ελλάδα κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για το οποίο πολλάκις έχει πει ότι η χώρα μας πλήρωσε βαρύ τίμημα. 
Το ενδιαφέρον της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στο Μόναχο, πλέον, μετατοπίζεται στην αυριανή μέρα, όπου αναμένεται να μιλήσει ενώπιον κορυφαίων στελεχών του ΕΛΚ σε πάνελ με τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ στην Ευρωβουλή Μάνφρεντ Βέμπερ. Κεντρικό μήνυμα του προέδρου της ΝΔ θα είναι ότι σημασία πλέον έχει τι έρχεται μετά την επέλαση του λαϊκισμού και πώς τα κόμματα του ΕΛΚ μπορούν να προτείνουν λύσεις, αφού έχουν δοκιμαστεί οι λαϊκιστές στην πράξη. Τούτων δοθέντων, θέματα όπως το πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι η Ευρώπη τους αφορά, οι δουλειές για όλους, αλλά και τα θέματα ασφαλείας. 
Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί εφ’ όλης της ύλης, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, σε μια κατάσταση διεθνούς ανησυχίας για την Ιταλία, η οποία, κατά την εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ, επηρεάζει και την κατάσταση της Ελλάδας και τη δυνατότητα πρόσβασής της στις αγορές χρήματος. Άλλωστε, όπως έχει ξαναπεί ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα έχασε τρία χρόνια από την προσπάθεια να φέρει τα επιτόκια δανεισμού της στα επίπεδα των χωρών του Νότου, με αποτέλεσμα να έχουμε διαβεί το κατώφλι που δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές με βιώσιμους όρους. Υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να θέσει και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης παγίως μιλά και το έχει κάνει και σε προηγούμενες επαφές του στο Βερολίνο. 
Πλην όμως, ο κ. Μητσοτάκης είναι της άποψης ότι η ρύθμιση του χρέος είναι μεν συνθήκη αναγκαία, αλλά όχι πλήρως ικανή, ώστε η χώρα να ανακτήσει την αξιοπιστία της, καθώς εντοπίζει τη λύση στους πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης και γι’ αυτό απαιτείται μια σοβαρή κυβέρνηση με σοβαρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η χώρα πληρώνει την κυβερνητική αναξιοπιστία και πρόθεσή του είναι να πείσει και τους εταίρους ότι η πολιτική αλλαγή που έρχεται θα δώσει μια κυβέρνηση με σημαντική μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατανοεί την επιφυλακτικότητα των εταίρων να δώσουν περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα, υπό τον φόβο ότι θα γυρίσει στις παλιές, κακές της συνήθειες, για το οποίο, αναφέρει, ότι η κυβέρνηση έχει δώσει δείγματα γραφής με την αναβίωση του πελατειακού κράτους και τη μη πραγματοποίηση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων. 
Κάπως έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το ΕΛΚ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το παράδειγμα της Ελλάδος και της ΝΔ, εν προκειμένω, καθώς η άποψη στους κόλπους του ΕΛΚ είναι ότι επί των ημερών του ένα φθαρμένο κόμμα κατάφερε να αναγεννηθεί και να προσβλέπει σε μια εκλογική νίκη που είναι σημαντική και για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.